Shakespeare napsal jen půlku Jindřicha VIII., zjistil český literární vědec

ČTK ČTK
25. 11. 2019 16:18
Historici už dlouho mají za to, že hru Jindřich VIII. dramatik William Shakespeare nenapsal sám. Nová studie českého lingvisty naznačuje, že takřka stejným dílem se na tvorbě podílel Shakespearův současník.
Umělecká podobizna dramatika Williama Shakespeara.
Umělecká podobizna dramatika Williama Shakespeara. | Foto: ČTK/imago stock&people

Podle analýzy Petra Plecháče z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd České republiky skoro polovina divadelní hry pochází z pera Johna Fletchera. Jeho rukopis v textu ze začátku 17. století identifikoval nový algoritmus. Zprávu přinesla televize CNN.

Ilustrace k Jindřichovi VIII. od Williama Blakea.
Ilustrace k Jindřichovi VIII. od Williama Blakea. | Foto: Tate Britain

Drama o anglickém králi Jindřichu VIII. přineslo oproti Shakespearově dřívější tvorbě stylistický odklon, badatelé se ale zatím neshodli, kdo kromě rodáka ze Stratfordu nad Avonou se pod hru podepsal. Fletchera jako možného spoluautora označil už v 19. století britský akademik James Spedding.

Lingvista Plecháč při výzkumu na toto téma zkombinoval analýzu slovní zásoby a veršování s metodami strojového učení. Jím "vytrénovaný" algoritmus divadelní hru zkoumal z různých úhlů, od frekvence určitých slov přes používání stažených tvarů až po rytmické vzorce. "Díky strojové analýze dokázal Petr Plecháč doslova rozeznat, který autor psal kterou scénu," uvádí v tiskové zprávě Akademie věd.

Podle výsledků studie jsou první dva výstupy v prvním z pěti dějství nezpochybnitelně Shakespearovým dílem, avšak další čtyři výstupy prý napsal Fletcher. Společně pak autoři zřejmě vytvořili část třetího dějství, zatímco většina pátého dějství opět nese Fletcherův rukopis.

"Naše výsledky výrazně podporují kanonické rozdělení hry mezi Williama Shakespeara a Johna Fletchera, na které upozornil James Spedding," řekl autor výzkumu pro magazín MIT Technology Review.

Analýze literárních stylů za pomoci statistiky a metod strojového učení se Petr Plecháč věnuje už několik let.

Ilustrace z Plecháčova algoritmu.
Ilustrace z Plecháčova algoritmu. | Foto: MIT Technology Review

Dramatik Fletcher společně se Shakespearem působil v prestižní divadelní společnosti Služebníci královi (King's Men). Podle Akademie věd patřil k nejplodnějším autorům přelomu 16. a 17. století a po Shakespearově smrti napsal pokračování některých jeho slavných her.

Fletcher také spolupracoval s Philipem Messingerem, kterého někteří historici rovněž označili za spolutvůrce Jindřicha VIII. Tuto hypotézu Plecháčova zjištění nepotvrzují. Naznačují ale podíl neznámého autora na čtvrtém dějství, které prý neodpovídá ani Fletcherovu, ani Shakespearovu stylu.

 

Právě se děje

Další zprávy