Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Laboratoř v Česku dělala neschválené pokusy na toulavých psech: Některé adoptovala i z útulků

Laboratoř v Česku dělala neschválené pokusy na toulavých psech: Některé adoptovala i z útulků.
Laboratoř v Česku dělala neschválené pokusy na toulavých psech: Některé adoptovala i z útulků.  (Autor: Reprofoto Cruelty Free International)
Autor: dce - 
25. listopadu 2019
17:52

Na šokující praktiku jedné české laboratoře přišli pracovníci Státní veterinární správy. Místo aby laboratoř ke svým pokusům využívala psy k tomu určené, brala zavděk i toulavými zvířaty či psy z útulků!

„Subjekt prováděl pokusy nad rámec svého oprávnění. Dělal navíc neschválené pokusy. Zvířatům nezabezpečil vhodné prostory. K pokusům také používal toulavá a opuštěná zvířata,“ popsal Deníku, který o celém skandálu informoval, mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Ten zároveň tvrdí, že k pokusům je možné používat pouze zvířata ze speciálních chovů, kterých je v republice 40. Proti laboratoři nyní obecní úřad povede správní řízení, ke kterému veterinární správa podala po zjištění podnět.

Pro obhájce zákazů testování na zvířatech tak jde jen o další pádný argument. Výsledky testů totiž často vůbec nelze vztáhnout i na člověka, jako například v případu thalidomidu – léku na ranní nevolnost těhotných. Na přelomu 50. a 60. let se kvůli němu rodily děti s různou mírou postižení. „Lék byl přitom nadstandardně klinicky prozkoušen na stovkách zvířat nejrůznějších druhů,“ uvedl expert na nežádoucí účinky léků Josef Suchopár.

I on sám je pro omezení testů na zvířatech, podle něj často vůbec nejsou potřeba a je možné využívat jiné metody. Na to ostatně pamatuje i nový zákon na ochranu proti týrání zvířat, který by měla projednávat Sněmovna. Laboratoře budou muset dávat přednost ostatním metodám před testy na zvířatech.

nemocna ( 26. listopadu 2019 01:15 )

Jak se zjistí v jiném státě takové zvěrstva nebo u soukromých množitelů týrající zvířata tak to se napíše kdo a kde, ale jak je to laboratoř tak se to tají, to je demokracie svoboda slova? všechny z laboratoře vyházet a k soudu za týrání zvířat at si ti ha..jz..li jdou sednout, v laboratořích můžou dělat testy jinak než na živých tvorech co trpí a cítí bolest jako lidé, člověk je zrůda co nemá úctu a cit k druhému živočichu na této planetě, postřílet vás do jednoho cham..rat bezcitná

ahojky ( 25. listopadu 2019 22:07 )

Už jste někdy četl u nějakého zboží: "Výrobek není testován na zvířatech"? Takže z toho můžete soudit, že ty možnosti jsou!

zdenekksevratiI ( 25. listopadu 2019 21:50 )

Na tom nevidím nic špatného, měli to snad dělat na lidech?

ellyane ( 25. listopadu 2019 21:49 )

Na nic se koukat také nebudu, ale bylo by dobře aby se vědělo kdo za tím stojí....

ahojky ( 25. listopadu 2019 20:56 )

Toto bohužel dokáže právě jen a jen člověk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání