V lyžařském areálu v Němčičkách na Břeclavsku sezonu startují prvního prosince, kdy bude lyžování zdarma. „Mrazivé počasí letos nevypadá nadějně, ale my budeme lyžovat. Za třicet dva let jsme neporušili tradici, že by se od prosince do března nelyžovalo,“ řekl vedoucí areálu Jaroslav Stávek.

Podobně jsou na tom i v dalších střediscích, kde mají na svahu umělou hmotu nebo sněžná děla. „Zasněžovat budeme s prvními mrazy už o víkendu. Lyžovat začneme před svátky,“ uvedl Vlastimil Jílek, vedoucí areálu Hodonín u Kunštátu na Blanensku. Ve středisku podle něj letos postavili nový třísetmetrový vlek a instalovali nový motor, který zvýší přepravní kapacitu toho starého.

Lyžař. Ilustrační foto.
Zranění v cizině při lyžování? Bez pojistky vyjde draho

Na chvíle na sjezdovce se těší i Anežka Procházková, která navštěvuje Ski park Filipov u Javorníku na Hodonínsku, který letos otevře s prvními mrazy. „Je to sice menší areál, ale nemusím aspoň za lyžováním jezdit daleko,“ řekla.

Zahájení provozu v areálu Klínek v Předklášteří nebo ve Zbraslavi u Brna můžou lidé očekávat až s první trvalejší nasněženou vrstvou. „Máme málo vody, takže jsme závislí na přírodním sněhu,“ řekl Pavel Ivánek z areálu Klínek.

Lyžování na sjezdovce v Němčičkách.
Lyžování na Brněnsku? Jen dva víkendy. Klínek nemohl kvůli suchu zasněžovat

Podle meteorologů není počasí pro lyžování příznivé. „Sněžení by se mělo na jižní Moravě objevit v pondělí. Na udržitelnou vrstvu sněhu si v Jihomoravském kraji ale velmi pravděpodobně ještě počkáme, zejména kvůli ještě stále prohřáté půdě,“ sdělil Petr Münster.

BARBORA NEŠPOROVÁ, VERONIKA KUSALÍKOVÁ