I když jsou díla Edwarda Hoppera (1882-1967), jednoho z nejoslavovanějších amerických umělců, plná nevyřčeného smutku, izolace a osamocení, po nabídce virginské galerie se okamžitě zaprášilo a až do konce výstavy je beznadějně vyprodáno.

Probudit se obklopený imaginací velkého umělce, konkrétně uprostřed zhmotnělého obrazu Edwarda Hoppera, zažije několik návštěvníků americké Virginia Museum of Fine Arts, která rychlostí tahu expresionistického štětce vyprodala svou časově limitovanou a i jinak zcela unikátní nabídku.

FOTO: Nocleh uvnitř malby Edwarda Hoppera

Nocleh uvnitř malby Edwarda Hoppera - http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_191122164000-edward-hopper-western-motel-restrictedNocleh uvnitř malby Edwarda Hoppera - http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_191122140018-01-hopper-hotel-room-exhibitNocleh uvnitř malby Edwarda Hoppera - Hph3lh-RNocleh uvnitř malby Edwarda Hoppera - cover_no_headlinesNocleh uvnitř malby Edwarda Hoppera - http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_191122140221-03-hopper-hotel-room-exhibit
Další fotky
Nocleh uvnitř malby Edwarda Hoppera - 5db858e1ab4e5.imageNocleh uvnitř malby Edwarda Hoppera - http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_191122140159-02-hopper-hotel-room-exhibitNocleh uvnitř malby Edwarda Hoppera - cri_000000457417Nocleh uvnitř malby Edwarda Hoppera - cri_000000468416

Přímo uprostřed galerijních prostor v rámci výstavy věnované jednomu z nejznámějších amerických umělců s názvem „Edward Hopper a americký hotel“ totiž kurátoři zrealizovali jeden z jeho obrazů: „Western Hotel“ z roku 1957.

Malba se tak stala podruhé (možná i potřetí) jinou realitou. V pastelovém pokoji s prostou postelí, stolkem a křeslem hotelu kdesi na Divokém západě nechybí detaily jako malý rámeček, ručník či kufr. Nezapomnělo se ale ani na ostré stíny a prudké sluneční světlo, linoucí se z okna s pohledem na vyprahlou krajinu, kterou protíná pouze luxusní automobil.

Asi neznámější Hopperův obraz – „Noční ptáci“ z roku 1942.

Jediné, co na ztělesněné malbě chybí, je lidský element. A ten se kurátoři rozhodli dosadit pomocí možnosti v „obrazu“ uprostřed výstavních prostor přespat. Onou slečnou sedící osaměle v prazvláštní místnosti se tak mohl stát každý, kdo dostatečně rychle klikl na „koupit“.

Z luxusního hotelu obklopeného vodopády se stal ráj sebevrahů. Láká je sem romantická smrt

Muzeum totiž rychlostí blesku vyprodalo všechny své balíčky, rozřazené do několika cenových kategorií od nejlevnějšího za 150 dolarů až po nejdražší za rovných 500 – mimo jiné včetně večeře, mini-golfu a soukromé prohlídky s kurátorem. Návštěvníci však musí počítat i s takovými „nepříjemnostmi“, jako je chybějící koupelna a toaleta. Použít tak budou muset veřejné zařízení v galerijních prostorách (papučky a župan jsou ale v ceně).  V „hotelovém pokoji“ budou hosté zanecháni o samotě o 9. hodině večerní, check-out je pak čeká nejpozději v osm.

Jan Králík

Komentáře