Podzimní bilance pražských druholigových týmů.Zdroj: DeníkVezměme to odshora. Celek z Julisky se po sestupu z nejvyšší soutěže potřeboval trochu rozkoukat, ale po vlažném startu se rozehrál k dobrým výkonům. Drží se s vyrovnanou pěticí nejlepších, která bude na jaře bojovat o tři pozice znamenající postup či alespoň baráž.

„V tabulce se držíme tam, kde jsme chtěli být. Splnili jsme předsezonní cíle zviditelnit mladé hráče a bojovat o postup, který je rozhodně ve hře,“ uvedl trenér Roman Skuhravý.

Vyrovnaná pětice

Na jaře očekává tuhý boj. Společně s Hradcem Králové, Pardubicemi, Jihlavou a Brnem je Dukla namačkaná ve čtyřbodovém rozestupu. „Všichni jsou tam naprosto zaslouženě a chtějí postoupit. Týmy jsou hodně vyrovnané, a bude to tedy zajímavé,“ prohlásil kouč Pražanů.

Kapitán fotbalistů Dukly Praha Daniel Tetour.
Po delší době si fotbal užíváme, těší kapitána Dukly Daniela Tetoura

Podzimní část si čtvrtý tým soutěže pokazil v jejím závěru, kde přišla zbytečná prohra v Chrudimi a naposledy doma s konkurentem z Hradce. „Ukázalo se, že jsou věci, na kterých musíme pracovat. Na konci přišel trochu pokles od ofenzivních hráčů, ale tím nechci kritizovat. Takový je fotbal,“ řekl Skuhravý, který vnímá jako problém Dukly nedostatek agresivity. „Byl to největší deficit, ať jsme hráli s jakýmkoli soupeřem. Pracujeme na tom, ale nejde to změnit hned,“ doplnil kouč.

Stabilizace Viktorie

Za vedoucí pěticí se nachází Žižkov, který je po záchraně v posledním kole minulé sezony asi nejpříjemnějším překvapením druhé ligy. „Po jaru, které jsme za sebou měli, určitě nastal posun a měli bychom být spokojení. Stále ale vidíme nějaké rezervy a pár bodů nám chybí. Musíme pracovat, abychom se ještě zlepšili,“ zhodnotil podzim generální manažer Michal Dyml.

Viktoria našla zachránce v trenéru Zdeňku Haškovi, který mužstvu naordinoval atraktivní a zároveň účinný styl hry. Může tedy na jaře jeho celek ještě prohánět čelo tabulky? „Touha by určitě byla, ale nejdřív si musíme vyhodnotit, jestli jsme toho schopní. Nerad bych v tuto chvíli řekl, že o postup budeme bojovat nebo naopak, že šanci nemáme,“ uvedl Dyml.

Fotbalový brankář Milan Švenger, opora FK Viktoria Žižkov.
Chci být součástí nové Viktorky, hlásí brankář Milan Švenger

Důležité pro Žižkov je, že kostra týmu by měla zůstat pohromadě. V posledních letech totiž každý půlrok došlo pod televizním vysílačem k velkému třesku, který by nyní neměl nastat.

„Z devadesáti procent by mělo mužstvo zůstat. Většinu hráčů máme na přestup nebo roční hostování. Nějaké okysličení přijde, posílit chceme, ale určitě ne v takovém rozsahu jako dřív,“ vysvětlil Dyml.

Šemíci chtějí klid

Vyztužit sestavu hodlají také v třetím pražském klubu. Vyšehrad se po postupu do druhé nejvyšší soutěže drží zatím sedm bodů od sestupových příček na dvanácté pozici, což je solidní počin. Týmu hodně pomohly exligové posily Švejdík, Jablonský či Nitrianský.

„Kdybychom měli o dva nebo tři body víc, tak je to asi lepší, ale tím, že jsme urvali výhru v posledním kole v Ústí, tak panuje spokojenost. I vzhledem k tomu, že jsme nováček,“ okomentoval podzimní výsledky prezident klubu Jaroslav Klíma.

Fotbalisté Slavoje Vyšehrad.
Dlouhé čekání konečně skončilo. Vyšehrad slavil výhru

Úkol číslo jedna pro druhou polovinu sezony je jasný. „Byli bychom rádi, kdyby nás netrápily starosti se záchranou.Oproti podzimu se chceme ještě zlepšit. Na začátku jara máme čtyři pět kol, které ukážou, kam se budeme ubírat,“ sdělil Klíma.

Pomoci má čas na práci, který v létě scházel. „Neměli jsme v podstatě žádnou pauzu, vlítli jsme z voleje do druhé ligy. Teď ale máme tři měsíce přestávku, takže je prostor zlepšit určité věci,“ doplnil prezident Šemíků.

Formu mohou všechny pražské celky ladit do začátku března, kdy startuje jarní část sezony.

Karel Hynek Mácha, pohřeb – Dalšímu velikánovi, kterému se dostalo pohřbu na Vyšehradě byl Karel Hynek Mácha. Ten tam byl ale uložen až za protektorátu v roce 1939, kdy byl uskutečněn velký slavnostní průvod.
Jak jsme žili v Československu. Vyšehradu dominuje Slavín a kubismus