Den pro Zuzanku se koná na památku Zuzanky Oškerové, která v roce 2012 v necelých 5 letech podlehla akutní leukemii. Od té doby se vždy před Vánoci schází děti, rodiče i učitelky v „její“ mateřince na jarmarku, jehož výtěžek pomáhá klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice v Brně, kde se Zuzanka léčila.

Děti pro jarmark vyrábí s učitelkami drobné dárky, které pak nabízí rodičům a dalším návštěvníkům.

„Máme radost, že se k nám postupně připojilo dalších šest školek, které v tento den také pořádají svůj dobročinný jarmark a jeho výtěžek k nám přivezou. A je krásné, že se k nám v tento den pravidelně vrací i rodiče dětí, které už z naší školky dávno odešly. Osud Zuzanky nás stále spojuje,“ říká Hana Kadlčáková, ředitelka MŠ Osvoboditelů.

Na Dnu pro Zuzanku se letos podílely i zlínské školky Sokolská, Dětská, Budovatelská a Potoky, dětské centrum Vlnka a otrokovický Oskárek. Penězi přispívají i další dárci – podnikatelé, firmy i jejich řadoví zaměstnanci, kteří mezi sebou vybírají peníze nebo přinášejí své výrobky na jarmark. Den pro Zuzanku podporuje i město Zlín, které školkám poskytuje peníze na materiál pro výrobu dárků.

Sofie Mořinglová, 20. listopadu 2019, 3020 g, 48 cm, Zlín
Nově narozená miminka ve Zlínském kraji - 47. týden 2019

Tradičně také přivítá Den pro Zuzanku i čestného hosta v podobě známé osobnosti hudební scény. Letos s dětmi zazpíval Michal Hrůza.

„Den pro Zuzanku je úžasná akce. Neznám mnoho takových, které by vzešly spontánně od rodičů a kamarádů nemocného dítěte a měly tak dlouhé trvání. Výtěžek nám opravdu moc pomáhá. Můžeme si dovolit investice do vybavení, které nelze zajistit z běžných prostředků nemocnice,“ doplnil lékař brněnské onkologické kliniky Pavel Mazánek.

PENÍZE NA SPECIÁLNÍ BARVY

Loňský výtěžek nemocnice použila na vymalování tří pokojů na transplantační jednotce speciální barvou s antibakteriální nanotechnologií, která umí ničit bakterie a viry a vytváří tak dětem po transplantaci či s akutní leukemií čisté a bezpečné prostředí.

„Pokoje jsou navíc díky barevným obrázkům na stěnách hezčí a útulnější, což zlepšuje psychický stav malých pacientů. Z letošního výtěžku bychom jí chtěli vybavit zbylé tři pokoje a investovat do monitorů životních funkcí,“ dodal Pavel Mazánek.

Benefiční koncert Dívčího pěveckého sboru Střední pedagogické školy Kroměříž, který následně výtěžek z Dne pro Zuzanku doplní, se uskuteční 15.12. v Kongresovém centru Zlín. Vstupenky jsou v prodeji. (poh)

Michal Hrůza zpíval na Dni pro Zuzanku.
VIDEO: Den pro Zuzanku nabírá na síle