Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

MOV: Podpoříme nejpřísnější možné tresty za ruský doping

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) je pro co nejpřísnější tresty pro lidi zodpovědné za manipulaci s daty z moskevské antidopingové laboratoře. Výbor podpořil doporučení kontrolní komise, aby Světová antidopingová agentura (WADA) udělila Rusku čtyřletý trest. Ten by měl zahrnovat zákaz startu sportovců pod státní vlajkou či pořádání velkých sportovních akcí.

Nové sídlo MOV v Lausanne
zdroj: AP autor: Cyril Zingaro

"Tato zjevná manipulace je útokem na důvěryhodnost sportu a urážkou celosvětového sportovního hnutí. MOV podpoří nejpřísnější tresty pro všechny ty, kteří jsou za toto falšování zodpovědní," uvedli v prohlášení představitelé olympijského hnutí.

Klíčové je, aby ruská strana předala z laboratoře nezpracovaná data. "Jen tak může být učiněno spravedlnosti zadost, viníci budou moci být potrestáni a nevinní ochráněni. Pouze tak může být nová generace čistých ruských sportovců zbavena stínu podezření," uvedl MOV.

Představitelé olympijského hnutí zároveň vzali ze zprávy komise na vědomí, že za manipulaci s daty byly zodpovědné pouze ruské úřady, ne však ruští sportovní funkcionáři či Ruský olympijský výbor.

"V této souvislosti vítáme možnost nabídnutou WADA ruským sportovcům startovat na akcích, pokud prokážou, že nemají nic společného s porušováním pravidel."

Doporučením komise vyřadit Rusko na čtyři roky ze světa sportu se bude zabývat výkonný výbor WADA v Paříži 9. prosince.

"Výbor by měl rozhodnout tak, jak zní doporučení komise. Je ale možné, že tady narazí na tlak od Mezinárodního olympijského výboru. Vyřazením ruských sportovců by ztratily olympijské hry na atraktivitě a MOV by přišel o nemalé prostředky, které mu plynou z ruského olympijského výboru," připomněl konzultant Antidopingového výboru ČR Jaroslav Nekola.

"Všechny požadavky a doporučení, která představil revizní výbor WADA, se daly čekat a jsou oprávněné. Bohužel rukojmími v této situaci budou náš sport a naši sportovci," připustil aktuální šéf ruské antidopingové agentury Jurij Ganus.

Ruské sportovní svazy i zástupci vlády ale hrozící mezinárodní postih kritizují. "Je žádoucí zahnat Rusko do defenzivy, do pozice obviněného. A to ve všech oblastech mezinárodního života," uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Podle ministra sportu Pavla Kolobkova jde čistě o technické problémy a Rusko se odvolá ke sportovní arbitráži. "Rusko má argumenty, jak bránit svůj sport," je přesvědčený Kolobkov.

"Jakákoliv náprava ze strany ruského sportu bude čistě formální, aby byly splněny požadavky WADA. Dokud bude sport v Rusku vnímán jako nástroj geopolitického soupeření, tak se obávám, že se nic nezmění," uvedl Nekola.

Navrhované sankce jsou pokračováním kauzy státem organizovaného systematického dopingu, která se táhne už od olympijských her v Soči v roce 2014.

Ruská antidopingová agentura (RUSADA) měla od roku 2015 do loňského září zastavenou činnost a na ZOH v Pchjongčchangu 2018 mohli ruští sportovci startovat jen pod neutrální vlajkou.

Součástí dohody o podmínečném zrušení trestu bylo předání dat z moskevské antidopingové laboratoře. Ta WADA obdržela po delších průtazích až na začátku tohoto roku.

Při ověřování stažených souborů došla vyšetřovací komise k závěru, že údaje vykazují nesrovnalosti v porovnání s daty, která WADA získala už v roce 2017 od informátora.

Světová agentura zjistila, že poslední úpravy dat se odehrály v prosinci a lednu, kdy Rusko otálelo s jejich předáním. WADA od údajů očekávala, že pomohou objasnit dopingové případy ruských sportovců z minulosti.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články