Ceny stromků drží při zemi konkurence. Levnější jsou přímo z plantáží

Dcera Martiny Vaškové z Boskovic společně s tatínkem vyrazili loni pro vánoční stromek na plantáž za městem. Letos si to chtějí zopakovat. „Vrátili se nadšení. S hezkým zážitkem a krásným smrčkem. Nebyla to nuda, jako koupit stromek někde u supermarketu. Navíc dcerka viděla, jak stromek roste. Mohli si ho vybrat a uříznout sami. A cena byla přijatelná,“ uvedla žena.  

Právě na nevšední zážitek a hlavně příznivou cenu se snaží před Vánocemi přitáhnout majitelé menších plantáží o celé jižní Moravě. Udělat z nákupu vánočního stromku výlet a zážitek nabízí lidem například lesní školka v Bezkově na Znojemsku. Letos vůbec poprvé. S prodejem začíná tento víkend. „Lidi si většinou stromky kupují u supermarketu. Přijedou, vyberou a odjedou. Napadlo mě, že by pro rodiny s dětmi mohl být pěkný zážitek stromek si přijet vybrat a sami uříznout přímo ve školce. Budou z toho mít větší větší zážitek než z nákupu u supermarketu,“ řekl Zdeněk Žák, majitel menší plantáže u Bezkova.

Za kolik?Domácí pěstitelé vánoční stromky nezdražíChtějí konkurovat stromů z dovozuU smrků začínají ceny u prodejců v regionu zhruba na 300 korunách. Vzrostlá jedle ale vyjde až na 1000 korun.O poznání levněji koupí lidé stromky přímo na plantážích u domácích pěstitelů.

Zájemci tam mohou vybírat stříbrné smrky a kavkazské jedle a koupit si je v cenách od 400 do 800 korun. „Školku mám od roku 2011, prodávat začínáme letos, ono docela trvá, než stromky dorostou. Zájemci už se ozývají, doufám, že se všechno podaří. A v dalších letech budeme pokračovat, mezitím samozřejmě dosadíme mladé stromky,“ dodal Žák.

Bezkovská školka bude pro výpravy za hledáním vlastnoručně uříznutého smrčku nebo jedličky otevřená v prosinci vždy o sobotách a nedělích od osmi ráno do čtyř odpoledne.

Vyšší náklady

Většina drobných pěstitelů na jihu Moravy, které Deník oslovil, ponechává ceny stromků na stejné úrovni jako loni. I když měli kvůli suchu vyšší náklady na zavlažování čerstvých sazenic. Zdražovat jim nedovolí zejména masivní dovoz stromků ze zahraničí. Například ze sousedního Polska.

„S usycháním sazenic a vyššími náklady na zavlažování bojujeme už delší dobu. Výtěžnost se snižuje. Ale s cenou nahoru jít nemůžeme. Na trhu je ve velkém levná jedle z Polska a pokud chceme udržet zákazníky, musíme konkurovat cenou. Ale třeba taková ekonomika u stříbrného smrku se u našich pěstitelů blíží nule,“ uvedl František Valdman ze Sdružení pěstitelů vánočních stromků.

Ceny vánočních smrků budou u prodejců na jižní Moravě začínat na úrovni tří set korun. Za vzrostlou jedli však ve městech mohou lidé zaplatit až tisícovku. Přímo na menších plantážích to bude o poznání méně. Tři sta korun za smrček zaplatí zájemci u Františka Opluštila ve Voděradech na Blanensku.

Za černou borovice pak dvě stě korun. Stromky pěstuje zhruba na osmi hektarech. „Zdražovat nebudu. Stromky nedělám čistě pro výdělek. Navíc je velká konkurence. Aby k nám na vesnici z města pro stromek někdo přijel, musím je mít levné,“ tvrdí pěstitel.

V podobném duchu mluvil i Petr Sedlák z obce Hodonice na Znojemsku. I on nechá cenu stromků stejnou jako loni i když se mu zvedly náklady na zavlažování. Nabízí smrk pichlavý za dvě stě třicet korun včetně zabalení. „Myslím si, že cena je adekvátní. Jedle roste dvakrát pomaleji a pěstování je nákladnější. Zájemcům půjčíme pilku a stromek si sami uříznou,“ řekl Sedlák. S prodejem začíná tuto sobotu.

Autor: Jan CharvátMartin Moštěk

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info