Jičín na dobových pohlednicích

Jičín na dobových pohlednicích

Adresa:

Jičín, Valdštejnovo nám. 1

Termín: 29.11.2019 12.1.2020

29lis - 12led celý den

Žánr: výstavypohlednice historie umění východní čechy zimní výstavy


Poslední výstava jičínského muzea v tomto roce představí dobové pohlednice Jičína a jeho blízkého okolí z rozsáhlé sbírky Karla Čermáka, regionálního historika, sběratele a autora vlastivědných publikací z Jičínska a Českého ráje. 

Sběratelství pohlednic jako takové má své počátky na konci 19. století, kdy díky pokroku v technologiích tiskařského průmyslu mohly být pohlednice vydávány ve větším množství. Jejich obliba stále rostla a vrcholí pak v prvních dvou desetiletích 20. století, tedy na sklonku rakousko-uherské monarchie, kdy se vydávají krásné, líbivé a pestrobarevné (kolorované) pohlednice, které se staly předmětem sběratelských zájmů. V dalších letech, v období meziválečném, kdy výrobu nyní převážně černobílých pohlednic převzala tovární výroba, již nebyly pro sběratele tolik přitažlivé. Přesto však sběratelství pohlednic nezaniklo a našlo své příznivce zejména mezi regionálními patrioty, kteří nám skrze své sbírky zprostředkovávají obraz mizející minulosti.

Výstava rozsáhlé sbírky dobových pohlednic Jičína a jeho okolí, zavede návštěvníka nejen do míst, která dobře zná, ale i do míst, z nichž některá již v Jičíně nenalezne, nebo do míst, jež jsou dnes, po více než 100 letech, změněna k nepoznání. Všechny však dýchají atmosférou dob dávno minulých, kterou navíc dokreslují zajímavé komentáře z pera historika znalého i těch nejdrobnějších reálií Jičína..

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jičín na dobových...

Rezidence Věž JičínJičín (388 metrů)

Středověký hotel DěteniceDětenice (14.8 km)

Zámek DěteniceDětenice (14.8 km)