Poslední letošní koncert ke zkoušce sirén

Schodiště slavného malostranského Gymnázia Jana Nerudy se stane dějištěm posledního letošního koncertu ke zkoušce sirén. Orchestr BERG a Český rozhlas Vltava tak zakončí první ročník unikátního projektu, který přináší současnou hudbu do netradičních míst a novému publiku. Ve světové premiéře zazní dílo mladého českého skladatele Matouše Hejla, který rozezní svou gymnaziální alma mater.
Gymnázium Jana Nerudy (zdroj Orchestr BERG)

Potřebujete inspirativní nadechnutí uprostřed dne? Máte ho mít! Každou první středu v měsíci se můžete v meditaci ponořit do znějící zkoušky sirén. Dá se poslouchat buď jen tak nebo za doprovodu Orchestru BERG, pokaždé s novou skladbou některého z českých skladatelů. Letošní poslední akce cyklu Hudba k siréně představí ve světové premiéře miniaturu teprve třicetiletého Matouše Hejla. Ten znějící sirénu poslouchal jako student na Gymnáziu Jana Nerudy celých pět let, škola má totiž jednu z pražských sirén hned přes ulici. Stačí tedy otevřít okna a koncert může začít.

A co se dá čekat? Z nejvyššího patra monumentálního schodiště se na posluchače snesou nejprve známé tóny: „Začínám společně se sirénou úvodními fanfárami ke Smetanově opeře Libuše, které se transformují do nápodoby venkovního ruchu – jde vlastně o takovou fanfáru naruby,“ prozrazuje skladatel. Koncert představuje také jedinečnou příležitost dostat se do míst, kudy pravidelně chodili mimo jiné i Jan Tříska nebo Jan Patočka nebo kde se natáčel slavný film Vyšší princip.

Máte to na pražskou Malou Stranu daleko? Pak můžete být při tom prostřednictvím přímého přenosu Českého rozhlasu Vltava, který je partnerem a koproducentem celého projektu. Ačkoliv současná hudba zní v rozhlasovém vysílání obvykle ve večerních až nočních hodinách, toto je jedna z výjimek, díky které ji mohou krátce ochutnat také noví posluchači.

Další koncert se uskuteční až v únoru, protože 1. ledna, tedy na Nový rok, se zkouška sirén nekoná.

Orchestr BERG vyzval téměř dvě desítky skladatelů k vytvoření nových „time-specific“ kompozic určených k provádění v konkrétním čase, při pravidelné zkoušce sirén každou první středu v měsíci. A protože siréna byla původně vynalezena jako hudební nástroj, tento projekt ji oklikou alespoň částečně vrací zpět na začátek. Všechny akce cyklu vysílá v přímém přenosu Český rozhlas Vltava, facebooková stránka této stanice nabídne také LIVE video!

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat