26.11.2019 13:34

Divadlo NaHraně oslaví deset let činnosti premiérou komedie Řekni mi něco hezkýho

Nezávislý pražský soubor Divadlo NaHraně oslaví na konci roku deset let činnosti a při této příležitosti uvede ve čtvrtek 12. prosince v Divadle Kampa v české premiéře hru Řekni mi něco hezkýho z pera vycházející hvězdy britského divadla Luka Norrise. Jejím protagonistou je mladík Tobes, který neprochází zrovna úspěšným obdobím. Právě ho opustila přítelkyně a on zároveň zjišťuje, že má bulku na varleti. Přes počáteční neochotu se, paralyzován strachem, nakonec vypraví k lékaři, ale s výsledky se dlouho nedokáže vyrovnat. Hru přeložil a režíruje umělecký šéf Divadla NaHraně Šimon Dominik, kterého na ní zaujal především „proces, jímž prochází osobnost, snad můžeme říct i duše, hlavního hrdiny. Strach z vážné choroby je pouze výchozím momentem, katalyzátorem spouštějícím složitější psychologické mechanismy, které Tobese vedou do situace, jíž se zatím vehementně vyhýbal – do dospělosti.“ Herecky se v novince představí stálice divadla Ondřej Novák, Diana Toniková a Pavel Kryl.

Komediálně laděný příběh sebestředného mladíka, zcela zmateného z faktu, že by snad měl na prahu třicítky dospět, přináší podle Dominika přesvědčivý obraz části nastupující generace, která se složitě rozhlíží po světě, od nějž ji virtuální internetová realita doposud držela v bezpečném odstupu. Teprve setkání s drsnou životní zkušeností, která ho dokonce potenciálně ohrožuje na životě, přiměje Tobese vystoupit z komfortní zóny. „Pokud nechce strávit zbytek života odtržený od ostatních lidí, bude muset nějak zpracovat symptomy, jimiž se projevuje jeho osobnost – narcismus, egoismus, bolestínství, neochota přijmout realitu, která nevyhovuje jeho představám. Léta dozrávání ve zhuštěné formě,“ shrnuje režisér.

Za zvláštní zmínku stojí formální struktura hry, která sestává z 10 obrazů, v nichž vystupují vždy pouze dva lidé, Tobes a jeho momentální dialogický partner (např. spolubydlící, lékařka, bratr apod.). Každý z nich se objeví pouze jednou, přispěje svým kamínkem do mozaiky Tobesova života a přenechá své místo dalšímu. Všechny tyto postavy ztvárňují pouze jedna herečka a jeden herec, kteří se tak v průběhu večera střihem převtělí do několika odlišných až kontrastních postav.

Hra Řekni mi něco hezkýho byla poprvé uvedena v roce 2015 a o rok později získala jedno z ocenění na prestižním edinburském festivalu Fringe. Její autor, čtyřiatřicetiletý Angličan Luke Norris se nejprve prosadil jako herec, opakovaně třeba v londýnském Národním divadle, a má za sebou výrazné role ve filmu i v televizi (seriál Poldark). Jeho hry uvedly nejvýznamnější londýnská divadla jako například Bush, Royal Court nebo již zmíněné Národní. Je dalším z britských autorů, kteří se na česká jeviště poprvé dostávají díky dramaturgii Divadla NaHraně, zaměřené právě na ostrovní dramatiku.

Divadlo NaHraně je nezávislý divadelní soubor, který se od svého založení v roce 2009 zaměřuje především na současnou britskou dramatiku, uváděnou v českých premiérách. Působí v Divadle Kampa.

http://www.divadlonahrane.cz/

Autor článku: David Karban