Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potrestat Jakeše za vraždy za totáče? Ovčáček hájí pohlavára, Fiala: „Nikdy není pozdě“

Autor: simao - 
26. listopadu 2019
17:17

Komunističtí pohlaváři Miloš Jakeš a Lubomír Štrougal jsou vyšetřováni policií na svobodě kvůli vraždám na hranicích někdejšího Československa, když se zoufalí lidé snažili dostat na Západ, ale dostihli je kulky či zuřiví psi. Petr Fiala (ODS) míní, že na potrestání někdejších špiček totalitního státu nikdy není pozdě. Podle Vojtěcha Filipa (KSČM) jde v případě Jakeše a spol. o náhradní téma, kterým se snaží zaujmout pravicová opozice.

Dozorující státní zástupce Tomáš Jarolímek dnes uvedl, že stíhání Miloše Jakeše (97), Lubomíra Štrougala (95) a exministra vnitra Vratislava Vajnara (89) se opírá o nově nalezené archiválie. Všichni tři muži jsou stíháni na svobodě. V případě prokázání viny jim hrozí od dvou do deseti let vězení. 

„Škoda, že se tak nestalo již před lety, ale na spravedlnost není nikdy pozdě...,“ míní šéf ODS Petr Fiala.

Právě Fiala 17. listopadu na Národní třídě upozorňoval, že dle něj se měla komunistická strana i s ohledem na totalitní dění po revoluci zakázat. „Já jsem byl vždycky přesvědčen, že ano. Já jsem vždycky zastával názor, že měla být komunistická strana zakázána,“ říkal Fiala.

„Ale prosím pěkně, mluvíme o začátku 90. let, ta šance se propásla a dnes už to nemá žádný smysl takovouto debatu vést. Ale komunistický režim, komunistická ideologie je zločinná, nebezpečná, má za sebou spoustu lidských životů a miliony zmařených nadějí a myslím si, že nemá být strana, která se i svým názvem hlásí k tak zločinné ideologii,“ upozornil.

K aktuálnímu vývoji kolem Jakeše a spol. naopak zazněl odsuzující hlas z Hradu. „30 let bylo ticho, teď při velkém výročí náhlé probuzení. Už to jasně naznačuje, že nejde o věc spravedlnosti, ale o politické gesto. Nechme tyto osudy Soudci, který je jediný spravedlivý,“ kontruje Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Srovnání se soudy s nacistickými dozorci

Válečný reportér z ČT Jakub Szántó v debatě nad stíháním Jakeše a spol. uvedl: „Jako v případě dozorců nacistických koncentračních táborů mám za to, že ani komunističtí potentáti nemají právo trávit stáří v klidu, zabezpečení vysokými důchody. Na to je jejich vina příliš velká. Jakeš, Štrougal a Vajnar zakusí trochu vlastní medicíny.“

Exministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) na twitteru uvedl: „Obvinění Miloše Jakeše a dalších členů KSČ přichází pozdě, ale přece. Bývalí funkcionáři musí nést odpovědnost za to, že na hranicích z jejich rozkazu umírali nevinní lidé. I 30 let po pádu komunismu má vypořádání se s minulostí a nalezení spravedlnosti smysl.“

Šéf KSČM Vojtěch Filip ve Sněmovně v úterý naopak uvedl: „Pokud jde o trestní stíhání, je samozřejmě věcí orgánů činných v trestním řízení, aby prověřovaly ty podněty. Podle mého soudu ale už byl ten pokus několikrát, vždy s jinými lidmi. Myslím si, že jak u Miloše Jakeše, tak u Lubomíra Štrougala už ten pokus byl několikrát proveden. To řízení bylo, myslím, jedno zastaveno, druhé skončilo tím, že soud to odmítl. Je samozřejmě věcí těchto bývalých představitelů Komunistické strany Československa a vlády Československé socialistické republiky, aby se s tím vypořádali.“

A z aktuálního dění viní Filip pravicové opoziční představitele. „Pokud vím, tak oba mají své advokáty, Lubomír Štrougal, si myslím, že hájil sám sebe před soudem, takže do toho nemohu nijak vstupovat. Jenom si myslím, že je to vnesení náhradního tématu, když pravicové opozici nezbývá nic jiného, čím by oslovila občany ČR,“ dodal předseda komunistů.

Jakeš i Štrougal byli členy předsednictva KSČ. Podle kriminalistů měli změnit právní předpisy, které zmíněné použití střelných zbraní umožňovaly.

„Předsednictvo Ústředního výboru Komunistické strany Československa mělo prokazatelný přímý vliv na členy Vlády Československé socialistické republiky a mohlo jim ukládat pokyny, jaké právní předpisy upravit či přijmout, což i v oblasti ochrany státních hranic opakovaně činilo, nikoli však k zabránění použití střelných zbraní,“ konstatoval šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Video  Jakeš na oslavách 1. máje: K převratu nemělo dojít. Byli jsme dál, než jsme dnes  - Blesk - Jan Jedlička a Jakub Tomek
Video se připravuje ...

Našli klíčové archiválie

Kriminalisté tvrdí, že kvůli nečinnosti trojice funkcionářů bylo od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, kteří se snažili překročit československé hranice, a nejméně dalších sedm lidí bylo zraněno.

Obvinění je podle státního zástupce Jarolímka výsledkem prověřování trestního oznámení, které před dvěma lety podala Platforma evropské paměti a svědomí. Ta se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů.

„Trestní stíhání bylo zahájeno poté, co byly nalezeny klíčové archivní dokumenty, které prokazují, že obvinění byli informováni o střelbě na hranicích a že přímo dávali pokyny ministrům, jaké právní předpisy mají přijmout,“ uvedl.

Jarolímek doplnil, že aktuální stíhání má souvislost s trestním řízením vedeným v SRN. „Vytvořili jsme s německými prokurátory společný vyšetřovací tým a inspirovali se jejich případy z devadesátých a nultých let,“ vysvětlil.

Bavorské úřady vyšetřují někdejší členy Ústředního výboru Komunistické strany Československa a příslušníky komunistické Pohraniční stráže kvůli údajným vraždám čtyř občanů komunistické NDR, kteří byli v letech 1967 až 1986 na útěku do tehdejšího západního Německa a Rakouska. Jde mj. o případ 18letého Hartmuta Tautze, roztrhaného psy pohraničníků.

Video  Česká krvavá socha v Bruselu naštvala komunisty: Stydí se?  - David Vaníček
Video se připravuje ...

zdenekksevratiI ( 27. listopadu 2019 18:39 )

Že ti to ale trvalo. Tys hledal lékárničku?

xiioma ( 27. listopadu 2019 09:31 )

Pověste ho vejš, ať se houpá
Pověste ho vejš, ať má dost
Pověste ho vejš, ať se houpá
Že tu byl nezvanej host!

ciktr ( 27. listopadu 2019 07:12 )

Říkáš my. A co tedy konkrétního kromě keců pro to uděláš konkrétně ty?

ciktr ( 26. listopadu 2019 21:25 )

A tebe bych přihodil k nim.

dodora ( 26. listopadu 2019 21:00 )

Tak jo, já s tím problém nemám, ale hlavně ať nezapomenou na všechny ty překabátěný ve svých stranách a že zrovna v ODS jich bude víc než dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa