Synot se soudí s majiteli pozemků u svého hotelu ve Velkých Karlovicích

  17:14
Spor společnosti Synot Real Estate, která vlastní hotel Tatra ve Velkých Karlovicích, s majiteli okolních pozemků už se rozbíhá do tří směrů. Vsetínský okresní soud nyní začal hledat odpověď na otázku, zda měli majitelé právo nepovolit zřízení věcného břemene na pozemku, jak přislíbili ve smlouvě o smlouvě budoucí.

Grand hotel Tatra ve Velkých Karlovicích je po nákladné rekonstrukci otevřený od léta 2017. | foto: Facebook Iva Valenty

„Domníváme se, že bylo dodrženo všechno, co bylo dohodnuto, a proto se domáháme rozhodnutí soudu,“ uvedl Synot prostřednictvím svého právního zástupce.

Mluvčí holdingu Magda Pekařová případ odmítla blíže komentovat. „Věc je stále v jednání, proto se k ní nebudeme vyjadřovat,“ sdělila.

Jde o přípojku vysokého napětí vedenou pod zemí. Majitelé pozemků s ní nejprve souhlasili, tvrdí však, že firma nedodržela lhůty, ke kterým se zavázala, a neuvedla pozemek do patřičného stavu.

Případ má pozadí, které tvoří dva a půl roku trvající a narůstající potíže. Začaly tím, že Synot zrekonstruoval hotel a potřeboval opravit také vodovod, jenž k němu vede.

Studna a potrubí jsou na pozemcích Marie Mikulcové a jejího synovce Zdenka Vavra. Jejich předkové v 50. letech stavbu povolili. Jenže když se předloni Synot pustil do opravy vodovodu, místo výměny starého potrubí vybudoval nové v jiné trase. Tím se zvýšila zátěž pozemku a rodina se proti tomu postavila.

Vzápětí se přidaly potíže s cestou, která vede kolem jejich domu k hotelu Tatra a dál do lesa, jenž také patří rodině. „Synot se snaží dosáhnout toho, abychom ji nemohli využívat,“ popsal Vavro.

Majitelé hovoří i o tom, že zažívají šikanu. „Jejich právník mi řekl, že Synotu okopávám kotníky a že se mi to nevyplatí,“ shrnula Mikulcová.

Že jsou spory skutečně hluboké, potvrdili i právní zástupci obou stran, kteří se před pár dny před soudem shodli, že problémy trvají a jejich řešení by nepomohla ani mediace.

„V tomto případě se přímo nabízí smírné řešení,“ upozornila je soudkyně Lenka Fialová. Projednávání případu odročila na leden.