Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Terénní motorkáři drancují přírodu Moravského krasu, letos na podzim jich přibylo

Terénní motorkáři neváhají vjet do lesů Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, kde ruší a svými stroji rozrývají půdu. Porušují tak zákon jak o ochraně přírody, tak zákon o lesích. Letos na podzim jich přibylo, řekl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma. Strážci přírody vyzvali veřejnost, aby přispěla k odhalování těchto motorkářů.

„Momentálně je zvýšená aktivita terénních motorkářů v jižní části Moravského krasu v oblasti Bílovic a Ochozu. Hluk motorek přitom ruší jak návštěvníky přírody, tak i zvěř. Pneumatiky strojů také rozrývají lesní cesty, ze kterých se po deštích splavuje zemina. Ještě větší škody ale nadělají, když z cest sjedou, rozrývají půdu i v lese," uvedl Tůma.

Motorkáře na terénních motorkách jen těžko někdo chytí

Strážci přírody se na terénní motocykly i čtyřkolky v Moravském krasu zaměřují. V létě se jim podařilo přistihnout řidiče čtyřkolky, dostal pokutu 5000 korun. Na místě lze přitom uložit pokutu až do výše 10.000 korun. U motorkářů je ale jejich dopadení složitější, mohou rychle zajet do lesa a hlídce ujet. „Problém je, že nemají registrační značky. Kdyby je měli, byli by snadno dohledatelní," uvedl Tůma.

Policisté vyzývají veřejnost, aby motorkáře lidi fotili

Strážci žádají veřejnost o zasílání informací, kde a kdy lidé terénní motocykly viděli, ideálně s fotografií. Informace lze zasílat na e-mail: morkras@nature.cz. „I terénní motorky potřebují tankovat pohonné hmoty, takže na benzinové stanici si jich lze všimnout, a jejich řidiči si zde musí sundat přilbu. Třeba poznáte své známé nebo sousedy," uvedl Tůma. Podle něj je možno volat přímo i na tísňovou linku policie 158, motocykl bez registrační značky totiž nesmí jezdit po silnicích.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je navštíví přes 350.000 turistů.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky terénní motorky, Moravský kras, ničení, příroda, les, chráněná krajinná oblast, Antonín Tůma, Bílovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terénní motorkáři drancují přírodu Moravského krasu, letos na podzim jich přibylo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.