Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

MOV podpoří přísné tresty pro Rusy odpovědné za manipulaci s daty

Sport

  15:38
Lausanne - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) podpoří nejpřísnější možné tresty pro lidi zodpovědné za manipulaci s daty z moskevské antidopingové laboratoře. MOV tak reagoval na pondělní doporučení kontrolní komise, aby Světová antidopingová agentura (WADA) udělila Rusku čtyřletý trest zahrnující zákaz startu sportovců pod státní vlajkou či pořádání velkých sportovních akcí.

Dopingový kontroloři při olympijských hrách v Pchjongčchangu. foto: ČTK/AP

„Tato zjevná manipulace je útokem na důvěryhodnost sportu a urážkou celosvětového sportovního hnutí. MOV podpoří nejpřísnější tresty pro všechny ty, kteří jsou za toto falšování zodpovědní,“ uvedli v dnešním prohlášení představitelé olympijského hnutí.

Podle MOV je klíčové, aby ruská strana předala z laboratoře nezpracovaná data. „Jen tak může být učiněno spravedlnosti za dost, viníci budou moci být potrestáni a nevinní ochráněni. Pouze tak může být nová generace čistých ruských sportovců zbavena stínu podezření,“ uvedl MOV.

Představitelé olympijského hnutí zároveň vzali ze zprávy komise na vědomí, že za manipulaci s daty byly zodpovědné pouze ruské úřady, ne však ruští sportovní funkcionáři či Ruský olympijský výbor. „V této souvislosti vítáme možnost nabídnutou WADA ruským sportovcům startovat na akcích, pokud prokážou, že nemají nic společného s porušováním pravidel.“

Doporučením komise vyřadit Rusko na čtyři roky ze světa sportu se bude zabývat výkonný výbor WADA v Paříži 9. prosince.

Navrhované sankce jsou pokračováním kauzy státem organizovaného systematického dopingu, která se táhne už od olympijských her v Soči v roce 2014. Ruská antidopingová agentura (RUSADA) měla od roku 2015 do loňského září zastavenou činnost a na ZOH v Pchjongčchangu 2018 mohli ruští sportovci startovat jen pod neutrální vlajkou. Součástí dohody o podmínečném zrušení trestu bylo předání dat z moskevské antidopingové laboratoře. Ta WADA obdržela po delších průtazích až na začátku tohoto roku.

Při ověřování stažených souborů došla vyšetřovací komise k závěru, že údaje vykazují nesrovnalosti v porovnání s daty, které WADA získala už v roce 2017 od informátora. Světová agentura zjistila, že poslední úpravy dat se odehrály v prosinci a lednu, kdy Rusko otálelo s jejich předáním. WADA od údajů očekávala, že pomohou objasnit dopingové případy ruských sportovců z minulosti.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!