Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Větší možnosti, ale méně mladých lidí. Svoboda zcela změnila průmysl

  9:28
Změnilo se v podstatě úplně všechno, tak hodnotí uplynulých třicet let od sametové revoluce zástupci podnikatelského sektoru v Moravskoslezském kraji.

Někdejší učňovské školství firmám chybí, mladá generace z průmyslu takřka vymizela. | foto: Archiv MAFRA

„Velký posun vidím v porevolučním období zejména v modernizaci a investicích do nových technologií. I když musím říct, že kolem roku 1980 jsme na tom byli z hlediska investic velmi dobře,“ vzpomíná generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

Hlavní rozdíl spatřuje v možnostech pořízení technologií, které byly tehdy a nyní. „Kdysi jsme po modernějších technologiích mlsně pokukovali, teď si je můžeme pořídit, ovšem pokud si na ně vyděláme,“ přiblížil manažer.

S tím souhlasí i Ivan Vojkovský, vedoucí investic ve frenštátském závodě společnosti Siemens.

„Z regionu typického těžkým průmyslem se rázem stal region, který směřuje k symbióze moderních a tradičních odvětví. Jeho páteří je dnes strojírenství, které s podporou vysokých škol dokáže absorbovat i výstupy nových IT technologií,“ vysvětluje Vojkovský.

„Díky miliardovým investicím nového majitele se i naše firma od privatizace v roce 1994 stala výrobním závodem disponujícím špičkovými technologiemi,“ dodal.

A změnu podle něj přinesla nová doba i zaměstnancům. Ti nyní mají možnost běžně jezdit na pracovní stáže do zahraničí. A postupem času i naopak.

Po prachu a barevném kouři jako na fotografii před Třineckými železárnami v 70. letech se snad nikomu nestýská.

„Jeden náš špičkový technolog, který nedávno odešel do důchodu, řekl ve druhé polovině devadesátých let, že to bude krása, až se k nám kolegové z jiných závodů Siemens budou jezdit učit, jak se dělají prvotřídní elektromotory. A nemýlil se, míří k nám kvanta exkurzí, nejen interních, ale i externích z jiných společností či sdružení typu CzechInvest,“ popsal Vojkovský.

Nová doba ale přinesla, co se personálních otázek týče, i jednu potíž, kterou se doposud nepodařilo vyřešit.

„Před třiceti lety nebyl problém s lidmi, mladá generace přirozeně a postupně nahrazovala pracovníky odcházející do důchodu. Dnes nám v průmyslu mladá generace chybí, například hutní obory prakticky zanikly. To se českému porevolučnímu školství nepovedlo,“ řekl Petr Tomis ze společnosti Vítkovice Steel.

To, jak se jednotlivým firmám dařilo, mělo vliv i na jejich okolí. Klasickou ukázkou jsou jak již zmiňované Třinecké železárny, tak společnost Siemens ve Frenštátě pod Radhoštěm. Oba regiony patří v nezaměstnanosti k bezproblémovým, Novojičínsko i Frýdecko-Místecko jsou totiž okresy s nejnižším počtem lidí bez práce.

Giganty nahradily menší a střední firmy

Změnila se však i struktura podniků. Gigantické předrevoluční firmy většinou nahradily menší a střední společnosti. „Z původních velkých fabrik, přičemž každá zaměstnávala desítky tisíc lidí, zůstaly fakticky s velkým potenciálem do budoucna jen Třinecké železárny,“ tvrdí Tadeáš Cichy ze skupiny Smolo.

Nakolik je jeho tvrzení pravdivé, ale ukáže až čas.

Z velkých firem, jako byly OKD, Vítkovice, Nová huť, Tatra nebo právě Třinecké železárny, se výraznějším problémům zatím vyhnula jen posledně jmenovaná společnost. Na rozdíl od OKD, navázané na dostupnost zásob černého uhlí, mají ale zbylé podniky stále nějakou šanci na znovuoživení.

Slabší období, kterým nyní prochází někdejší Nová huť, dnešní Liberty Ostrava, může skončit, a pokud společnost najde dostatek prostředků na nutnou modernizaci, může se jí začít opět dařit.

A obdobně na tom jsou, byť s podstatně slabší startovací pozicí, i někdejší podniky vítkovického holdingu, které nedávno postihla insolvence. Tedy stav, který byl před rokem 1989 nemyslitelný.

Výrazně se snížilo znečištění v regionu

Riziko úpadku firem ale nahrazuje získaná osobní svoboda jednotlivců. „Svoboda slova, podnikání a pohybu, které naše děti berou jako samozřejmé, pro nás mají neskutečnou cenu, protože jsme si zažili období, kdy ani jedno z toho nebylo možné,“ říká Cichy.

Upozornil však na stále mizivou vymahatelnost zákonů, přebujelou byrokracii a zkostnatělou veřejnou správu. „Její zástupci velmi často zapomínají, že veřejná služba je od slova sloužit, nikoliv klást překážky,“ povzdychl si Cichy.

Změnily se i podmínky, v nichž podniky i lidé působí. Zajímavé statistické údaje o změně života mají například ve společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace.

„Plán z poloviny 80. let minulého století počítal v kraji s 1,6 milionu napojených lidí, odběrem 296 milionů kubíků za rok a spotřebou 516 litrů na osobu a den v cílovém roce 2015,“ přibližuje představy z období končící normalizace Marek Síbrt, mluvčí SmVaK.

A hned zmiňuje současný skutečný stav: „V roce 2018 výroba pitné vody dosáhla méně než čtvrtiny, stejně na čtvrtinu poklesla i spotřeba pitné vody na osobu a den, a to mírně pod 90 litrů na osobu a den pro domácnosti a zhruba 130 litrů na spotřebu celkem.“ 

A změnil se i přístup společnosti k životnímu prostředí. „To se v posledních letech pozitivně projevilo ve zlepšení ovzduší v regionu,“ vysvětluje Czudek. „V Třineckých železárnách jsme do ekologizace provozů od privatizace v roce 1996 investovali již přes devět miliard korun a prach oproti roku 1980 klesl na jedno procento tehdejšího objemu.“ 

A výrazně kleslo i znečištění v okolí někdejší Nové huti. „Investice do snížení vlivu na životní prostředí za posledních patnáct let činily osm miliard korun, z čehož dvě miliardy tvořily evropské dotace,“ upozornila mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková na další významnou změnu, což byl vstup do Evropské unie.

„V posledních patnácti letech jsme výstavbou filtračních zařízení snížili emise prachu z výroby oceli na méně než čtvrtinu, na přibližně 400 tun. Celkem v huti provozujeme na čtyři desítky tkaninových filtrů, které mají i pro nejjemnější prachové částice velikosti PM 1 účinnost přes 99 procent,“ poukázala mluvčí hutní firmy.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi strojírenskými firmami se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Bez kyvadla i méně automobilů. Havířov a Odry řeší vzhled svých náměstí

19. dubna 2024  9:29

Až do poloviny května mohou obyvatelé Havířova vytvořit a zaslat svou představu o tom, jak by mělo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...