Dentons
poweredbyexperts

Začínající právníci, nedejte na filmy! Reálná praxe je výrazně menší drama

Dlouhé hodiny v práci, minimum volného času a plat, co nepokryje ani nájem, i tak může vypadat kariérní praxe začínajícího právníka. Podle Šárky Smolkové a Petra Müllera ale realita dost záleží na advokátní kanceláři, kde pracujete. Oni dva si v pražské kanceláři Dentons rozhodně nestěžují. „Práce je určitě náročná, ale jednou jsem si ji vybral, tak by nebylo fér si na ni teď stěžovat“, říká Petr.

Spousta lidí popisuje koncipienturu jako hodně práce za málo peněz, jak to vidíte vy?

Šárka: To dost záleží na tom, v jaké kanceláři pracujete a na jaký obor se soustředíte. Minimální standardy toho, co byste jako koncipient měli dělat, totiž nijak přesně stanovené nejsou a z rozhovorů s některými kamarády vidím, že jsou místa, kde může praxe být skutečně taková, jak říkáte.

Petr: Koncipient může být leckde docela zahlcen administrativou. Musí si skenovat dokumenty, kopírovat, zajišťovat běžný chod kanceláře sám. My tady máme schopný tým asistentů, kteří tohle dělají za nás. Můžeme se tedy věnovat hlavně tomu, o čem by koncipientura měla být - aby se člověk osvojil si praxi tak, že bude připravený na advokátní zkoušky.

Takže poměr "výkon - odměna" je v Dentons pro vás vyhovující?

Petr: Rozhodně. A nemyslím tím jen finanční odměnu, ale i možnost podílet se na opravdu velkých věcech s odborníky v oboru.

Šárka: Přesně. Pracujeme tu s odborníky na různé oblasti, což je podle mě skvělé. Pokud řeším nějaký specifický problém, můžu se přímo tady v kanceláři obrátit na někoho, kdo je opravdu špička v daném oboru. On si na mě udělá čas a poradí mi. Získávám tu know-how, ze kterého budu velmi pravděpodobně čerpat po zbytek své kariéry. Člověk si podle mě také jednodušeji vybuduje v oboru dobré jméno, když pracuje v renomované kanceláři.

Šárka & Petr

Šárka Smolková i Petr Müller vystudovali Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a v advokátní kanceláři Dentons začali působit už při škole. Šárka se ve své praxi zabývá nemovitostmi a Petr se zaměřuje na obchodní právo. Protože ale jeden obor s druhým ve spoustě věcí souvisí, často spolupracují a zkušenosti začínajících právníků ve velké mezinárodní kanceláři tak sbírají společně.

Petře, říkal si, že se podílíte na velkých věcech. 

Petr: Těch je opravdu mnoho. De facto každý den se podílíme na těch vůbec největších transakcích v České republice s klienty z celého světa. Denně tedy komunikujeme v angličtině a spolupracujeme s našimi kolegy v zahraničí. Naše firma má kanceláře ve více než 70 zemích světa, což je pro nadnárodní klienty velice přínosné.

Co u takových transakcí jako koncipienti konkrétně děláte?

Petr: Velká část koncipientské praxe souvisí s draftováním smluvní dokumentace. Když se prodávají nemovitosti nebo velké společnosti, je s tím spjato velké množství dokumentů, které se musí připravit - například před prodejem či nákupem společnosti děláme její právní prověrku. Je samozřejmě spousta dalších činností, na kterých se jako koncipienti podílíme.

Šárka: Právní prověrka se provádí i před plánovanou koupí nemovitosti, při ní se zjišťuje, jestli stávající vlastník danou nemovitost skutečně vlastní, zda má nemovitost příslušná povolení od stavebních úřadů, co je obsahem nájemních smluv na prostory v nemovitosti atd.

Accenture foto
poweredbyexperts
Superženy ve vedoucích pozicích: "Když vám někdo věří, zvládnete hodně!"
25. 11. 2019
2 minuty žena in charge

Petr: Cílem v podstatě je, aby klient nenabyl toxický asset, u kterého se za pár let ukáže nějaký právní problém, a to ať jde o společnosti, resp. nabytí podílů v nich, které primárně řešíme my v rámci obchodního práva, nebo o nemovitosti, o kterých mluví Šárka.

Věděli jste, na co se chcete specializovat, už na škole, nebo to přišlo až tady v Dentons?

Šárka: Oblast práva nemovitostí mě oslovila už v průběhu studia. Líbí se mi, když má naše práce hmatatelné výsledky a reálný dopad na okolí. Například nová výstavba může často pozitivně ovlivňovat charakter celých městských částí a usnadňovat nebo zpříjemňovat životy těm, kteří v postavených budovách žijí nebo pracují.

Dentons

Největší globální právní firma Dentons a její pražská kancelář patří mezi ty nejprestižnější v Česku. I koncipienti, kteří možná jinde trochu strádají, tu mají dost spokojený život. Dostanou se k velkým klientům, podílejí se na spoustě zajímavých případů a s papírováním jim pomáhají asistenti k tomu určení. Pokud tak chcete i vy ze své právní praxe vytěžit maximum, doporučujeme mrknout na dentons.com a napsat jim.

Petr: Mně se na obchodním právu líbí spolupráce s velkými nadnárodními společnostmi, a to že se můžu podílet na opravdu velkých transakcích, o kterých si můžete běžně přečíst v novinách. Specializoval jsem se ale až tady v průběhu koncipientury. V rámci praxe při studiu jsem pracoval pro právníky ze všech oborů práva, které v kanceláři máme.

Šárka: Je to tak, že student nebo paralegal, jak jim v Dentons říkáme, se na začátku zabývá všemi obory, aby si jich co nejvíce vyzkoušel, a specializuje se postupně.

Je něco, co vás po nástupu do praxe překvapilo, na co jste nebyli připravení?

Šárka: Pokud studenti právnických fakult zakládají své představy o praxi koncipienta (popř. advokáta) na právnických filmech nebo seriálech, pravděpodobně budou z reality trochu překvapení. Náplní práce je spíše pečlivá příprava nebo revize různých dokumentů. Vyjednávání plná křiku a emocí opravdu nejsou naším každodenním chlebem.

asertivita
work
Naučte se komunikovat jako profík! Asertivita je klíčem k úspěchu
10. 3. 2021
2 asertivní minuty

Petr: No, před signingem, tedy podpisem smluvní dokumentace nebo closingem, tedy vypořádáním celé transakce, mi někdy přijde dramatu až moc. (smích)

Šárka: Je fakt, že některé momenty jsou akčnější než jiné. (smích) Pokud ale máme mluvit o tom, na co nás škola nepřipravila, tak rozhodně na to, jak v praxi aplikovat získané znalosti. Výuka na pražské právnické fakultě je dost teoretická a z mého pohledu 

se tak trochu počítá s tím, že si praktickou část student doplní v průběhu studia sám. Zároveň ale v Praze není nejmenší problém při studiu získat práci v oboru, a studenti právnických fakult by s tím měli začít co nejdříve. 

Petr: I následný přechod ze studentské praxe na pozici koncipienta vás v lecčem překvapí, a to hlavně s ohledem na zodpovědnost za výstupy a práci, kterou odevzdáváte či zasíláte klientovi. A práce koncipienta je samozřejmě časově náročnější.

Nanovo uvodní fotka
Aktuálně.cz
Faily Tales: #5 Nanovo: ”Podnikání je takovej konstantní průser”
6. 11. 2019
28 minut failů

Co je na vaší práci momentálně nejzajímavější?

Šárka: Já v současnosti trávím dva dny v týdnu na tzv. secondmentu u jednoho z našich významných klientů, developera komerčních nemovitostí. Znamená to, že docházím přímo do kanceláře klienta a pomáhám s každodenní právní agendou. Připravuju smlouvy s různými dodavateli, vlastníky sousedních nemovitostí, atd. Výhodou je, že pracuji přímo s projektovými týmy klienta a získávám tak daleko praktičtější přístup k různým právním problémům.

Petr: My teď s kolegy v rámci našich pro bono aktivit, tedy právních služeb, které poskytujeme bez nároku na odměnu, pracujeme pro Nadační fond Eduzměna. Pro fond jsme vymýšleli vnitřní uspořádání, na jakém bude fond fungovat. Projekt má ušlechtilý cíl, a to změnit systém vzdělávání v České republice. To mi přijde jako naprosto zásadní a potřebná věc pro celou společnost a nadačnímu fondu v tomto velice fandím.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější