Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pojem deep state razí konspirátoři i Trump. Překroutili ho, naříká autor

  19:02
Když v roce 2014 zpopularizoval pojem deep state (hluboký stát), nechtěl americký úředník Mike Lofgren šířit další teorii spiknutí. Také konspirační weby si ale termín osvojily, často navíc s posunutým významem. Zneužívá ho i šéf Bílého domu Donald Trump.
Americký úředník Mike Lofgren zpopularizoval pojem hluboký stát, který si...

Americký úředník Mike Lofgren zpopularizoval pojem hluboký stát, který si osvojily i konspirační weby a prezident Donald Trump. | foto: koláž iDNES.cz

Šestašedesátiletý Lofgren pracoval 28 let v americkém Kongresu, mimo jiné v rozpočtovém výboru. Hlásil se k Trumpově Republikánské straně, kterou ale nakonec zavrhl. „Jsem nezávislý a nebudu volit republikány, dokud mi neprokáží, že se očistili od Trumpismu a že jsou rozumnou stranou,“ sdělil americkému veřejnoprávnímu rozhlasu NPR

V roce 2011 odešel do důchodu a opustil Washington. Svou zkušenost promítl do prací o hlubokém státě, neboli skutečně vládnoucím mocenském propletenci vybraných politiků, úředníků, finančníků, soudců a členů bezpečnostní komunity. 

„Lofgren je (ztělesněním) definice státního úředníka,“ charakterizoval jej NPR. Tomu Lofgren vysvětlil, že byl „rozpočtovým konzervativcem“, tedy odpůrcem deficitu, který (nejen) za Trumpa narůstá. Lofgren také nesouzněl s republikány „kulturních válek“, tedy těmi bojujícími proti liberálním hodnotám.

NPR označuje Lofgrena za umírněného, jeho ústřední pojem se však ozývá hlavně z úst radikálů. A téměř každý si jeho obsah upravuje podle vlastních potřeb. 

Výběr mezi Coca-Colou a Novou Coca-Colou

V únoru 2014 zveřejnil Lofgren na internetu esej Anatomie hlubokého státu. Kritizuje v ní obě hlavní americké strany – Republikánskou i Demokratickou – které se ve vládě střídají, aniž by měl někdo šanci jejich duopol ohrozit. 

Tajné služby USA podle WikiLeaks špehovaly tři francouzské prezidenty

Tepe i tajné služby, finančníky na Wall Street a technologické giganty ze Silicon Valley. Ti všichni podle něj tvoří hluboký stát, jehož ústředí umístil do Washingtonu. Zároveň ale zdůraznil, že nehovoří o spiknutí. 

Lofgren odsoudil americké špehování, vojenské intervence a zanedbávání domácí veřejné infrastruktury. Sáhl i k výrazům jako „vládnoucí třída“, „korporátní oligarchové“ a „diktatura trhu“. 

Lofgren je přesvědčen, že hluboký stát lze velice těžko změnit. Reálné politické možnosti tak považuje za omezené, čímž zpochybňuje smysl voleb. Úplný pesimista ale není a netvrdí, že USA jsou absolutním zlem. „To neznamená, že je to nejhorší ze všech světů,“ vysvětlil NPR. „V podstatě máte na výběr mezi Coca-Colou a Novou Coca-Colou,“ dodal. 

Parlament jako „loutkové divadlo“

Lofgren své úvahy rozvinul v knize Hluboký stát, která vyšla v roce 2016 s podtitulem Úpadek ústavy a vzestup stínové vlády. Dílo, v němž dění v Kongresu přirovnal k „loutkovému divadlu“, recenzoval i prominentní mainstreamový britský deník The Financial Times. Nejpozději od té doby si Lofgrenovy myšlenky začaly žít vlastním životem. 

Vládnou korporace, postdemokracií je i Česko, říká britský politolog Crouch

Podle NPR se jich napřed chopili „pokrokáři“, jak se (nejen) v americkém kontextu nejčastěji říká (levicovým) liberálům. Ti zasadili Lofgrenovy názory do svých představ o republikánech, kteří „prováděli politiku spálené země, aby mařili snahy (demokratického) prezidenta Baracka Obamy“. 

V podobném duchu, jen v opačném gardu, zneužili Lofgrena i republikáni. Ti hluboký stát vykreslují jako demokratům nakloněné byrokraty, kteří hází klacky pod nohy Trumpovi. Ten se sám termínem v dezinterpretované podobě ohání. 

Například na loňském shromáždění tvrdil, že „skutečnou hrozbou pro samotnou demokracii jsou nevolení činitelé hlubokého státu, kteří pohrdají voliči a prosazují svoji tajnou agendu“. 

Miliardář Trump (ale ani NPR) však nepřipomíná, že Lofgren obnažoval i „disproporční“ vliv korporací a soukromých zájmů na politiku, ba i soudy. A že oněmi „korporátními oligarchy“ nazval bratry Kochovi, významné sponzory republikánů. 

„Vypustil jsem Frankensteina“

Když Trump v lednu 2017 nastoupil do Bílého domu, jemu blízký konzervativní web Breitbart začal o hlubokém státu hodně (dez)informovat. Pojem pak zdomácněl i v jiných (serióznějších) médiích. V přepisech televizních pořadů z roku 2016 se vyskytl 64krát, v roce 2017 už téměř 2300krát. Loni zazněl skoro 5000krát, hodně na televizi Fox News, jež je spřízněná s Trumpem.

Slavný konspirační teoretik narazil. Blokují ho Facebook, Apple i YouTube

Na jednom z mnoha konspiračních webů Infowars.com odhadl Google vyhledávač přibližně 20 000 zmínek výrazu hluboký stát. Některé jsou ale už z roku 2010

Termín je všude jen výjimečně používán ve smyslu, jaký mu dal jeho popularizátor. „Je to jako kdybych vypustil tento živočišný druh nebo možná tohoto Frankensteina do volné přírody. To, co dělá, nemohu kontrolovat,“ uvedl Lofgren. 

Původní autor pojmu hluboký stát je nejasný, stejně jako doba a kontext, kdy se poprvé vynořil. Například už v roce 2013 vyšla v USA kniha s výrazem hluboký stát v názvu.

V mainstreamovém britském deníku The Guardian se termín vyskytl nejpozději v roce 2010. Tehdy byl použit jako označení pro britské vládní úředníky, kteří prý tají informace o válce v Iráku. Pokud lze za hluboký stát považovat (především) úředníky, pak hluboký stát možná tvořil i samotný Lofgren. 

Hluboký, hlubinný i hloubkový

Kořeny představy spikleneckého hlubokého státu někteří vysledovali až do starověkého Říma. V posledních desetiletích se výrazem charakterizovaly nejvíc země jako Turecko a Pákistán, kde údajně bezpečnostní složky poroučely voleným vládám. 

Spisovatel John Le Carré se přiznal ke špiónáži

Lofgren říká, že se s pojmem poprvé setkal ve špionážním románu Delikátní pravda, který v roce 2013 vydal britský spisovatel John le Carré. 

„Myslím, že je to hloupá myšlenka. Neexistuje žádný „hluboký stát“. To, co lidé považují za „hluboký stát“ jsou prostě američtí úředníci, zajišťující sociální zabezpečení, opravy silnic, zdravotnictví,“ tvrdí bývalý ředitel tajné služby CIA John McLaughlin. 

V Česku zmatení posiluje i nejednotnost překladů. Pravicový intelektuál Roman Joch hovoří o (údajném) „hlubokém státě“. Levicový intelektuál Petr Schnur upřednostnil termín „hloubkový stát“. Třetí možnost překladu, totiž „hlubinný stát“, zvolil web Britské listy. A také ruská státní tisková agentura Sputnik a konspirační teorie šířící weby Zvědavec a nwoo.org

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Babiš slibuje nový tvrdý azylový zákon a vyhoštění nelegálních migrantů

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  12:51

Přímý přenos Šéf opozičního ANO Andrej Babiš ve Sněmovně řekl, že v případě návratu do vlády připraví jeho hnutí...

Izrael úder v Damašku neprobral s USA. A íránskou odvetu hrubě podcenil

18. dubna 2024  12:34

Izraelští činovníci neodhadli, jak tvrdá bude odpověď Íránu na vzdušný úder na budovu konzulátu v...

Je velmi nebezpečný, říká žalobce. Za pokus o vraždu chce pro mladíka 18 let

18. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  11:55

Osmnáctiletý trest vězení navrhuje státní zástupce pro devatenáctiletého Ukrajince Viktora...

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...