Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Americký velvyslanec při EU čelí obvinění z nevhodného chování se sexuálním podtextem

Svět

  11:37
Washington - Tři ženy obvinily amerického velvyslance při Evropské unii Gordona Sondlanda z nevhodného chování se sexuálním podtextem. Informuje o tom americký portál ProPublica, který se zaměřuje na zneužívání moci politiky, a magazín Portland Monthly.

Gordon Sondland během sněmovního slyšení. foto: Reuters

Ženy vypověděly, že případy se staly ještě před tím, než se Sondland dostal na svoji současnou pozici, a že se jim mstil v profesním životě poté, co odmítly jeho návrhy.

Mayová chce vyšetřit sexuální obtěžování v parlamentu. Ženy mají kontaktovat policii

V době, kdy se incidenty údajně staly, podnikatel Sondland budoval hotely v Portlandu a Seattlu na severozápadě Spojených států. Jedna z žen, tehdy Sondlandova potenciální obchodní partnerka, tvrdí, že podnikatel ji vzal na prohlídku pokoje v jednom ze svých hotelů, kde si ji snažil líbat. Když ho odmítla, ztratil zájem investovat do její firmy. Jiná žena, která bývala Sondlandovou spolupracovnicí, uvedla, že se před ní nynější velvyslanec odhaloval během jednání a že přepadla přes gauč, když se před ním snažila uniknout. Poté, co mu dala najevo, že o něj nemá zájem, Sondland na ni křičel kvůli jejím výkonům v práci. Ve třetím případě jde o ženu, která se u Sondlanda zajímala o jistou pracovní pozici. Při schůzce ji prý líbal a když ho odstrčila, přišla o jeho podporu.

Sondland všechna obvinění odmítá jako neopodstatněná a tvrdí, že slouží politickým účelům.

„Tyto smyšlené incidenty jsou v rozporu s mojí povahou,“ uvedl velvyslanec v prohlášení. Stal se prý terčem útoků v souvislosti se svou rolí při vyšetřování politiky prezidenta Donalda Trumpa vůči Ukrajině, které vede Kongres. Týká se možného propojení americké vojenské pomoci této východoevropské zemi s Trumpovým požadavkem, aby Kyjev otevřel vyšetřování bývalého amerického viceprezidenta za 

‚Moc dobře ho neznám.‘ Trump se distancoval od výpovědi velvyslance. Ten hovořil o přístupu ‚něco za něco‘

Demokratickou stranu Joea Bidena, který já zároveň potenciálním soupeřem současného šéfa Bílého domu v příštích prezidentských volbách. Sondland nedávno před americkými zákonodárci vypověděl, že Trump na Kyjev činil nátlak a že to ve vládě každý věděl. Zároveň ovšem odmítl, že by mu prezident výslovně řekl, že spojuje vojenskou pomoc s vyšetřováním Bidena.

Jednou z žen, které Sondlanda obviňují z nevhodného chování, je majitelka magazínu Portland Monthly. Vedení redakce uvedlo, že Nicole Vogelová do článku nijak nezasahovala a že text vznikl na základě spolupráce s uznávanou neziskovou skupinou ProPublica.

Autor: