Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Václav Kasík -vévoda českého motorismu

Výstava Národního technického muzea vznikla k 90. výročí narození a 15. výročí úmrtí výtvarníka a designéra Václava Kasíka, pozoruhodné, ale nepříliš známé osobnosti československého designu.

Kromě unikátních designérských studií automobilů Škoda a Tatra z šedesátých let jsou na výstavě představeny např. dva prototypy motocyklů ČZ, vyvíjené ve spolupráci s vynikajícím konstruktérem Františkem Pudilem.


Václav Kasík se na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století na naší výtvarné scéně úspěšně uvedl v oblasti knižní ilustrace a plakátové grafiky. Prakticky souběžně se v tvorbě Václava Kasíka (1929-2004), úspěšného absolventa ateliéru užité grafiky prof. Karla Svolinského, projevila motoristická vášeň. Rodák z Obodovky poblíž Kyjeva, který se po letech nucených prací v Německu v roce 1945 přihlásil k repatriaci v Československu, propadl kouzlu motocyklů a automobilů – jako nadšený řidič a jezdec, sběratel a koncem padesátých let také adept automobilového návrhářství.


V průběhu let šedesátých se Kasík zařadil po boku svých vrstevníků – Františka Crháka, Bohumila Míry, Jana Tatouška, Otakara Diblíka a dalších, k jedinečným, svébytným osobnostem československé designérské scény.


V expozici si můžete prohlédnout i sádrové makety v měřítku 1:10 návrhů čtyřdveřového i dvoudveřového osobního vozu Škoda. Dále sportovního kupé na podvozku Škoda 1100 OHC, osobního vozu Tatra nebo autobusxu Karosa řady 730 z roku 1974.


Autor výstavy, Jiří Hulák, vedoucí oddělení průmyslového designu NTM, připomíná: „Na československé designérské scéně setrval Václav Kasík do konce své aktivní dráhy, provázené desítkami pozoruhodných projektů a jen několika realizacemi. To byl úděl designéra, který se v socialistickém Československu rozhodl zasvětit svůj talent, píli a zodpovědný přístup vývoji dopravních prostředků. Oboru, který za sebou v podmínkách našeho znárodněného průmyslu zanechal množství prototypů bez šance na sériovou výrobu. Právě to do značné míry předurčilo Kasíkovi ,kariéru‘ tvůrce širší veřejnosti prakticky neznámého.“


Osobnost Václava Kasíka, průmyslového designéra, grafika, ilustrátora, sběratele historických vozidel, spoluzakladatele Klubu historických vozidel při Národním technickém muzeu, přibližuje vůbec první retrospektivní výstava jeho tvorby v prostoru Malé galerie expozice Architektura, stavitelství a design. Výběr fotografií, kreseb, skic, ilustrací a plakátů z nesmírně bohatého, dosud nezpracovaného a nezveřejněného rodinného archivu provede návštěvníka nejen výjimečnou tvorbou, ale i zajímavým a často pohnutým životem Václava Kasíka.


Výstava potrvá do 31. května 2020.


NTM + JL 28.11.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar