Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Nové uniformy pro hasiče? Navrhli je na liberecké univerzitě

Po více než patnácti letech se čeští hasiči převléknou do nových uniforem. Návrh pracovních stejnokrojů vznikl na liberecké univerzitě i s prvními vzorky, pokud se bude hasičům líbit, převlékat by se měli od roku 2022.

Nová uniforma se netýká stejnokroje, ve kterém hasiči zasahují, ale takzvaného Stejnokroje II, tedy uniformy, kterou hasiči nosí v kancelářích, na stanicích, nebo na operačních střediscích. Právě ta se už patnáct let nezměnila. 

Zadání pro nový stejnokroj bylo, že má být pohodlný, přesto z odolného materiálu, nemačkavý a nenáročný na údržbu. Do návrhu se pustili Zuzana Veselá a Ondřej Ludín z liberecké textilní fakulty.

Současnost i historie

„Hledali jsme v české i československé historii a také současnosti. Zajímalo nás řešení a zpracování stejnokrojů a pracovních oděvů u zahraničních sborů a celkový vzhled hasičských pracovních uniforem ve světě. Výtvarně byla přenesena do současnosti jednoduchá, postavě přirozená silueta z uniforem prvorepublikových hasičů,“ říká spoluautorka návrhu Zuzana Veselá z katedry designu.

Autoři se snažili reflektovat požadavky na současný moderní oděv se střihovým řešením přirozené linie ramen, pasu a boků v lidských proporcích. „Oděvy jsou spolu tvarem v harmonii se siluetou pánskou, tak i dámskou. Střihové řešení oděvů je na takzvanou polopřiléhavou siluetu. Ta zaručuje volnost přirozeného pohybu a celkovou dobrou ergonomii. Řád a hrdost se nám výtvarně pojila s přímým držením těla,“ doplnil Ondřej Ludín.

Uniformy pro hasiče z Liberce

Středa, 27. listopadu 2019, 11:22

Uniformy pro hasiče z Liberce
Uniformy pro hasiče z Liberce

Oba nejprve vytvořili návrhy a u hasičů se setkali s pozitivním přijetím. „Fakulta textilní TUL splnila dané zadání nad očekávání dobře, a věříme, že spolupráce s fakultou bude i nadále pokračovat až do úspěšného zavedení nového stejnokroje,“ řekl Martin Kučera, ředitel odboru provozního a správy majetku Generálního ředitelství hasičů.

V první fázi by chtěli hasiči nechat vyrobit tři sta kusů uniforem, které budou testovat. „Pro nás bude důležitá zpětná vazba po nějaké době nošení. Budeme tak schopni doladit uniformy i po stránce každodenní funkčnosti do všech detailů. A to zejména v množství, uložení a hloubce kapes i délce a šířce jednotlivých částí oděvů. Po určité době je nutné se opět sejít a vyhodnotit jednotlivé detaily, než by se celkově přešatilo,“ vysvětlila Veselá.

Pokud vše dobře půjde, hasiči by nové uniformy mohli začít nosit od roku 2022.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aleš Jungmann

Štítky uniformy, liberec, hasiči, unniverzita, TUL, uniforma, univerzita, oblečení, silueta, Martin Kučera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daniel Biško

Jako návrh, který se nepodařil o.k. To se může stát...ale tohle asi nikdo nemůže myslet vážně.

Sobota, 30. listopadu 2019, 22:52Odpovědět

Jiří Pařil

Jak mundur pro vězně v pracovních táborech.. Hrůza!

Čtvrtek, 28. listopadu 2019, 16:36Odpovědět

FOTO: Nové uniformy pro hasiče? Navrhli je na liberecké univerzitě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.