Lidi v kraji trápí houstnoucí doprava a hluk od aut. Silničáři se podívají na možná opatření
Zájem ústeckého hejtmanství o stav přípravy a realizace silničních staveb v kraji stvrdila návštěva Oldřicha Bubeníčka v sídle chomutovské Správy ŘSD. Foto: ŘSD
Chomutov

Ústecký kraj – Ústecké hejtmanství jednalo s chomutovskou Správou Ředitelství silnic a dálnic o přípravách a realizaci silničních staveb v kraji. Hejtman tak navázal na společné koordinační schůzky, které se v letošním roce. Hlavním tématem aktuálního setkání byla doprava v Bílině.

„Problém s dopravou v Bílině jsem řešil už v době, kdy jsem tam byl starostou. Od té doby je to ještě horší. Pevně věřím, že současná varianta s tunelem bude konečným řešením, jak tento problematický úsek na silnici I/13 odstranit,“ reagoval na situaci kolem průtahu Bílinou ústecký hejtman. Ředitel chomutovské Správy ŘSD Martin Vidimský k současné situaci v Bílině doplnil, že provozní úsek připravuje na průtahu pokládku nízkohlučného asfaltu a se starostkou města jedná o instalaci mobilních protihlukových stěn. Ty by pak mohly být odstraněny po zprovoznění tunelu. S tím ŘSD počítá kolem roku 2028.

„Přípravě stavby věnujeme mimořádnou pozornost. Dopředu řešíme případné problémy a jednáme s dotčenými institucemi. Chceme, aby příprava trvala minimální dobu,“ ujistil hejtmana ředitel Správy Chomutov. Zároveň podotkl, že poslední slovo bude mít Ministerstvo dopravy. Hejtman v souvislosti s přípravou stavby nabídl pomoc kraje, pokud by bylo třeba.

Lidi trápí hluk i jinde

Houstnoucí dopravou a s tím spojeným hlukem je dotčena řada dalších měst a obcí v kraji, což hejtmanství dokládá mnoha stížnostmi a podněty od obyvatel. Správa Chomutov hejtmana informovala o revizi stavu protihlukových opatření a o prověřování dalších lokalit, kde hluk nejvíce trápí obyvatele.

Vedoucí úseku výstavby Správy Chomutov Marek Sotona hejtmanovi popsal stav přípravy i případná rizika u klíčových investičních akcí v kraji. V rámci staveb na dálnici D7 připomněl zahájení obchvatu Panenského Týnce a čerstvě vydané stavební povolení na zkapacitnění obchvatu Loun. S dokončením dálnice ŘSD počítá v roce 2026, kdy by měl být zprovozněn poslední úsek u Postoloprt.

Hejtmana zajímal také stav silnice I/13 v místech, kde došlo k sesuvům a nyní je tam dopravní omezení, a v jaké fázi je plánované zvýšení rychlosti mezi Mostem a Bílinou. Správa Chomutov hejtmana ujistila, že ve všech případech provádí potřebné úkony.

Závěrem Oldřich Bubeníček Správě Chomutov poděkoval za mimořádně dobrou spolupráci a věcný přístup při řešení problematických situací.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru