Hlavní obsah

Vyšlo posmrtné album Leonarda Cohena

Právo, Jaroslav Špulák

Posmrtné album kanadského zpěváka a skladatele Leonarda Cohena s názvem Thanks for the Dance vyšlo na konci minulého týdne. V jeho diskografii jde o patnáctý studiový počin. Je na něm devět skladeb, které Cohen zanechal rozpracované. Dokončil je jeho syn Adam Cohen. Délka kolekce je necelých třicet minut.

Foto: René Volfík, ČTK

Kanadský písničkář a básník Leonard Cohen.

Článek

Leonard Cohen skonal 7. listopadu roku 2016. Jeho poslední album You Want It Darker vyšlo v říjnu stejného roku. Na tom aktuálním spolupracovalo i několik hudebních osobností. Jsou mezi nimi Daniel Lanois, Beck, Damien Rice, Jennifer Warnesová a další.

Písně svým zvukem i náladou navazují na známou Cohenovu tvorbu. Zpočátku vycházely z folkové hudby, ovšem od 70. let v nich byl patrný vliv popu a kabaretní muziky.

Jeho skladby jsou často melancholické se složitými texty, řadou metafor a jinými básnickými prostředky. Opakovaně se v nich vyskytují taková témata, jakými jsou náboženství, izolace, sex nebo složité mezilidské vztahy.

Leonard Norman Cohen debutoval v roce 1967 albem Songs Of Leonard Cohen. Kromě patnácti studiových desek má na kontě i několik koncertních záznamů a kompilací. Mezi jeho známé skladby patří Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love a Hallelujah.

Od roku 2008 je členem Rock'n'rollové síně slávy, od roku 1991 Kanadské hudební síně slávy. V roce 2010 mu udělili cenu Grammy za celoživotní dílo. Věnoval se také literatuře.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám