Lidé v nouzi dostali od Litvínova byty, město teď řeší stížnosti sousedů

  7:08
Provozování šesti městských sociálních bytů zatím Litvínovu přináší místo vděku spíš problémy. Byty fungují od začátku roku v centru města a radnice jimi chce pomáhat lidem v bytové nouzi. Jejich sousedé si však stěžují na rušení nočního klidu, jeden nájemník dokonce sociální byt pronajal někomu jinému.

Provozování šesti městských sociálních bytů, které se nachází v části penzionu pro seniory ve Vodní ulici, zatím přináší místo vděku spíš problémy. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Byty se nachází v části penzionu pro seniory ve Vodní ulici. A právě jeho klienti mají ze sousedů a jejich návštěv největší strach.

„Babička se teď v penzionu necítí zrovna dvakrát bezpečně. Stejně to mají i ostatní,“ sdělila mladá žena, jež si nepřála být jmenována.

„Za těmi nájemnicemi chodí chlapi, kteří se neumějí chovat. Z bytů se ozývá řev,“ doplnila příbuzná jedné ze seniorek.

Město její slova potvrzuje. „Jsou tam problémy. Naše sociální pracovnice tam řeší některé prohřešky. Nájemnice si třeba pozve svého přítele, který je však konfliktní,“ potvrdila litvínovská místostarostka Erika Sedláčková (KSČM) a zmínila třeba hlasité hádky.

Někteří nájemníci se neumějí chovat, říká strážník

Hned naproti má služebnu státní i městská policie. „Neříkám, že tam zasahujeme každý den, ale zasahujeme. Jedná se především o narušování občanského soužití,“ potvrdil potíže i zástupce velitele litvínovské městské policie Karel Šefl.

„Na jednu stranu je potřeba vzít v potaz, že tam žijí senioři, kteří považují za narušení pořádku všechno vyjma naprostého ticha. Na stranu druhou je ale potřeba si přiznat, že někteří nájemníci se skutečně neumějí příliš chovat,“ dodal Šefl s tím, že už na místě museli zasahovat i odborníci na hubení štěnic.

Nepříjemný hmyz však bylo podle Sedláčkové potřeba likvidovat ještě před vznikem sociálního bydlení.

„To není pouze věc sociálních bytů, ale i penzionů. Někdy se stane, že hmyz tam zanese návštěva. Zhruba tak jednou za dva tři roky se musí udělat nějaká dezinsekce,“ uvedla Sedláčková.

Litvínov praktikuje už několik let systém tzv. prostupného bydlení, do něhož od letoška spadají právě i sociální byty. Cílem je motivovat lidi v nestandardní sociální situaci a vést je postupnými kroky k tomu, aby si jednou pronajali běžný byt.

Nájemník, který byt neoprávněně pronajímal, dostal vyhazov

Nájemné v sociálních bytech činí 40 korun za metr čtvereční bez služeb a dostat tento byt lze až po splnění několika podmínek. Zájemci například musejí být v aktivním věku, v bytové nouzi nebo mít případný výdělek jen do určité výše.

Radnice se problémy zabývá. V případě muže, jenž začal byt pronajímat někomu jinému, vypoví ke konci listopadu nájemní smlouvu.

Za dalšími problémovými nájemníky chodí častěji sociální pracovnice a snaží se na ně působit. Radnice má k dispozici pojistku v tom, že všichni mají smlouvy na dobu určitou a na konci vyhodnotí, zda ji prodloužit, či ne.

Město na začátku roku otevřelo vedle šesti sociálních bytů ve Vodní ulici další čtyři i v prostoru bývalé restaurace ve čtvrti Osada. I ty sousedí s penzionem pro seniory, podle města je tam však soužití bez problémů.

Sociální byty chce poskytovat také mostecká radnice. Letos poprvé vykoupila od soukromých vlastníků byty, které nabídne lidem v tíživé sociální situaci. Do prvních čtyř sociálních bytů by se nájemníci mohli nastěhovat už brzy.