O osudu školačky informoval Blesk včera. Vždy jednou za 14 dní se měla na tři hodiny v neděli vídat se svým otcem J. (39). Nechtěla. Již v předvečer návštěvy nemohla usnout. Bolelo ji bříško. Blesku popsala, že se před lety stala svědkem, jak její táta bouchal mámě Ajce (41) hlavou o zeď. Má z něj strach. Když matka dceru bývalému muži předala, pokaždé dívka utekla.


„Vězení“ na půl roku

Soud proto rozhodl, že se Alexia má nyní přibližně půl roku setkávat s oběma rodiči na neutrální půdě krizového centra v Brně. Otec se s ní má scházet tři hodiny každou sobotu a matka tři hodiny každou neděli.
Video
Video se připravuje ...

Dívka (11) má být umístěna do péče k otci, z něhož má strach. Hynek Zdeněk



Zajímá je přání?

Co by si sama Alexia přála, se jí soud nezeptal. „Soudy mají možnost, aby bylo dítě v řízení tzv. vyslyšeno soudem; nejde však o zákonem stanovenou povinnost dle českého práva. Je třeba posoudit individuální okolnosti daného případu, zda je či není osobní výslech dítěte nadbytečný. Se stanoviskem nezletilé byl soud tímto dostatečně seznámen a nemuselo být proto opětovně zajišťováno jejím výslechem,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.

Takový postup odborníci kritizují. „Je zločinem proti lidskosti, pokud se rozhodne bez ohledu na to, co si přeje dítě,“ upozornila Marie Vodičková, předsedkyně Sdružení na ochranu ohrožených dětí. Obdobně to vidí i předsedkyně Fondu ohrožených dětí Hana Kupková. „Vzhledem k tomu, že je dívka inteligentní, má jednoznačně právo se vyjádřit, co si přeje. Jinak se jedná o zasahování do dětských práv a dívce to může zničit život.“

Judikatura Ústavního soudu

Co si myslí o případu Soudcovská unie ČR? Měl soud vyslechnout i samotnou nezletilou Alexii? „Každý případ je individuální, proto jsou pravidla jen velmi obecná a nemohou obsahovat nějaké závazné pokyny,“ řekla Blesku v obecné rovině prezidentka unie Daniela Zemanová, která není s případem seznámena. Nějaké vodítko ale soudy přeci jen mají. „Je zde judikatura ústavního soudu, která říká, že v zásadě dítě má být slyšeno, pokud tomu nebrání nějaká zvláštní okolnost na straně dítěte,“ doplnila Zemanová. Například prý citová rozkolísanost.


Stěhování na Slovensko

Po pobytu v krizovém centru by se měl opatrovníkem Alexie stát její otec, ten se k případu nechce vyjadřovat. Školačka, která nosí samé jedničky, by se musela stěhovat na Slovensko. Sice slovensky rozumí, ale pravopis nezná.

Krizové centrum chce omezit styk Alexie s rodiči ještě více, jen na dvě hodiny za čtrnáct dnů. Argumentuje tím, že větší rozsah styku kapacita centra neumožňuje.

O Alexii ví i Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci při dotazu na přijetí 40 nezletilých dětí bez doprovodu z řeckých táborů pro migranty zmínil i případ nešťastné školačky Alexie. „My jsme tady proto, abychom dělali maximum pro české občany a české děti. My potřebujeme dětského ombudsmana, dneska v Blesku byl případ dítěte, proto aspoň mluvím za sebe, abychom pomáhali našim dětem,“ uvedl.

Fotogalerie
14 fotografií