Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

Advokát Vyvadil podal trestní oznámení na novinářku Procházkovou. Kvůli střetu s redaktorem Sputniku

Advokát Jiří Vyvadil. foto:  Petr Topič, MAFRA

Praha - Advokát Jiří Vyvadil podal trestní oznámení na novinářku Deníku N Petru Procházkovou kvůli jejímu střetu s redaktorem serveru Sputnik Vladimírem Frantou na mezinárodním novinářském fóru Media 2019.
  12:34

Novinářka se podle právníka dopustila výtržnictví, protože redaktora veřejně napadla nejprve vulgárními nadávkami a následně i fackou. Text oznámení zaslal Vyvadil ČTK. Podle dřívějšího vyjádření redakce Deníku N zveřejněné na jejich webu Franta novinářku cíleně vyprovokoval a na fóru ji a fotografa serveru obtěžoval.

Vyvadil v trestním oznámení zaslaném Městskému zastupitelství v Praze odkazuje na videozáznam, na kterém se fotograf Deníku N snaží Frantu vyfotit. Redaktor české mutace ruského státního média Sputnik se tomu snaží zabránit tím, že před sebou pohybuje mobilním telefonem. Procházková poté novináře osočí, že píše lži, a mimo jiné ho nazve „prasetem novinářským“. Vyrazí mu z ruky mobil a dá mu facku.

Podle advokáta Procházková spáchala trestný čin. Škodlivost jejího jednání pak zvyšuje fakt, že našel odezvu u „rusofobní části obyvatelstva“, jako je bývalý premiér Mirek Topolánek, novinář Jindřich Šídlo či starosta Řeporyjí Pavel Novotný, uvedl.

Petra Procházková

„Video ovšem nezabírá celou situaci, chybí v něm, že Vladimír Franta opakovaně provokoval mého kolegu, fotografa Ludvíka Hradilka, a pak na něj i fyzicky dorážel,“ uvedla Procházková. Redakce deníku doplnila, že „celá akce nese znaky připravené provokace ze strany zástupce propagandistického serveru Sputnik“. 

Redaktor podle serveru napsal o novinářce pomlouvačný článek, pak ji i s fotografem obtěžoval. „Petra Procházková se neměla nechat vyprovokovat, byť je její reakce lidsky pochopitelná. Bez jakýchkoliv pochyb je však jasné, kdo cíleně lhal a manipuloval a kdo na místě nerespektoval opakované žádosti o ukončení obtěžování,“ uvedla redakce Deníku N.

Vyvadil podal na Kalouska trestní oznámení kvůli Torubarovovi

Vyvadil v minulých letech podal trestní oznámení například na bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli způsobu, jímž chtěl zabránit odletu letadla s ruským podnikatelem Alexejem Torubarovem. Po policii žádal také, aby prověřila zpěváka Daniela Landu kvůli jeho údajné hrubosti vyjadřování při předávání cen Český slavík nebo vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou kvůli jejím výrokům na adresu bývalého šéfa protikorupční policie Tomáše Martince.

Autor: