Rekonstrukce sídla společnosti v Prostějově, nové administrativní prostory a logistické centrum, rozšíření prodejny i nová kalhotová dílna. To všechno celkem za 60 milionů korun tvoří největší investiční akci od vzniku oděvní firmy Koutný v roce 1995.

„Obrat se nám za posledních pět let zdvojnásobil a rozhodli jsme se ve velkém investovat, abychom prostředí a zázemí firmy nemuseli dalších 20 let řešit,“ uvedl pro Forbes Pavel Koutný mladší, jenž řízení rodinné společnosti převzal po svém otci, který ji založil.

Kromě výroby konfekce i pánských obleků na míru jsou hlavním artiklem firmy Koutný uniformy, které dodává už také nizozemské nebo rakouské armádě. Zároveň šije pro české hasiče nebo lesníky. Zatímco obleky či pánské kabáty vznikají v Česku, výrobu uniforem zadává nejvíce na Slovensko nebo do Bulharska.

Nové sídlo firmy. Foto: Koutný

„Je to výroba čistě ve mzdě. My dodáme veškeré střihy, látky a know-how, oni pouze šijí. Musíme tak držet krok přes nižší náklady s výrobci z Asie,“ vysvětluje Pavel Koutný.

S většími zakázkami rostou nároky na logistiku, proto se společnost rozhodla pro nové logistické centrum, které z celkové investice 60 milionů korun ukrojilo polovinu. Dalších 30 milionů šlo do nové kalhotové dílny nebo do rekonstrukce prostějovského sídla, které je nově pojaté v duchu funkcionalismu. „Chceme mít větší kontrolu nad celým výrobním procesem pro malosériové zakázky,“ doplnil Pavel Koutný mladší.

Na řízení a obchodu se podílí také jeho sestra Petra Koutná, firmu vlastní jejich rodiče Pavel a Marcela Koutní. Loni rodinná společnost dosáhla na čistý obrat 435 milionů korun a provozní ziskovost EBITDA přesáhla 90 milionů.