Duben

Recenze: První zrádce

Vydáno dne 28.11.2019
Události zobrazené v tomto filmu jsou nedílnou součástí italské historie.
 










 
Mafie. Funguje na celém světě od Mexika přes Rusko až po Japonsko. Velice silně je samozřejmě od nepaměti spojena s Apeninským poloostrovem. Svou vlastní odnož mají v Neapoli, v Kalábrii, v Benátkách, v Puglii ... a pochopitelně na Sicílii. Právě ta nás bude zajímat nejvíce, protože v Palermu působil Tomasso Buscetta - člověk, který udělal nemyslitelné a jako první významně porušil zákon omerty a policii vyzradil pravidla a fungování uvnitř Cosa Nostry.

Skutečnost, že po dopadení spolupracoval, aby si snížil trest, nebyla jediným důvodem. Dalším byl kupříkladu Salvatore "Toto" Riina a jeho násilné praktiky, kvůli kterým se původní záměry sicilské mafie začaly otřásat v základech. Film zobrazuje Buscettu jako velice inteligentního člověka, který by se býval určitě neztratil ani v politice, neboť na každou otázku dokázal vždycky okamžitě přispěchat s trefnou odpovědí. A to nejen během onoho monstrózního maxiprocesu, ke kterému došlo ve druhé polovině minulého století.
 
 










 
Titulní postavu snad ani nemohl hrát nikdo jiný než Pierfrancesco Favino (Suburra), spolu s Tonim Servillem patrně nejznámější ze současných italských herců. I proto, že skutečnému Buscettovi není nepodobný. Až do určitého momentu nám tahle postava bude svým způsobem sympatická. Tak jako velká většina mafiánů na stříbrném plátně. Jenže režisér Marco Bellocchio (škoda, že hostem Febiofestu už byl, jinak bych se ho měl hodně na co ptát) se rozhodnul nevynechat poněkud kontroverznější aspekt. Ostatně První zrádce ze všech (sub)žánrů nejblíže k dokudramatu. 

Bohužel to mimo jiné znamená, že se zmíněný italský tvůrce dopustil nějakého toho úkroku stranou, čímž nemyslím epizodku kolem bývalého premiéra Guida Andreottiho, o kterém vyprávěl Paolo Sorrentino v nedobrém snímku Božský. Naopak potěší, že klíčové obžalované při maxiprocesu, který zabere podstatnou část z bezmála 150 minut trvající stopáže a během kterého došlo na lecjaké okamžiky, nejprve představí, a že také dokončí situaci kolem soudce Giovanniho Falconeho. Jinak se tedy věnuje především Buscettovi, ačkoli některé podstatné úryvky z jeho života evidentně vynechává.

První zrádce tedy není film ve stylu Scarface nebo Neúplatných nebo Carlitovy cesty nebo Ukrutnosti nebo Kmotra (ačkoli na téma rodiny rovněž dojde), ale i tak stojí za zhlédnutí. Nutno podotknout, že ve světě organizovaného zločinu bychom našli ještě spoustu dalších osob, o kterých by stálo za to vidět samostatný biják - Leonardo Vitale (omertu porušil ještě před Buscettou, ale málokdo mu věřil), Lucky Luciano, Antonino Ciulla, Giovanni Brusca, Luciano Leggio, snad taky Roberto Saviano. A z dalších třeba Amado Carillo Fuentes, Joaquín "El Chapo" Guzmán, Osiel Cárdenas Guillén či Jaime Herrera Nevarez. Tak uvidíme.

FOTO: Aerofilms
Hodnocení autora: 8/108/108/108/108/108/108/108/108/108/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz