Životní styl

26. listopadu 2019 10:00

redakce Prima Zoom

Tina Turner: Měla jsem hrozný život, ale doufala jsem, že se něco stane. A ono se stalo

Dlouhé roky snášela domácí násilí, které ji dohnalo až k pokusu o sebevraždu. Několikrát se kvůli vážným zdravotním problémům ocitla na prahu smrti, její syn spáchal sebevraždu. Teď, na prahu osmdesátky, je konečně šťastná. Po boku milujícího manžela a jako regulérní Švýcarka.

Od dob, kdy byla na vrcholu slávy, se mnohé změnilo. Nyní, na prahu osmdesátky, žije Tina Turner poklidný život na svém panství s výhledem na Curyšské jezero a po deseti letech v důchodu tvrdí, že má život konečně takový, jaký chce.

Těžký život v dětství i manželství

Život „rockové babičky", která 26. listopadu 2019 oslavila již osmdesáté narozeniny, vůbec nebyl jednoduchý. Zpěvačka s charakteristickým chraplavým hlasem, bohatou hřívou a jedněmi z nejkrásnějších nohou na světě, které má pojištěny u společnosti Lloyd´s na několik milionů liber, to neměla lehké už v dětství. Se sestrou ji vychovávali spíš prarodiče a její matka později přiznala, že byla nechtěné dítě.

Největší peklo ale prožila po boku svého manžela, hudebníka Ikea Turnera. Ten z ní sice udělal světovou hvězdu, byl to ale násilník a tyran závislý na alkoholu a drogách. Přesto si ho v roce 1962 vzala za muže. V Ikeho případě šlo už o čtvrtý sňatek. Vyvdala nejen příjmení Turner, ale Ike jí ještě před svatbou změnil i křestní jméno (původně se jmenovala Anna Mae Bullock). Jméno Tina se prý rýmovalo s jeho oblíbenou televizní postavou pralesní ženy jménem Sheena. Navíc musela Tina vychovávat kromě vlastních i Ikeho děti.

Už se manžela nemusí bát

Jako hudební duo byli Tina a Ike skvělí a jejich sláva stoupala. Slibně se vyvíjela i Tinina sólová kariéra, i když první sólové album nazpívala až v roce 1966. V soukromí to ale bylo mnohem horší. Ike se k Tině choval velmi agresivně a opakovaně ji bil. Dokonce ji opakovaně mlátil do tváře tak, že musela podstoupit plastickou operaci nosu. Tina v manželství velmi trpěla, a dokonce se v roce 1968 pokusila o sebevraždu, když spolykala 50 tablet diazepamu. O rozvod požádala až v roce 1976, a aby se vymanila z vlivu svého bývalého manžela, souhlasila s tím, že mu zůstanou všechna práva na jejich nahrávky. Přišla tak nejen o slibně se vyvíjející kariéru, ale i o velkou část peněz a ocitla se skoro na mizině. Musela tak začínat znovu téměř od nuly. „Nevím, jestli mu dokážu odpustit vše, co mi udělal. Ale Ike je mrtvý, takže se ho už nemusím bát,“ řekla o svém bývalém, již zesnulém manželovi v rozhovoru pro New York Times.

Zpěvačka po rozvodu s manželem nejdříve vystupovala v klubech se soulovým repertoárem, pak se ale rozhodla pro radikální změnu image, stala se sexsymbolem a v roce 1984 debutovala velmi úspěšným albem Private Dancer. Období od roku 1984 do roku 1992 bylo nejúspěšnějším v její kariéře.

Přežila svého syna

V létě roku 2018 jí osud uštědřil další ránu, když její syn Craig spáchal sebevraždu. „Nejdřív jsem zprávám o jeho smrti nevěřila, protože mi nedlouho předtím syn řekl: ´Mami, teď jsem opravdu šťastný.´ Měl novou ženu a zrovna vymaloval celý byt. Ale během našeho posledního rozhovoru mi řekl, že chce slyšet můj hlas a můj smích. Myslím, že mi tím dával sbohem, ale tenkrát jsem si to neuvědomila,“ řekla loni v rozhovoru s Oprah Winfrey. „Myslím, že Craig byl osamělý. A to ho zničilo víc než cokoli jiného.“ V rozhovoru také prozradila, jak se se smrtí svého milovaného syna pokouší vyrovnat. Hodně jí prý pomohl buddhismus, k němuž má Tina blízko už od 70. let minulého století. „Podle buddhismu se duše zemřelého vrací zpátky na zem a znovu žije život, aby se očistila. Tak doufám, že příští život mého syna bude jednodušší.“

Znovu vdaná a s novým občanstvím

Před 10 lety odešla Tina do důchodu a snaží se žít jen pro sebe. „Byla jsem unavená zpíváním a bavením všech ostatních. Nedělala jsem v životě nic jiného,“ vysvětlila důvody, proč se stáhla do ústraní. Svůj nový život si ale naštěstí nemusí užívat úplně sama. V roce 1995 se přestěhovala do Švýcarska spolu se svým dlouholetým přítelem, o 16 let mladším Erwinem Bachem, a roku 2013 se vzali. Tina se vzdala amerického občanství, složila zkoušky z němčiny a historie země a stala se z ní Švýcarka.

Hned o tři roky později byl jejich slib lásky „ve zdraví i nemoci“ podroben těžké zkoušce, když Tině selhávaly ledviny. Hrozilo, že bude odkázána na pravidelnou dialýzu, ale její manžel se nabídl, že jí daruje ledvinu. Tenkrát řekl, že by to klidně udělal znovu, na což Tina vtipně zareagovala: „Možná se mi bude hodit ještě jedna na druhé straně.“

Konečně šťastná

I když na tom Tina není zdravotně nejlépe (prodělala rakovinu střev, několikrát mozkovou mrtvici, selhávaly jí ledviny), svůj současný život si po boku milujícího manžela užívá. A nutno dodat, že si to po těch hrůzách, kterými si prošla, víc než zaslouží. „Měla jsem hrozný život. Ale prostě jsem jela dál a doufala, že se něco stane. A ono se stalo.“

A za co je po těch letech nejvděčnější? „Za to, že jsem to všechno přežila, aniž bych někoho nenáviděla nebo obviňovala.“

A přestože na svůj předchozí život nevzpomíná ráda a snaží se za ním udělat tlustou čáru, spolupracovala na přípravách muzikálu Tina, který popisuje její neuvěřitelný život a měl premiéru na Brodwayi letos 7. listopadu. „Tento muzikál je můj život, ale je to jako jed, který se proměnil v medicínu,“ řekla Tina na premiéře. „Nemůžu být šťastnější, než jsem právě teď."

Jana Poláčková


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.