Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miliardoví zloději utekli do Česka? Na šperky šli se sekyrou, řádění zachytila kamera

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. listopadu 2019
10:37
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. listopadu 2019
09:26

Přišli se sekyrou, se kterou rozbíjeli vitríny plné drahých historických kousků. Pachatelé miliardové krádeže si ze slavné klenotnice odnesli zhruba 100 kusů diamantových šperků ze tří sad historických šperků. Novináři německého Bildu se domnívají, že si pachatelé mohli odnést šperky až za 25,5 miliardy korun. Vyšetřovatelé doufají, že se zlodějům nepodařilo dostat za hranice. Drážďany jsou přitom jen necelou hodinu od Česka. Němečtí policisté přiznali, že zatím nemají žádnou žhavou stopu.

Německá policie pokračuje v pátrání po skupině zlodějů, která v pondělí ráno vykradla klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde jsou uloženy cenné historické sbírky německé spolkové země Sasko. Krádež zachytily bezpečnostní kamery, na záběrech je vidět, jak jeden z dvojice pachatelů sekerou rozbil skleněnou vitrínu.

Policie prozatím v souvislosti s případem nikoho neidentifikovala a ani nikoho nezadržela. Na tiskové konferenci uvedla, že alarm byl spuštěn ráno v 04:59 a že první hlídka byla na místě během pěti minut. Na pachatele ale už nenarazila, během dalších pár minut začalo pátrání. Už v 5:09 pročesávalo okolí 16 policejních hlídek, postupně se přidávaly další.

Pachatelé byli „nápadně malí“

Do budovy Rezidenčního zámku, kde jsou sbírky vystaveny, pronikli zloději zamřížovaným oknem. V sále pak rozbili sekyrou jednu z vitrín se šperky z 18. století, které si jako lup odnesli. Pachatelé byli podle Bildu „nápadně malí“. Policie uvedla, že na kamerových záznamech byli zachyceni dva lidé a že není vyloučeno, že měli pomocníky.

Video  Takhle řádili zloději při miliardové krádeži ve slavné klenotnici: Kamery zachytily dvojici pachatelů.  - Reuters, Německá policie
Video se připravuje ...

Co přesně zmizelo, odborníci stále vyhodnocují, oznámili však, že šlo o klenoty, které v 18. století nechal vyhotovit saský vládce August II. Silný. Šéfka státních sbírek Marion Ackermannová večer řekla, že zloději nevzali vše ze tří cenných souborů broží, knoflíků, přezek a dalších zdobených předmětů, které se nacházely v rozbité vitríně.

Kradli se na zakázku?

„Mnoho předmětů tam naštěstí ještě zůstalo,“ uvedla. Hodnota souborů ale podle ní tkvěla právě v úplnosti. Jejich cenu navíc nelze finančně stanovit, neboť jejich význam je díky unikátnosti, neprodejnosti a historickému odkazu nevyčíslitelný, uvedla na tiskové konferenci Ackermannová.

„Je to takřka světové kulturní dědictví. Nikde jinde takovou sbírku klenotů v této podobě, kvalitě a množství nenajdete,“ dodal její kolega Dirk Syndram, který Grünes Gewölbe vede. Podle pověřenkyně německé vlády pro kulturu Moniky Güttersové by bylo těžké ukradené předměty prodat, a možná tak podle ní šlo o krádež „na zakázku“.

Šperky jsou pro zloděje bezcenné

Ukradené šperky jsou pro zloděje prakticky bezcenné, domnívá se Syndram. Rozprodej kořisti není podle něj možný, protože každý znalec ukradené šperky pozná. Hrozí tak jejich zničení, pokud se zloději rozhodnou drahokamy ze šperků vytrhat a udat je samostatně, řekl pro německou rozhlasovou stanici SWR.

„Všechno jsou to výbrusy z 18. století, takovéto kameny není jednoduché zpeněžit,“ vysvětlil německému rozhlasu Syndram s tím, že hodnotu šperkům dává právě jejich stáří a fakt, že tyto 300 let staré kusy jsou velmi zachovalé. Pokud by se zloději rozhodli diamanty a další drahé kameny ze šperků vytrhat, ztratily by drahokamy hodnotu. „Udělat by to byla hloupost,“ míní Syndram.

„Doufáme, že šperky neopustily Německo,“ dodala Güttersová. Také policisté doufají, že se zlodějům nepodařilo přejít hranice, nejbližší jsou přitom ty české. Podle mluvčí českého policejního prezidia Hany Rubášové německá strana dosud však české policisty o součinnost nepožádala.

Zloději nejdřív založili požár

Podle policie s krádeží souvisí i požár pod Augustovým mostem nedaleko klenotnice. Domnívají se, že zloději zde podpálili elektrorozvaděč, čímž přerušili dodávky elektřiny do zámku. Z centra Drážďan pachatelé podle policie odjeli autem Audi A6. Vůz stejného typu později někdo zapálil v podzemní garáži v severozápadní části Drážďan. Od zapáleného auta chytlo i několik dalších vozů.

Policie zřídila zvláštní vyšetřovací tým, který dostal jméno Epoleta. Právě zdobený důstojnický nárameník je totiž jednou z ukradených věcí. V týmu je nyní 20 kriminalistů.

Sbírání důkazů bylo přerušeno v pondělí kolem deváté večer, forenzní technici se do klenotnice vrátili v úterý v sedm ráno, informoval mluvčí saské policie. Dodal rovněž, že bude složité zajistit DNA pachatelů zvláště proto, že se jedná o stále otevřené místo činu.

„Mělo to být nejbezpečnější místo na světě.“

Ackermannová se rovněž veřejnost snažila ujistit o tom, že bezpečnostní systém v klenotnici Grünes Gewölbe nepotřebuje zdokonalit, přiznala však, že projde prověrkou. „Systém je velmi komplexní, i přes přerušení elektřiny fungovaly senzory pohybu a alarmy, které se aktivovaly při rozbití vitríny a upozornily policii,“ vysvětlila Ackermannová.

Ke krádeži se vyjádřil i saský šlechtic Alexandr Saský-Gessaphe, ten promluvil o svém zklamání z bezpečnostních opatření v klenotnici. „Domnívali jsme se, že je to nejbezpečnější místo na světě,“ uvedl. Doufá, že se policie podaří dopadnout pachatele a vrátit ukradené šperky.

techtle_mechtle ( 26. listopadu 2019 16:53 )

Začal bych u zaměs­tnan­ců..­..sl­edovat­....

ostuda ( 26. listopadu 2019 16:21 )

měli by zaměřit pozornost - třeba se to objeví na Primě v Poklady z půdy

marais ( 26. listopadu 2019 13:56 )

Malí pachatelé? V Česku lup neprodejný. Já to vidím na Asii.

sorgedoktor ( 26. listopadu 2019 13:53 )

Takove cennosti jsou zpravidla zabezpecešni zvukovou signalisaci.Ovsečm pokud si to vymakani zlodeji sestu­duji,­signa­lisci odpoji/Zde moznba zalozenim pozaru

.tg.bb ( 26. listopadu 2019 13:26 )

Na lavičce v parku
jsem viděl ležet Marku
ležela tam mnoho dní
byla totiž východní


Drážďany, to je "hlboké Východné Nemecko", jak praví klasik. Takže jsou Němci a Němci. To určitě není to pravé Německo, které by nám mělo být vzorem. No a nakonec, v každé zemi se najde nějaký ten pobuda.

Zobrazit celou diskusi