The Capitals: V Madridu se jedná o nové vládě. Klíčovou roli hrají katalánští separatisté

© EPA/Marta Perez

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

MADRID

Trnitá cesta k nové vládě. Katalánští separatisté (ERC) a španělská socialistická strana (PSOE) dnes začínají jednat o řešení současného politického patu. Informovalo o tom zpravodajství EFE, partner sítě EURACTIV.

Socialistům pod vedením designovaného premiéra Pedra Sáncheze se již podařilo dohodnout s levicovými Unidas Podemos na zformování společného kabinetu. K získání důvěry španělského parlamentu ale potřebují získat na svou stranu také ERC.

Jednání ale nebudou vůbec snadná. ERC již informovala o tom, že při společných rozhovorech bude požadovat právo na sebeurčení Katalánska. Podle španělské místopředsedkyně vlády Carmen Calvové však tato otázka není na pořadu dne, neboť právo na sebeurčení Katalánska by mohlo být v rozporu s principy španělské ústavy. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

BERLÍN

Nové dluhy jsou absurdní. Kancléřka Angela Merkelová bránila během středeční debaty na půdě Bundestagu vládní politiku vyrovnaného rozpočtu. „Jsem překvapená, jak vždy mluvíte o vyrovnaném rozpočtu ve zcela odlišném světle,“ uvedla kancléřka před členy spolkového sněmu. „Nikdy předtím jsme z rozpočtu negenerovali tak vysoké investice,“ dodala. Její kritika směřovala k opoziční Die Linke a Zeleným, kteří požadují, aby vláda investovala více peněz do ochrany klimatu, přestože by to znamenalo zadlužení. Merkelová je však zásadně proti. Podle ní se „slušný rozpočet“ musí zaměřit na investice bez vytváření nových dluhů. „Všechno ostatní je absurdní,“ uvedla kancléřka. (Claire Stam | EURACTIV.de)

///

PAŘÍŽ

Francouzi budou stávkovat. Francie se pomalu připravuje na stávku, která má 5. prosince ochromit velkou část země. Železniční společnost SNCF již přestala nabízet vlakové jízdenky a prodej obnoví až 8. prosince. Ke stávce vyzývají také zaměstnanci letišť a pařížská dopravní společnost RATP. Francouzi budou protestovat proti Macronově reformě penzijního systému. Vláda je ale přesto odhodlaná reformu protlačit. Zvažuje pouze možnost, že by odložila její začátek. (EURACTIV.FR)

///

LONDÝN 

Biotechnologické dilema. Do popředí se dostává otázka, zda Británie po brexitu otevře své dveře technologiím pro pěstování geneticky modifikovaných potravin (GMO). Hlavní brexitový vyjednávač Michel Barnier totiž uvedl, že aby si Britové zajistili obchodní dohodu s EU, budou muset respektovat rovné podmínky na trhu a nezpochybňovat unijní pravidla. (Natasha Foote | EURACTIV.com)

„Ve srovnání s jinými regiony světa EU přistupuje ke geneticky modifikovaným plodinám s vysokou mírou obezřetnosti, s principem předběžné opatrnosti,“ vysvětluje na svých stránkách české ministerstvo zemědělství.

///

ŘÍM

Spor kvůli ESM. Opoziční poslanci obvinili vládu, že ve vyjednávání o reformě Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) zaprodala svou vlastní zemi. Ekonomický expert pravicové strany Liga Claudio Borghi, který je také předsedou rozpočtového výboru dolní komory, chce kvůli tomu podat žalobu na premiéra Giuseppeho Conteho. Podle Borghiho totiž vláda obešla přednostní právo parlamentu v oblasti mezinárodních smluv. Ministr financí Roberto Gualtieri kritiku krajně pravicové Ligy vnímá jako pouhou záminku k útoku na exekutivu. „Obavy z ESM jsou založeny na nesprávných informacích,“ řekl Gualtieri. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

ATHÉNY

Dánsko u evropského soudu. Evropská komise ve středu poslala Dánsko k Soudnímu dvoru EU za to, že do zemí mimo Unii vyváží bílý sýr a označuje ho „feta“, tedy jako řecký sýr pod chráněným označením původu (PDO). (Athénsko-makedonská tisková agentura)

///

VARŠAVA

Zdlouhavé vykazování daní. Vyplnění daňového přiznání zabere polským podnikům zhruba 334 hodin ročně. Vyplývá to ze studie Světové banky a společnosti PwC, které hodnotily daňové zatížení ve 190 zemích. Polsko se v žebříčku umístilo na 77. místě.

Nejdůvěryhodnější politik v zemi. Podle posledního průzkumu CBOS věří prezidentu Andrzeji Dudovi rekordních 68 % respondentů. Premiér Mateusz Morawiecki se umístil na druhém místě (60 %) a Jarowlaw Kaczynski skončil třetí (46 %). Opoziční politik Vladyslav Kosiniak-Kamysz si dokázal zajistit páté místo (41 %). (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Varování ECB. Návrh zákona, který nedávno představil expremiér a lídr strany SMER-SD Rober Fico, počítá se zdvojnásobením sazby bankovní daně z 0,2 na 0,4 %. Evropská centrální banka (ECB) ale považuje takový nárůst za příliš vysoký. „Přestože by návrh zákona zachoval finanční stabilitu výnosů z bankovní daně, mělo by to nezamýšlené a nepříznivé důsledky,“ uvedla ve svém stanovisku ECB.

ECB proto doporučila „doplnit návrh zákona rozsáhlým zhodnocením dopadů, které by upřesnilo skutečné výhody navržených změn“. Slovenský ministr financí požádal ECB o stanovisko k návrhu den předtím, než jej vláda schválila. Konečné přijetí zákona teď leží na bedrech parlamentu. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Bojkot kvót. Česká republika odmítne jakýkoli návrh na reformu azylového systému EU, který by obsahoval systém povinného přerozdělování migrantů. „Svůj postoj budeme koordinovat s partnery v rámci visegrádské čtyřky,“ uvedl pro ČTK ministr vnitra Jan Hamáček společně s premiérem Andrejem Babišem. Reagovali tak na nový návrh německé vlády, který v současné době koluje mezi členskými státy EU. Podle Hamáčka sice návrh explicitně kvóty nezmiňuje, obsahuje ale velmi podobná opatření. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

BUDAPEŠŤ

Maďarsko spolupracuje s čínskou bankou. Maďarsko upevňuje své finanční vztahy s čínskou Průmyslovou a komerční bankou (ICBC), uvedl ministr financí Mihály Varga poté, co podepsal s bankou strategickou dohodu. ICBC chce navázat spolupráci s maďarskými bankami, které mají zájmem o umělou inteligenci, služby typu internetových úložišť a záloh a další digitální záležitosti. Banka také uvažuje o tom, že v Budapešti otevře svou pobočku, aby usnadnila maďarsko-čínské transakce a podpořila projekty nové Hedvábné stezky. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

Konec v Eurovizi. Maďarsko se nezúčastní příštího ročníku pěvecké soutěže Eurovize. Oficiální důvod zatím není znám, spekuluje se ale o tom, že Eurovize se stala pro maďarské vládní politiky „příliš homosexuální“, obzvláště pak pro premiéra Viktora Orbána. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

SOFIE

Prezidentova vize. Bulharský prezident Rumen Radev se na jednání s velvyslanci ze zemí EU, Švýcarska a Norska nechal slyšet, že nezbytným lékem na negativní demografické trendy v Bulharsku jsou efektivní boj s korupcí na vysokých místech, zvyšující se bezpečnost občanů a změny ve kvalitě zdravotnictví a školství. Společnou evropskou výzvou je podle něj nárůst počtu příchozích migrantů, vyzval proto k finanční pomoci zemím na vnějších hranicích EU a k posílení Frontexu. Budoucí rozšiřování Unie na západní Balkán by podle něj mělo být založeno na poctivém plnění přístupových kritérií a intenzivním budování vzájemných vztahů. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

///

BĚLEHRAD

Nová Komise. Srbský prezident Aleksandar Vučić pogratuloval členům nové Evropské komise a ocenil jejich výroky vyjadřující podporu spolupráci se západním Balkánem, protože vidina budoucnosti v EU podle něj podněcuje v Srbsku reformy. Noví eurokomisaři dle jeho slov „reagují na výzvy novými nápady.“ (EURACTIV.rs)

///

LUBLAŇ

Radioaktivní odpad pošleme do USA. Slovinská společnost Cinkarna z Celje, jeden z největších průmyslových znečišťovatelů v zemi, oznámila, že úspěšně vyřešila dlouhodobý problém s likvidací radioaktivního materiálu. Společnost jej pošle do USA, uložen bude ve státě Idaho. Kolik bude odeslání „balíčku“ firmu stát, ale zůstalo tajemstvím. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ZÁHŘEB

Nové technologie a bezpečnost. Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová se na konferenci ministerstva obrany nechala slyšet, že „nové technologie včetně umělé inteligence, 5G sítí a dalších inovací jsou velkou výzvou pro obranné systémy celého světa.“ Dodala také, že zároveň představují příležitost pro ekonomický rozvoj.

Daniel Fiott z Institutu pro bezpečnostní studia upozornil, že geopolitická nejistota EU pramení z nedostatečné kompatibility nových technologií a umělé inteligence vyvíjené v Číně a v Evropě. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

Zásah proti mafiánům. Policie zatkla zhruba 20 až 30 členů dvou zločineckých skupin, které byly podle neoficiálních informací zapleteny do sběru dat a výroby falešných dokumentů pro srbskou a černohorskou mafii. Media informují o tom, že dokumenty byly určeny pro členy známých mafiánských klanů, konkrétně pro srbský Zemun a černohorské skupiny Škaljarci a Kavački, které jsou v otevřené válce kvůli pašování kokainu. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

SARAJEVO

Ochranáři vs. vodní elektrárny. Plánovaná výstavba tisíců malých vodních elektráren v zemích západního Balkánu může v regionu zdevastovat životní prostředí a vyhubit některé druhy zvířat a rostlin, upozornily v Sarajevu regionální environmentální asociace. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

Kalendář