Ledové království II – s fádními postavami v tajemné říši

26.11.2019 at 15:20  •  Posted in Recenze by

Pokračování animovaného hitu ohromných rozměrů se chvályhodně vydává do neprobádaných končin a zároveň nijak nelpí na postavách, které důvěrně známe z prvního dílu. Český název vystihuje povahu filmu – hrdinou je tentokrát celé království a jeho skrytá zákoutí.

 

  Hodně lidí asi netuší, že Ledové království vydělává společnosti Disney zejména z prodejů merchandisingu. Film má s uvedením do kin divákům po celém světě primárně připomenout, že značka stále může zdobit batoh i sešity vašeho dítěte. V roce 2014 se tohoto zboží celkem prodalo za více než pět miliard dolarů. V čem tkví tento bezkonkurenční úspěch?

   Především se první Ledové království (2013) pyšnilo průhlednou jednoduchostí. Snažilo se navázat na éru disneyovské renesance z 90. let, kdy společnost bodovala s Aladinem (1992) nebo Lvím králem (1994). Obnovilo také víru v kouzlo princeznovských šatů, což je taktika možná staromódní, ale brilantně účinná. S druhým dílem ale bylo třeba tento svět rozšířit. Krátké filmy Oslava v ledovém království (2015) a Ledové království: Vánoce s Olafem (2017) ukázaly, že v titulním podzámčí už není příliš co objevovat.

 

Sourozenecké starosti, žádosti o ruku a sněhulácký existencialismus

   Uplynuly tři roky a královnu Elsu volá neznámý, pro ostatní neslyšitelný hlas. I malí diváci budou tušit, že má cosi společného s příběhem, který v úvodu filmu vypráví malým sestrám jejich královský otec. Nato říši stihnou síly čtyř přírodních živlů a na známých hrdinech spočine povinnost zjistit, co je rozlítilo. Na cestu do začarovaného lesa se vydává nejen Elsa se sestrou Annou, ale také Kristoff s věrným sobem Svenem a upovídaný sněhulák Olaf.

   V pětičlenné partičce vzniká několik vztahových pilířů, na které se vyprávění soustředí. Zaprvé prochází zkouškou vztah Anny a Elsy. Ačkoli si slíbily, že před sebou nebudou nic tajit a ve všech situacích zůstanou spolu, v nebezpečí se poměry pochopitelně mění. Mocná královna nechce Annu vystavit nebezpečí, ta ale zase tuší, že křehčejší Elsa bez podpory chřadne. V druhé linii hledá Kristoff vhodnou příležitost k tomu, aby požádal Annu o ruku. Nové poměry mu jeho snahu ale poněkud komplikují. A konečně zatřetí – sněhulák Olaf se začíná zamýšlet nad svou absurdní existencí a stárnutím.

   Žádnou z těchto rovin nelze mít za obzvlášť zdařilou. Situace Anny a Elsy povětšinou opakuje morální ponaučení z prvního dílu a Olafovo přemítání je jen záminka k pobavení, které vyprávění nikam neposouvá. Nejlépe je užito Kristoffova partnerského snažení, jež se humorně a s pravidelností vrací, žádnou velkou a napínavou zkouškou ale pro postavy není. Místo lidských, sněhuláckých a sobích hrdinů tak protagonisty supluje severskou mytologií inspirovaný svět.

 

Ledová Cestománie s příměsí magie

   Začarovaný les, do kterého skupina vstoupí, je kouzly spoutané a nebezpečné místo, které křižují gigantičtí kamenní obři. V jeho hlubinách našly animátoři mnoho příležitostí k představení svého umu, zejména při simulacích přírodních živlů, jež se v akčních scénách spojují a vytváří ničivé síly. Hledání příčin nerovnováhy vede hrdiny k mnoha odhalením, které povědomí o kouzelném světě také obohacují.

  Pěvecká vystoupení navíc postrádají ráz předchozího dílu a rozloženy jsou ve stopáži velmi nerovnoměrně. Úvod snímku tak řetězí popěvky v obdivuhodné kadenci, zatímco později jsou mnohonásobně vzácnější. Žádná z počátečních písní navíc nedosahuje dynamiky For the First Time in Forever z prvního dílu a stejné zklamání s sebou nese i nový singl Into the Unknown.

   Již nyní lze s největší pravděpodobností prohlásit, že Into the Unknown nezopakuje zisk cen Grammy a Oscara za Let It Go z předchozího dílu. Ačkoli není hlas Idiny Menzel o nic slabší (v češtině zpívá Monika Absolonová) a virtuální kamera krouží ještě rychleji, scéna neoplývá stejnou energií. Dané je to jistě i tím, že na rozdíl od Let It Go tentokrát s Elsou nespějeme k žádnému triumfu. Výhrou je pro Ledové království II jen rocková balada Kristoffa, která vtipně a přesně paroduje styl hudebních klipů 80. let.

   Je sympatické, že tvůrci neustrnuli a rozšířili svět série novým směrem. Značku přitom nijak neznehodnocují a hračkářům obchod neztěžují. Překážkou jim je ale figurkaření, které střídá úsměvné, bezvýznamné a občas trapné chvíle, a s tím spojená neochota s postavami více riskovat. Říše Ledového království má svá čarovná místa, bez dobrých průvodců ale zároveň hodně postrádá.

(5.5/10)

Recenze původně vyšla na serveru ČT24. Publikována byla se souhlasem.

 

Foto: Falcon

  • Info
  • Trailer
  • Plakát
Originální název: Frozen II

Režie: Chris Buck, Jennifer Lee; Scénář: Jennifer Lee

Hrají: Idina Menzel, Kristen Bell, Jonathan Groff, Josh Gad, Sterling K. Brown, Evan Rachel Wood, Alfred Molina a další

Žánr: muzikál, fantasy; Země původu: USA; Stopáž: 103 minut

Premiéra: 21. listopadu 2019

Marek Koutesh