Záchranářka otekla! Mluvčí hasičů ale tvrdí: Byli mimo nebezpečí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Záchranářka otekla! Mluvčí hasičů ale tvrdí: Byli mimo nebezpečí

Dekontaminace sanitek z Hamru prováděla armáda: Stav jednoho zraněného je stále velmi kritický!
Dekontaminace sanitek z Hamru prováděla armáda: Stav jednoho zraněného je stále velmi kritický! ( ZZS Libereckého kraje)

Otekla a po celém těle má vyrážku! Takové následky má záchranářka Erika Přibylová (22) po zásahu v závodě na likvidaci odpadů v Hamru na Jezeře. Mladá žena už opakovaně musela na ošetření do nemocnice.

Sirovodík, kyselina sírová, chlor a dimetylsulfid... Těchto chemikáliemi se spolu s dalšími 22 zasahujícími záchranáři před týdnem nadýchala i studentka na praxi Erika Přibylová. „Poprvé mě vezla rychlá záchranná služba do nemocnice ve čtvrtek večer. V sobotu ráno jsem tam byla znovu. Do pondělka jsem otekla a mám po celém těle vyrážku,“ popsala dívka.

Poleptání plyny?

Podobné obtíže mají ale i někteří zasahující hasiči. „Nemluví se o tom. Vypadá to na poleptání kyselými plyny. To se projevuje dušností, vyrážkou po celém těle. Ty příznaky mohou přetrvávat několik týdnů. Má je několik kolegů hasičů,“ řekl Aha! dobře informovaný zdroj. Mluvčí hasičů Lucie Hložková Aha! řekla, že takové informace nemá.

Mimořádné prohlídky

Vzhledem k přítomnosti velkého množství jedů nařídil krajský hygienik Vladimír Valenta, aby se 22 zasažených záchranářů podrobilo mimořádným prohlídkám. Prvních 10 odvezli do liberecké a českolipské nemocnice už minulý týden bezprostředně po zásahu. V pondělí se pak vyšetření museli podrobit i další, kteří nebyli bezprostředně po výbuchu na místě, ale starali se o své kolegy později.

Jeden mrtvý, 7 zraněných


Výbuch otřásl firmou Purum v Hamru na Jezeře v úterý 19. listopadu poté, co se při míchání chemikálií pravděpodobně kyselina sírová smísila s vodou a nastala nečekaná chemická reakce. Při neštěstí se zranilo osm zaměstnanců, z toho tři těžce. Jeden z nich na následky poranění zemřel. 

Nevěděli, do čeho jdou

Záchranáři, kteří spěchali na pomoc osmi raněným, nevěděli, podle lékařského ředitele liberecké záchranky Jana Lejska, do čeho přesně jdou. „Nevozíme v sanitách vybavení pro zásahy v chemicky zamořených zónách. Nemáme v nich ani plynové masky. Teď ale řešíme, že bychom je do sanit pořídili,“ potvrdil Aha! Lejsek.

Mluvčí hasičů tvrdí: Byli v bezpečné zóně!

Podle mluvčí hasičů Hložkové byli záchranáři v bezpečné zóně. „Zraněné osoby hasiči předali ZZS mimo prostor nebezpečné zóny,“ uvedla Hložková. Na otázku, jak se v zamořeném ovzduší bezpečná zóna vytyčuje, ale neodpověděla. Odpověď neměla ani na to, proč museli záchranáři, kteří se podle ní pohybovali v bezpečné zóně dekontaminovat vybavení sanitek nebo záchranářský vrtulník.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.