Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2019, 6:00
Čas čítania 0:00
Ondřej Jarůšek

Facebook kúpil české štúdio, ktoré vyvinulo herný megahit Beat Saber. Stoja za ním dvaja úspešní Slováci

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Beat Saber má nového majiteľa. Je ním modrá sociálna sieť Facebook.

Společnost Facebook oznámila akvizici tuzemského studia Beat Games, za kterým stojí trojice česko-slovenských tvůrců ve složení Vladimír Hrinčár, Jaroslav Beck a Ján Ilavský. Těm se povedlo něco nevídaného – loni totiž vydali hru pro virtuální realitu Beat Saber, která se stala doslova celosvětovým fenoménem.

Teprve začátek

„To, co studio Beat Games dokázalo, je obdivuhodné,“ píše ve zprávě Mike Verdu z Oculus Studio, které spadá pod modrou sociální síť. K této divizi Facebooku se má právě Beat Games nyní připojit a jak Mike Verdu dále dodává, společnými silami toho tvůrci dokáží ještě mnohem více než dosud.

Finanční suma, za kterou Facebook české studio koupil, nebyla zveřejněna. Z dostupných informací však vyplývá, že by Beat Games mělo fungovat dále samostatně ze svého sídla v Praze. 

„Tohle je teprve začátek,“ píše Verdu s tím, že v příštím roce má společnost v plánu koupit ještě další studia, která se vývojem VR her zabývají. 

Hráči se bouří

Titul je založený na relativně jednoduchém principu, kdy se hráč snaží do rytmu písničky trefovat ve vzduchu létající kostky (viz video výše). To však stačilo na to, aby se z hry stal obrovský hit, o čemž svědčí například i to, že si ji ve svém televizním pořadu před zraky milionů diváků zahrál slavný americký bavič a moderátor Jimmy Fallon

Jedním z důvodů, proč se hra stala natolik populární, bylo moddování, tedy jinými slovy možnosti různých úprav, které si mohli hráči sami vytvářet a přinášet do hry. Někteří se tak nyní bojí, že s tím už bude pod křídly Facebooku konec a na fórech vyjadřují svoji nespokojenost. Jak přesně ale bude budoucnost hry s novým majitelem vypadat, ukáže až čas.

Späť
Zdieľať
Diskusia