Bývalý radní Švachula zůstane ve vazbě. Stíhaný je po razii na radnici Brno-střed

Někdejšího komunálního politika Jiřího Švachulu (dříve ANO) stíhaného po březnové razii na radnici městské části Brno-střed ponechal ve čtvrtek ve vazbě Městský soud v Brně. V případu je deset obviněných, ve vazbě kvůli podezření na manipulaci se zakázkami zůstal už jen Švachula. Minulý týden soud pustil z vazby podnikatele Petra Kaláška, už dříve ji opustili bývalý místostarosta Brna-Ivanovic Petr Liškutin (dříve ANO) a podnikatelé Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka.

„Soudce ponechal obviněného ve vazbě z důvodu, že hrozí, že by uprchl nebo se skrýval před trestním řízením, což je odůvodňováno zejména výší trestu, kterou je ohrožen,“ řekl státní zástupce Radek Mezlík. Švachulovi hrozí až 16 let vězení. Mezlík doplnil, že obhajoba si proti čtvrtečnímu rozhodnutí soudu podala stížnost, bude se jí tak zabývat Krajský soud v Brně.

Policejní razie se na radnici Brno-střed uskutečnila v březnu. Kriminalisté tehdy obvinili devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Později obvinili desátého muže. Pět šlo do vazby. 

Jiří Švachula u Městského soudu v Brně
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Podle policie získali obvinění úplatky za 17 milionů korun

V závěru minulého týdne soud propustil z vazby podnikatele Petra Kaláška. Stanovil mu dohled probačního úředníka, a to s využitím elektronickému monitoringu pohybu. Kalášek dostal takzvaný náramek. „Obviněný bude mít omezenou možnost pohybu na Brno, výjezdy mimo Brno bude muset dopředu hlásit probačnímu úředníkovi,“ uvedl už dříve žalobce Mezlík.

Skupina si podle policie dohromady rozdělila úplatky 17 milionů korun, z toho Švachulovi šlo podle kriminalistů asi devět milionů. Podle serveru iRozhlas.cz ukrýval Švachula peníze z úplatků i v Turecku. Podle vyšetřovatelů je měl jako pojistku, kdyby ho začala vyšetřovat policie.

Kriminalisté se při zátahu zajímali především o zakázky investičního odboru z minulého volebního období, kdy byl Švachula místostarostou Brna-středu a měl na starosti investice. V nynějším volebním období byl radním. Zastupitelstvo Brna-středu ho ale kvůli kauze odvolalo a vzdal se mandátu, hnutí ANO ho společně s Liškutinem vyloučilo a od případu se distancovalo.