V Městské knihovně v Praze slavnostně zakončí Mezinárodní festival outdoorových filmů

Poslední listopadové dny roku 2019 znamenají završení 17. ročníku MFOF, který proběhl na 60 místech a městech Česka  a Slovenska. Tyto  a  další informace se dozvěděli v pondělí 25. listopadu 2019 účastníci setkání se zástupci médií i těch, kteří se za ně vydávají, přímo tam, kde se slavnostní závěr uskuteční a to v Městské knihovně v Praze.

SportovníListy.cz byly na místě děje...



Připomeňme si, že samotné zahájení festivalu proběhlo v Ostravě už 4. října 2019, poté se festival rozeběhl do Královehradeckého, Moravskoslezského, Olomouckého a Jihočeského kraje, následoval kraj Ústecký, Plzeňský nebo Zlínský.  Nejdále na západ festival doputoval v českých zemích z Ostravy až do Karlovarského kraje a na východ až na Slovensku do Sabinova a Levic. Do festivalu se přihlásilo 1486 filmů ze 102 zemí. Do soutěže pak  bylo vybráno 83 filmů.  O festival byl i velký zájem.  Na filmové projekce přišlo např. v Ostravě na 2300 diváků nebo ve slovenském Sabinově 1283 diváků.
Předposlední filmová projekce se uskuteční v Praze 29. - 30. listopadu 2019 a  poslední pak v Malé Úpě  6. - 7. prosince 2019. V Městské knihovně v Praze budou promítnuty 3 filmové bloky v pátek 29. listopadu 2019 a následující  sobotu před samotným zakončením festivalu ještě 2 bloky.

   17.  MEZINÁRODNÍ FESTIVAL OUTDOOROVÝCH FILMŮ SKUPINY ČEZ  

Slavnostní zakončení s předáváním cen vítězným tvůrcům filmů a kulturním programem se uskuteční 30. listopadu 2019 od 18 hodin v Praze, ve velkém sále Městské knihovny na Mariánském náměstí.

Pořadatelé dodávají, že na slavnostní zakončení je vstup zdarma.

SLAVNOSTNÍ ZAKONČENÍ XVII. ROČNÍKU MFOF

Hostů slavnostního večera s předáváním cen oceněným tvůrcům filmů bude celá řada ...

Alena Konečná
– hlavní host festivalu, nejúspěšnější česká freediverka, reprezentatntka ČR ve freedivingu, tzv. nádechovém potápění.
Vlastimil Šmída – čestný host festivalu in memoriam, Horolezec, zasloužilý Mistr sportu, čestný člen ČHS, člen reprezentačního družstva.
Michal Činčiala – ambasador KILPI, ultramaratonec, člen Českého ultramaratonového týmu, Českého Spartathlon týmu a České asociace ultramaratonců. Uběhl 400 km v poušti Gobi
Dina Štěrbová – legenda ženského horolezectví
Igor Chaun – režisér a scénarista
David Křížek – všestranný světový jachtař
Atypické duo Dona Michelle (elektrické housle) a Kristýna Sibinská (bicí), hrající covery známých písní i vlastní instrumentální skladby v této velmi ojedinělé kombinaci.

Předávání cen se zúčastní řada zahraničních i českých filmařů, např. z USA (film Osm vrcholů), z Velké Británie (film Nomádi), z Makedonie (film Jejich příběh), ze Slovenska ( Tieň jaguára, Vrcholová príťažlivosť),  z českých nominovaných filmů můžeme jmenovat Canyoning Ticino (P. Kubát), Dobrá lajna (T. Koucký), Cesta jako žádná ze sta (V. Lörinczová), Matsés (M. Haluza) nebo Strážci přírody (M. Gálik).

Zbývá jen připomenout, že generálním partnerem festivalu je Skupina ČEZa díky tomu se festival může uskutečnit v takovém rozsahu!

Trocha historie

Festival byl založen v roce 2003 cestovní kanceláří Turistika a Hory s.r.o., která byla do roku 2009 hlavním pořadatelem festivalu. V roce 2010 byla založena společnost OUTDOOR FILMS s.r.o., která vzala festival pod svá křídla.

Záštitu festivalu udělil ministr kultury České republiky. Hlavní finanční podporu poskytli Hlavní město Praha, Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava a další. Kompletní seznam partnerů, finančních podpor a záštit naleznete zde.


Více o Festialu zde.

(ps, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)