Reklama
Dnes je úterý 16.04.2024     svátek má Irena

Herci, ti hrdinové okamžiku, jako první nesli v Jihlavě svou kůži na trh

O DISTRIBUCI letáků se starali i studenti prvního ročníku tehdejší Vysoké školy zemědělské v Jihlavě.  Foto: Petr Klukan
O DISTRIBUCI letáků se starali i studenti prvního ročníku tehdejší Vysoké školy zemědělské v Jihlavě. Foto: Petr Klukan

28.11.2019 Čtenáři píší/Komentáře (15), autor:
Zuzana Minstrová  (autorka je bývalá  dramaturgyně

Být poslední nemusí být vždycky ostuda. Protože i ten poslední článek pomáhá držet pevně celý řetěz. Horácké divadlo v Jihlavě se před třiceti lety připojilo ke stávce studentů a divadel jako poslední v republice, v úterý 21. listopadu. 

Divadlo bylo ve složité situaci. Historická budova se kvůli plánované rekonstrukci postupně vyklízela, herci si osahávali náhradní prostory Divadla Na Kopečku v jihlavské psychiatrické léčebně. Počítalo se i s tím, že až se divadlo zavře, budeme hrát také v Domě kultury.
Akčnost divadla v listopadových dnech před třiceti lety brzdil také fakt, že mladší část souboru do Jihlavy dojížděla z jiných měst a víkend 18. a 19. listopadu trávila mimo Jihlavu doma. Navíc měli herci i v pondělí 20. listopadu volno, ten den byl tzv. náhradním dnem. Proto jsme se mohli sejít až v úterý 21. listopadu.
V listopadu 1989 se paralelně zkoušely dvě inscenace, Svatá rodina (v psychiatrické léčebně) a Caesar (v historické budově). Kvůli přípravě staré budovy na rekonstrukci v ní nebyla naplánovaná už téměř žádná představení. Přesto jsme stávku vyhlásili.

 

Revoluční nálada
Měli jsme štěstí, že Svatou rodinu připravovala jako host režisérka Kristina Taberyová z Prahy, dcera české herecké legendy Zdeňka Štěpánka. Ta přijela na zkoušku v úterý 21. listopadu značně revolučně naladěna. 
Z víkendu v Praze do Jihlavy dorazily plné emocí i mladé herečky Andrea Bogušovská a Daniela Hrabáková, z Brna jsme pak přivezli informace o bouřlivém víkendu někteří z nás ostatních. Měli jsme v ruce první letáky, fotografie z brutálního policejního zásahu na Národní třídě, a někdo přivezl i videokazetu se záznamem zásahu. My, Na Kopečku, jsme začali okamžitě jednat.
Místo zkoušky jsme k mírné nevoli kolektivu druhé připravované inscenace svolali schůzi divadla, abychom si odsouhlasili vyhlášení stávky, zvolili stávkový výbor a další potřebné kroky. Divadlo tehdy pevně držela v rukou místní buňka KSČ a ROH. Nebyli jsme si jistí, jak hlasování 21. listopadu dopadne, jestli se nám podaří stávku prosadit. „Naše děti si mlátit nedáme,“ vykřikl tehdy jeden ze starších herců. A nám, mladším, spadl kámen ze srdce.
Vrhli jsme se do rozmnožování letáků, které jsme rozdávali lidem a jimiž jsme oblepili divadlo. Do výlohy staré budovy jsme umístili video, kde jsme promítali záběry z Národní třídy. Informovali jsme o tom, co se stalo, i o tom, co se nyní děje a co chystá Občanské fórum, seznamovali občany s jeho (a našimi) požadavky.
Připravili jsme u kašny na dnešním Masarykově náměstí první mítinky – bohužel si nepamatuji, jestli se ten úplně první konal již v úterý 21. listopadu. Pamatu
ji si jen skromnou účast občanů, cca pár desítek lidí. Ta ale postupně rostla, i díky našemu charismatickému řeč
níkovi, mladému herci Tomáši Dobrovolnému.
Spojili jsme se s místními studenty, ale především s ostatními divadly, abychom byli v konání jednotní. Po prvních dnech stávky jsme museli zvolit nový stávkový výbor, tentokrát s výrazně nižším věkovým průměrem, neboť členové prvního stávkového výboru onemocněli.

 

Kdo je to ten Havel
Odvolali jsme ředitele divadla (v období 1987 – 1990 byl ředitelem HDJ Zdeněk Dryšl: pozn. red.) a zrušili místní buňku KSČ. Část z nás v divadle i přespávala. Hlídali jsme tak budovu před případným vniknutím policejních složek, před strháváním plakátů, a podobně. 
První týden po zásahu na Národní třídě nebylo vůbec nic vyhráno. Pamatuji si, jak se nás televizní redaktorka zkraje stávky ptala, jestli jsme ve stávce, a odvolávaný ředitel jí odpověděl, že tak napůl. Že stávku sice podporujeme, ale nehrajeme proto, že jde divadlo do rekonstrukce.    Za  stávkový vý-
bor jsme samozřejmě uvedli tento výrok na pravou míru.
Připravili  
jsme v Domě kultury také pár besed diva
delníků s diváky. Místo naplánovaných představení. Narychlo jsme nazkoušeli několik ukázek ze zakázané literatury, například jeden dialog od Ludvíka Aškenazyho o výslechu mladé dvojice, která se omylem vrátila ze zájezdu na Západě později než ostatní. Seznamovali jsme lidi také s tím, kdo je Václav Havel.
První týden až do vyhlášení generální stávky 27. listopadu byl hektický a nebylo vůbec jisté, jak všechno dopadne. Pamatuji si, jak za mnou přijeli dva úředníci z nějaké krajské instituce v Brně (zřejmě KNV). Uprostřed napůl vyklizené místnosti, plné beden a nepořádku, stáli v oblecích u dveří kanceláře, s aktovkami v ruce. Jejich jména se mně vykouřila z hlavy, ale to, co říkali, nezapomenu nikdy. 
Přesvědčovali nás, abychom ukončili stávku a distancovali se od OF a celého revolučního dění. Šlo jim o to přetrhnout řetěz stávkujících divadel. 
„Jste mladí. Jestli prohrajete, postaráme se o to, aby nikdo ze stávkového výboru až do smrti nedostal slušnou práci,“ řekl tehdy jeden z mužů. „Ale my vyhrajeme,“ odpověděla jsem a oba muži se spěšně odporoučeli.

 

Pocit pospolitosti
V lidech se probudilo něco nevídaného, pocit pospolitosti a solidarity. Prozářila je naděje na svobodu a demokracii. Nosili nám do divadla jídlo i peníze. Nepamatuji si, kolik to tehdy bylo, určitě několik desítek tisíc korun, což bylo v té době strašně moc peněz. Většina zbyla neutracena – na začátku roku 1990 jsme částku poslali jihlavské nemocnici na nákup gama nože.
Do Jihlavy přijížděli i pražští herci, kteří nám vozili materiály a plakáty, ale hlavně se pokoušeli dostat s informacemi do fabrik, k dělníkům. Neměli to jednoduché, leckteří vrátní je odmítali do továrny pustit. Jedním z herců byl i jihlavský rodák Ondřej Vetchý. My jsme naopak pro další informace a instrukce jezdívali do Prahy, jak si pamatuji, jednu schůzi stávkových výborů divadel a umělců tehdy řídil zpěvák Michal Prokop.
Generální stávka 27. listopadu zlomila zbytky odporu bývalého režimu. Hlavní informace o situaci už lidem přinášela média, včetně Československé televize. A zvolením Václava Havla prezidentem 29. prosince bylo vyhráno. 
Byla to nádherná doba. Velké poděkování patří hlavně obyvatelům Jihlavy, protože bez jejich podpory by byla sametová revoluce záležitostí jen Prahy a velkých měst. 
Náš stávkový výbor se v létě 1990 rozprchl do divadel v jiných koutech republiky. Z nejmladších členů nikdo v Jihlavě   nezůstal.  Protože  jsme v tehdejší hektické době nemysleli na historii, na to, že bychom si měli dokumenty archivovat, že bychom měli víc fotit a uchovat pár fotografií z té doby, přináším alespoň mé kusé vzpomínky. Proto, aby se na důležitou úlohu Horáckého divadla nezapomnělo. Neboť herci, ti hrdinové okamžiku, jako první tehdy nesli v Jihlavě svou kůži na trh.

Diskuze k článku

Nový komentář

Taky jsem vozil v Trabantu plakáty z Provázku pro OF Jihlava, možná ještě před tím, než jste se stačili sejít a zrušit buňku KSČ. A protože jsme měli společný cíl, i dnes trvám na tom, abychom všichni užívali plodů, jež vytvoříme vlastní prací.
Žijme z toho, co vytvoříme, tedy žádné granty, dotace. Jsme-li hrdiny okamžiku, buďme i hrdiny současnosti.
 
fotrák | 2019-11-28 21:40:37 | Reagovat
DOPIS VÁCLAVU HAVLOVI
Vážený a milý pane presidente Václave Havle,
to byste koukal jaké nadávky a obscénnosti anonymové po Vaší smrti vymysleli.
Je škoda, že zde nejste.
Pouze umělec Vašeho formátu by mohl napsat výstižné drama ze současnosti:
„PARADOXY PO 30 LETECH“
VELITEL ČETY TOTALITNÍ POHRANIČNÍ STRÁŽE
PROKÁDROVANÝ A OZBROJENÝ SLOUHA TOTALITY
OBVIŇUJE ARCHITEKTY Z KOLABORACE
Nebo jenom jednoho, který oponuje sprostotám na Václava Havla ?
-------------------------------------------------------------------
Neotravuj. Pořád ti ještě nestačí, že tvé umanuté bláboly admin maže ?
čtenář | 2016-11-08 16:49:33 | Reagovat
——————————————————————-
„Ale, no tak babičko, pan prezident Havel je také jenom člověk a má lidské potřeby !“ Babička: „Ne a ne a ne! Dozví se to Fero Fenič, nazve tu moji kadibudku Pamětní síní Václava Havla a já budu chodit s..t do kopřiv !“
čtenář | 2016-10-04 19:18:18 | Reagovat
——————————————————————–
Než domyslel, seděla mu na klíně sexy dvacítka. „Tak to si dám líbit, teď už potřebuju jen jedno: pořádného …“ (určitě víš co, Zdendo, začíná to na Č). Než domyslel, byl tam Havel.
čtenář | 2016-10-04 09:25:51 | Reagovat
/jaký je rozdíl mezi krejonem a samopalem/
„např. senátora Lásku, ten je v oznámeních zběhlý a jistě pomůže.“
Doufejme, že nejenom on by měl pozvednout hlas proti zejména proti TU-ZEMSKÝM zločinům PS-áků.
Platforma evropské paměti a svědomí tvrdí,
že případy zabíjení lidí na hranicích byly zločiny proti lidskosti a jsou tím pádem nepromlčitelné.
Střelba bez trestu
Na československých hranicích s Rakouskem a Německem zemřelo v dobách komunismu 282 lidí, kteří chtěli prchnout na Západ. Za střelbu do lidí byli po změně režimu odsouzeni čtyři pohraničníci, vojáci základní služby. Jejich velitelé, natož komunističtí vůdci trestu unikli. Platforma evropské paměti a svědomí tvrdí, že případy zabíjení lidí na hranicích byly zločiny proti lidskosti a jsou tím pádem nepromlčitelné. Podali proto trestní oznámení na vedoucí představitele komunistického režimu, mimo jiné Lubomíra Štrougala, Miloše Jakeše a Petra Colotku. Reportáž natočil Mirek Petráček.
Anonymové – četař pohraniční stráže + „čtenář“ alias „pozorovatel“ nyní „km“
se snaživě v desítkách, či spíše stovkách komentářů, za použití pochichtávání, šmajlíků, kvokání,
ve štafetě anonymů s rudými mozkovými buňkami a výrazivem typu:

XXXXX říká:
Čtvrtek, 17. 12. 2015 v 21:27
ani to nečtu a jak jsem řek VŮL.
Hele architekte mel si svou, já už to nebudu dál komentovat. Meleš, meleš a meleš ale vo hovně. Na tvý úvahy každej sere lidi mají narozdíl od tebe starosti jak existovat a ne jak prudit s havlem.
„Faktem je , že to nejspíš dlouho nevydržíš. Díky Bohu.
A kdybys to chtěl urychlit stačí skočit z šityparku s lanem kolem krku, jak to před léty předvedl jinej magor tvýho ražení.“

XXXXX říká:
Sobota, 30. 1. 2016 v 13:34
Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí? Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj? Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel. Lidi mají jiný starosti. Po většině existenční. Neříkám že si za to opět většinově nemůžou sami, ale kecy o nějakým Rozehnalovi koho to zajímá? Dobře, nakreslil jsi Březinky, komoušům pentagon, někde nějakej most, co já vím co ještě, dobrý všechno to stojí, lidi to užívají, tudíž tvé práci čest.
Ale koho to kurva dneska zajímá?

anonymně obviňovat architekty:
kteří navrhovali jako zaměstnanci Státního projektového ústavu na příkaz převodové páky

cyklisty:
– ředitele „nahoře hrbit, dole šlapat“,

administrativní budovu OV KSČ Jihlava, nyní magistrát.
Museli být vybráni tak, aby ředitel uspěl a mohl zůstat na svém místě!!!
Sedlák, Gryc, Baueršíma /přístavba domu politické výchovy/,
kteří za pomoci krajonů navrhli budovu za kterou se nestydí a která bude sloužit ještě dlouhá léta.

Vaše služba soudruhu četaři PS skončila,

Vaše kamarádka jela dělat služku do USA,
kde má Václav Havel bustu.
Váš peleton s rotací anonymů léta opakovaně vyhrožuje:

XXXXX říká:
Neděle, 22. 7. 2018 v 12:42
„Zhanobil ses sám oslavováním ochlasty a kurevníka a kdybys o něm držel hubu a psal o stavbách,
nikdo by tě nehanobil“
 
Zdeněk | 2019-11-28 22:54:11 | Reagovat
Pane Gryci,
jste vůbec  schopen reagovat na napsané? Nedehonestujte prosím svými plky ty, kteří dosáhli stejného vzdělání jako vy. Amen.
fotrák | 2019-11-28 23:12:24 | Reagovat
Pane Gryci,
jste vůbec  schopen reagovat na napsané? Nedehonestujte prosím svými plky ty, kteří dosáhli stejného vzdělání jako vy. Amen.
fotrák | 2019-11-28 23:13:11 | Reagovat
~~Pane Fotrák,
Uveďte prosím konkrétní osobu, kterou jsem dehonestoval. 
---------------------------------------------------------
Jistě po léta čtete podivné komentáře anonymů viz ukázky shora v JL
Jejich jediným cílem je dehonestovat přímo i nepřímo přes jeho sympatizanta
architekta naší demokracie
 VÁCLAVA HAVLA.
Ta poslední to říká stručně a jasně:
XXXXX říká:
Neděle, 22. 7. 2018 v 12:42
„Zhanobil ses sám oslavováním ochlasty a kurevníka a kdybys o něm držel hubu a psal o stavbách,
nikdo by tě nehanobil“
když Milan Dvořák napsal do Jiskry k Únoru 1975:
"Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany.
A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění."
Tak jsem si držel ústal a nedovolil si žádné "plky"
Ukázka urážky "postotalitních aktivistů "je v článku Václava Dvořáka v JL,  kde dlouze popsal hrdinský čin jako hrdina:
"Milí čtenáři, nedivte se mi prosím, že nyní s obavou očekávám. . . stejně jako moji kamarádi z našeho občanského sdružení Přátel Srbů na Kosovu, kdy si pro nás – válečné zločince – z Haagu přijdou"
Václav Dvořák
Albrightové během pražské autogramiády předložili k podpisu plakáty a požadovali, aby je podepsala.  Článek,  který vložil do Jihlavských listů končí těmito slovy:
Zdroj: http://www.lidovky.cz/demonstranti-vynadali-madeleine-albrightove-pri-autogramiade-pbn-/zpravy-domov.aspx?c=A121023_192859_ln_domov_kim
Dehonestací je pokračování komentářů autora:

Berka říká:
Úterý, 26. 2. 2019 v 0:34
Spoluzbabělci Olda Háj a Ervín Fririch ?
Fridrich Ervín, narozen 4.01.1934, od roku 1971 evidován jako důvěrník, svazek č. 15566, správa StB Brno
Háj Oldřich, narozen 12.01.1932, evidován nejprve jako tajný spolupracovník (spisová značka 806006), následně jako agent – svazek č. 18060, správa StB Brno
Proč spoluzbabělci ? Prostě chtěli jet do Steyru, tak jeli. Účel světí prostředky. Gryc chtěl do Švédska, tak jel. Stačilo jen po návratu zajít na kafíčko, že…
Berka chtěl do Španělska, ale přece jenom zas až tak moc ne. To z něj rozhodně nedělá žádného hrdinu – hrdinství totiž k tomu potřeba nebylo. Ale taky to – aspoň doufám – z něho nedělá šedou kolaborantskou svini, kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat.
----------------------------------------
Oldřich Háj,
Byl člověkem pracovitým, cílevědomým, vstřícným, přímým, iniciativním a s vysokou úrovní komunikace.
I. I když se v posledních letech netěšil dobrému zdraví, jeho náhlý odchod nás všechny velmi překvapil a hluboce zarmoutil. Své celoživotní orientaci zůstal věrný téměř do konce, když několik hodin před smrtí ještě trénoval jednu ze sportovních tříd.
Při rozloučení s ním jsme si slíbili, že jeho odkaz budeme dále rozvíjet.
MUDr. Michal Čermák 1960-1997
Vítejte na webu Axis Masters Jihlava:
"Díky trenérům Hájovi, Fridrichovi. . .
. . . se jihlavští plavci zařadili mezi nejúspěšnější v tehdejším Československu a i v současnosti patří mezi nejúspěšnější v České republice. Mnozí naši odchovanci se uplatnili v tehdejších vynikajících plaveckých klubech jako Dukla Praha či RH Brno, další se stali členy středisek vrcholového sportu, někteří z nás, především v dorosteneckých kategoriích, byli reprezentanty republiky."
--------------------------------------------------------------------------
Za týden poplaveme závod zbabělce ?
20. ROČNÍK MEMORIÁLU OLDŘICHA HÁJE MASTERS JIHLAVA, 7.prosinec 2019
 
Zdeněk | 2019-11-29 09:44:09 | Reagovat
Pane Fotrák,
------------------------
Berka říká:
Úterý, 26. 2. 2019 v 0:34
Spoluzbabělci Olda Háj a Ervín Fririch ?
"z něho nedělá šedou kolaborantskou svini,
kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat."
Oldřicha Háje
Ervína Fridricha
Zdeňka Gryce ?

 
Zdeněk | 2019-11-29 09:59:21 | Reagovat
Kéž mě Pán na moji cestu odvede důstojněji.
fotrák | 2019-11-30 21:55:23 | Reagovat
Prostě fotráku pravdu má architekt a strana,na kterou se po 89.otočil. Ona totiž není svině jako svině,není komunista jako komunista,není spolupracovník StB jako spolupracovník StB. O tom,kdo je špatný,rozhoduje on a jeho kamarádi lepšolidi. Škoda Gryci,že ti tenkrát místo mozolu neprasklo něco jinýho.
Dvořák | 2019-11-29 10:11:29 | Reagovat
Škoda Gryci,že ti tenkrát místo mozolu neprasklo něco jinýho.
Jmenuji se Zdeněk Gryc.
Znal jsem dobře redaktora Jiskry Milana Dvořáka
Pod článek v JL se podepsal        Václav Dvořák
Jaké jméno má ?
Dvořák | 2019-11-29 10:11:29 | Reagovat
 
Zdeněk | 2019-11-29 10:33:32 | Reagovat
Dvořák
Redaktor Jiskry Milan Dvořák
Napsal o mně a mé práci architekta řadu pěkných článků,
po bratrské pomoci v srpnu 1968 se to změnilo :
"Min uže nět"
A také už zřejmě nikdy nedojde k realizaci "avantgardní" myšlenky, jejíž autor - někdejší redaktor jihlavské Jiskry Milan Dvořák - by nejraději osadil pamětními tabulkami všechny domy s podobnými nápisy v azbuce, jimiž sovětští vojáci v prvních dnech po válce označovali, že byl "kvartal prověren"
Trápila ho otázka, jaký že to vůbec máme vztah k "pokrokovým tradicím", když sdělení gardového poručíka Rvalova "Kvartal prověren - min nět" není zvěčněno pro příští generace podobnou pamětní tabulkou jako třeba to, že "V tomto domě bydlil v roce 1830-31 Karel Havlíček Borovský
. . .  „Historii píše život a je na nás, abychom naši dělnickou, pokrokovou tradici a její symboly lépe ochraňovali a zakládali. Nemohu než sáhnout v této souvislosti pro jiný příklad. Kdysi stál cestou na Kalvárii v Jihlavě starý most a na něm socha sv. Jána.  Starý most ustoupil novému, který se stal vstupem do budoucího moderního sídliště města. Samozřejmě že se nezapomnělo na renovaci sochy sv. Jána nákladem cca 15.000 korun i na příslušné místo na novém mostě, kam by měl být opět umístěn. Nestane se tak a je to moudré.
Projektant tu dbal pozorně památky, možná i umělecké. My bychom měli pamatovat na to, aby na ono prázdné místo (kam chtěl projektant sochu znovu umístit) vyplnila soch třeba sportovce"…
"Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany. A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění. Generace dnešní i příští ocení bezpochyby skutečnost, jako je plánované postavení pomníku prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města na památečním místě, z něhož k občanům Jihlavska  promlouval“. Dnes to lze ještě prostorově řešit. Za pět let bude pozdě. Tady - i jinde."
Ještě štěstí, že v historii žádný plod přisluhování tomu, co momentální představuje dobré bydlo, v porovnání se skutečnými hodnotami neobstojí a že nás nic nenutí učit "naše inženýry - architekty myslet a tvořit především ideově, v úctě ke komunistické straně"
Josef Jelínek
Jihlavské listy 28. 6. 94
 
Zdeněk | 2019-11-29 10:48:33 | Reagovat
NĚJAKÉ DALŠÍ INVEKTIVY ?
Pokud ano,tak rychleji,
odjíždím do Brna,
kde bych se rád účastnil aktu,
ve Vládní vile Stiassny,
kdy dcera kriminálníka a mého profesora Rozehnala
bude kmotřenkou knihy.
-----------------------------
Dne 5. 11.19. na výročí a shromáždšní FA
zpomněla a popsala zatčení svého profesora Fuchse,
kterému byla přítomná.
Fuchs byl odsouzen podmíněně.
Její otec na 4 roky.
----------------------------
Milá paní architektko,
Podle domluvy posílám bodový scénář večera – co asi můžete očekávat za dotaz.
Velmi děkuji, že se k nám připojíte,
srdečně zdravím a těším se v pondělí 2. prosince po 16. hodině,
Renata Vrabelová
Bodový scénář (návrh)

Petr Svoboda: přivítání, představení Viktora Bezdíčka
Viktor Bezdíček: stručné představení knihy a účastníků

Renata Vrabelová: navázání na představení knihy, zdůvodnění výběru kmotrů

Vladimír Šlapeta: O vlivu profesorů brněnské FA na generaci 60. Let.

Petr Svoboda klade otázky:
Milan Jaroš plus Lukáš Žentel
Řada fotografií v knize je focena nad úrovní terénu, zpravidla z budov veřejných institucí, hotelů. Jak těžké bylo na stanoviště proniknout. Máte nějakou veselou příhodu z fotografování?

Eva Rozehnalová
Prof. Rozehnal jako učitel ovlivnil několik generací architektů, ovlivnil i velkou část autorů staveb publikovaných v knize. Brněnská Fakulta architektury aktuálně slaví 100. let – myslíte, že je co slavit a na co navazovat?

Josef Němec
Brno je věhlasné secesní architekturou a funkcionalismem? Může se poválečná architektura poměřovat s těmito nejslavnějšími obdobími? A umíme kvalitní poválečné stavby dostatečně chránit?

Viktor Bezdíček
Praha moderní I-IV, Brno moderní I-II, co bude následovat?
pokud bude přebývat čas:

Renata Vrabelová
Výběr – jak je těžké vybrat ty nejzajímavější stavby, aby se autor zavděčil čtenářům? A je snazší psát o stavbách, kterým je půlstoletí, nebo o těch současných?

Vladimír Šlapeta
Většinu autorů staveb jste osobně znal. Která z osobností pro Vás byla či je nejinspirativnější?
Krátce po revoluci se stalo, že jste byl děkanem fakulty architektury v Praze a v Brně stejnou pozici zastával Ivan Ruller – jaká byla Vaše spolupráce?

 
Zdeněk | 2019-11-29 13:37:59 | Reagovat
Byla i doba předrevoluční
Na jednom  mítinků pořádaném po akci Anticharta vystoupil na náměstí nejmenovaný potentát OV KSČ, který s velkou pýchou davu sdělil, že protože jsou herci HDJ správně angažovaní a dokument podepsali, strana dá peníze na rekonstrukci divadla.  Náramně se povedlo. Skutečností je, že se Jihlava plně revolučně projevila až 27.11.2019 při generální stávce a herci HDJ zde hráli důležitou roli.
VladimírV | 2019-11-30 14:14:35 | Reagovat
Nuže nechme architekty i herce jejich osudu a starejme se každý dle svých schopností o osudy našich vnoučat.
fotrák | 2019-11-30 22:48:51 | Reagovat
"starejme se každý dle svých schopností o osudy našich vnoučat."

HLAVNĚ TEDY DNES,
NEPROHOSPODAŘIT,
JEJICH BUDOUNOST
------------------------------
Audit je pro Babiše zdrcující.
Nejvyšší možný trest – všechno vrátit
Dnes 14:55
ren, Novinky
FacebookTwitter
Česko kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) musí vrátit až půl miliardy korun, jde tak o stoprocentní korekci. Horší trest už to pro Česko nemohl být. Takové jsou podle serveru Neovlivní závěry dosud nezveřejněného auditu ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).
 
Zdeněk | 2019-12-03 16:38:51 | Reagovat
Nuže nechme architekty i herce jejich osudu a starejme se každý dle svých schopností o osudy našich vnoučat.
fotrák | 2019-11-30 22:50:27 | Reagovat
Napište i vy, svůj vlastní článek - formulář ZDE
Reklama
14.03.2024 Čtenáři píšíMasopust 2024 pod naší Javořicí

Masopust v lidových zvycích je obdobím od Tří králů do začátku velikonočního půstu, který začíná Popeleční středou. I my dříve narození a vychovaní na rodné hroudě naší matky ...

Komentáře (0)
13.03.2024 Čtenáři píšíPorušení hygieny na trhu v H. Brodě

Veterinární inspektorky z Kraje Vysočina při kontrole v tržnici v Havlíčkově Brodě odhalily prodej masných a mléčných výrobků ve zcela nevyhovujících podmínkách. Jeden ze stánkových ...

Komentáře (0)
10.03.2024 Čtenáři píšíSeznámili jsme se o čarodějnicích

Bylo to na den pálení čarodějnic 30. dubna 1966 v Dušejově. Tam jsme si padli do oka a Standa mne doprovázel před půlnocí do sousedního Hubenova. Celou cestu jsme si měli co povídat. ...

Komentáře (0)
07.03.2024 Čtenáři píšíV Hlávkově už slavili svátek žen

Už o týden dřív slavili Mezinárodní den žen v Hlávkově. V sobotu zde mimo jiné vystoupila skupina nazývaná Kamenské ženy, ale hlavně tu měli pro ženy přichystaný malý dárek a kytičku. ...

Komentáře (0)
06.03.2024 Čtenáři píšíVeterináři nařídili stáhnout z trhu česnekový kabanos obsahující listerie

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a. s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu ...

Komentáře (0)
04.03.2024 Čtenáři píšíSeznámili jsme se u májové muziky

Byl krásný májový večer roku 1963. Vydaly jsme se s kamarádkou Miluškou do Dlouhé Brtnice na kácení máje. Taneční zábavy se tam konaly venku pod širým nebem, říkalo se tam Na královně. Pěkné ...

Komentáře (0)
03.03.2024 Čtenáři píšíPanenská? Rozsíčka

V této obci jsem prožil asi šest nezapomenutelných let. Ze stránek obce: ….“Ať jsme z původních či i nově příchozích, máme svou obec rádi a máme ji, jak už to u domova bývá, za nejkrásnější ...

Komentáře (0)
02.03.2024 Čtenáři píšíMůže za to Gunder Gundersen?

Prožili jsme biatlonovou mánii. Je obdivuhodné, jak pořadatelé mistrovství světa zvládli. Atmosféra byla skvělá. Stíhací závody v dešti poskytly napínavou podívanou, naši na pódium bohužel ...

Komentáře (0)
01.03.2024 Čtenáři píšíTřešť je plná skvělých muzikantů

Lidovku v Třešti jsem navštěvovala od roku ´89 až do roku ´99. Za tu dobu jsem stihla absolvovat dva cykly houslové průpravy u paní učitelky Wildmanové, na kterou dnes moc ráda vzpomínám. Také ...

Komentáře (0)
29.02.2024 Čtenáři píšíAd… Značka Café Etage končí, subkultura mizí z dalšího tradičního podniku v Jihlavě

Na článek Jihlavských listů o aktuálním ukončení činnosti kavárny a galerie Café Etage, subkulturního prostoru v patře domu na Masarykově náměstí 39 v Jihlavě, zareagovala telefonátem ...

Komentáře (0)
28.02.2024 Čtenáři píšíPotravinářské inspekce: Nejčastěji se klame se sýrem

Každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů ...

Komentáře (0)
26.02.2024 Čtenáři píšíVRT? Jde zejména o to, umožnit propojení Berlína s Vídní

O vysokorychlostních tratích (VRT) toho bylo napsáno již poměrně hodně, bohužel ne vždy byly informace přesné a úplné. Podívejme se tedy ještě jednou na tuto problematiku, tentokrát spíše ...

Komentáře (1)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net