Close search

Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje

Yinachi Zdroj: Yinachi

Úspěšná publikace Hrdinové, kterou v roce 2017 vydalo nakladatelství Yinachi, má nově své pokračování. Výpravná kniha na několika stovkách stran vypráví zásadní okamžiky spojené s historií nejúspěšnějšího českého sportu ledního hokeje. Vše zábavnou formou, a to prostřednictvím komiksu autora Vojtěcha Šedy, či textu Ondřeje Fuczika, držitele ceny Magnesia Litera. Kniha bude na pultech obchodů na začátku listopadu tohoto roku.

"Náš záměr zůstává podobný jako u předchozí knihy. Chceme s nejslavnějšími okamžiky a příběhy ledního hokeje u nás seznámit nejmladší generaci milovníků tohoto sportu a zároveň jeho významné momenty připomenout těm, kteří je s našimi hokejisty prožívali. Znovu je nadchnout pro osudy těch nejslavnějších, pro jejich talent a vítězství i prohry," říká autor textu Ondřej Fuczik.

Zásadní milníky

Kniha mapuje zásadní milníky nejpopulárnějšího sportu u nás. Nechce však být klasickou sportovní encyklopedii plnou čísel, dat a termínů. Celou knihou provází čtenáře dva imaginární kamarádi, kteří ve svém dětství najdou na půdě kufr plný hokejové výzbroje po jejich dědečkovi. Chronologicky s dějem knihy stárnou a prožívají úspěchy i pády svých hrdinů mezi mantinely. Po útrapách během sovětské okupace v roce 1968 emigrují do Kanady, kde stále sledují boje našich hokejistů především s tehdejší rudou mašinou, reprezentanty Sovětského svazu. Kniha představuje první československé hokejisty v NHL, skryté hrdiny ale i současné hvězdy typu Jágr, Voráček nebo Pastrňák.

První hokejová hvězda

Kdo byla naše první hokejová hvězda? Který český hokejista vyhrál tenisový Wimbledon? Proč skončili mistři světa z roku 1947 ve vězení? Kteří hráči si na protest proti sovětské okupaci zalepili rudé hvězdy na dresu? Kdo byl první český hráč v NHL? A trenér? Kolik našich hráčů muselo emigrovat do zahraničí? Který český hokejista byl spoluhráčem Wayna Gretzkyho a který český brankář ho rozplakal?

Městské subkultury

Knihu vydává nakladatelství Yinachi, které má za sebou řadu zajímavých publikací. Ať už se jedná o "encyklopedii" městských subkultur Kmeny, publikaci o moderním umění Mezera nebo dětské knihy Neboj, Neboj či Velký Bobek. Odbornými poradci autorů jsou hokejoví experti Robert Záruba a legendární brankář Jiří Holeček.

Události nejen z historie

Vznik knihy podpořil výrobce Bohemia Chips, které jsou již dlouhou dobu spjati s podporou ledního hokeje na tuzemských zimních stadionech. Události nejen z historie ale i současnosti ledního hokeje nás jsou velice zajímavé. Kniha Hrdinové 2 na tyto skutečnosti poukazuje velmi zajímavou formou a my jsme rádi, že můžeme být u toho. Spojení zábavně psaného textu a komiksu může zaujmout mladší generaci, která některé události z minulosti již nemusí znát,řekl ředitel Bohemia Chips Pavel Šercl.

Stanley cup

Kdo byl první český vítěz Stanley cupu? Který náš hráč má nejvíce titulů Mistra světa? Kteří naši hráči dosáhli na pohár v NHL, na MS a olympijských hrách? A jak se jmenoval útočník, který kouřil cigarety mezi třetinami svých zápasů za Vancouver?

NA UKÁZKY Z KNIHY SE PODÍVEJTE V GALERII:

Nejčtenější články