Dokonalé dlouhé nohy, které by ji záviděla kdejaká dvacítka, rozcuch a silný, nakřáplý hlas. Tak si každý vybaví americkou ikonu Tinu Turner, která mimo jiné nazpívala ústřední píseň k bondovce s názvem Golden Eye (1995). Ačkoliv na to Tina nevypadá, tato nejúspěšnější rocková zpěvačka všech dob dnes slaví osmdesátiny.

Umělkyně se narodila jako Anna Mae Bullock 26. listopadu 1939 na farmě ve státě Tennessee. Malá Tina se svou sestrou Alline nevyrůstaly v harmonické rodině. Vztah jejich rodičů nebyl ideální a tak se není čemu divit, že jejich matka od manžela utekla. V té době bylo Tině jedenáct let. Otec si našel novou ženu a Tinu poslal k prarodičům. Po několika letech však její babička zemřela a tak se dívka odstěhovala ke své matce, kde se znovu setkala s Alline. Sama zpěvačka vzpomínala, že se v dětství cítila nechtěná.

Po vystudování střední školy nastoupila do nemocnice jako zdravotnice – asistentka. Po večerech se bavila se svou sestrou Alline v místních klubech. V jednom takovém podniku se seznámila s kapelou Rhythm Of King, kterou vedl Ike Turner, ten ji později přesvědčil, aby si změnila jméno na „Tina.“ Duo Ike & Tina spolu nahrálo několik úspěšných singlů.

Z nuly na vrchol

Než se však vzali, chodila Tina s Raymondem Hillem, saxofonistou z Rhythm Of King. Tina mu porodila syna Raymonda, ale vztah brzy skončil. Ike jejího bývalého z kapely vyhodil a začal Tině nadbíhat. Její první dítě přijal za své a požádal zpěvačku o ruku. Po manželství se dvojici narodil druhý syn, kterému dali jméno Ronald.

Ike byl sice skvělý hudebník, ale jako muž nestál za nic. Holdoval alkoholu, kokainu a často svou ženu brutálně bil. Tina musela dokonce podstoupit plastickou operaci, poté co ji poničil nosní dutinu. Manželství skončilo rozvodem a zpěvačka se rozhodla pro sólovou dráhu.

Hudebnice neměla dostatek financí a tak si vydělávala tím, že zpívala v klubech a kasinech. Postupně se však vypracovala zpět na vrchol. Nejúspěšnější pro ni byla osmdesátá léta. Z Tiny se zrodila hudební hvězda i sexsymbol své doby.

Před několika lety pověsila svou kariéru na hřebík a opustila Ameriku. Nyní žije ve Švýcarsku se svým přítelem Erwinem Bachem.

  • „Nerada se hrabu v minulosti.“
  • „Vždy jsem měla dlouhé nohy. Když jsem byl mladá, říkala jsem si: Proč vypadám jako malý poník?“
  • „Jsem silná. Přežila jsem rozvod i oddělení od rodiny. Nikdy jsem se nenechala zlomit. Nejsem alkoholička. Nikdy jsem nekouřila ani nebrala drogy. Prošla jsme svou minulostí čistá. “
  • „Věk neřeším. Padesátka je nová třicítka. Sedmdesátka je nová padesátka. Neexistují žádná pravidla, která by tvrdila, že se musíte oblékat nebo se chovat určitým způsobem.“
  • „Nepatřím k těm, co jen stojí a zpívají. Stát a zpívat můžu v nahrávacím studiu. Na jevišti musím ukázat to, co je ve mně.“
  • „Pokaždé, když piju šampaňské, směju se nebo pláču… Emocionálně mě to dostane. Miluji šampaňské. “
  • „Je mi líto, že jsem neměla víc času na své děti, když vyrůstaly. “
  • „To je to, co chci v nebi … ze slov se stanou noty a z rozhovorů budou symfonie.“
  • „Mám jednoduchý, dětský pohled na život a chci ho udržet.“
  • „Můj odkaz je, že jsem zůstala v kurzu… od začátku do konce, protože jsem věřila, že ve mně něco je.“

Foto: ČTK/AP/Hermann J. Knippertz

1 komentář

Comments are closed.