ZVVZ z Milevska za 54 milionů korun „odpráší“ teplárnu v polském Gdaňsku

  14:56
Strojírenský holding ZVVZ Group z Milevska už podruhé pomůže polské teplárně s „odprášením“. V Gdaňsku uspěl u zakázky v hodnotě 54 milionů korun. Částka zahrnuje projektovou dokumentaci, výrobu, dodávku a montáž zařízení, které pomůže se snižováním emisí. Ty po dokončení investice klesnou o polovinu.
Ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Daniel Beran, MAFRA

„Potvrzuje se, že náš podnikatelský záměr orientovat se prostřednictvím dceřiné společnosti ELWO Engineering i na polský trh, je správný. A také, že máme tamním zákazníkům co nabídnout při jejich snaze razantně snížit objem vypouštěných emisí a postupně vybudovat zelenou ekonomiku,“ říká Michal Wdowyczyn, generální ředitel ZVVZ Group.

První ekologickou zakázku na odprášení v Polsku získal holding v září v teplárně Siekierki na předměstí Varšavy. V ní za více než 250 milionů korun díky dceřiné společnosti vymění látkové filtry za elektrostatický odlučovač.

Objem vypouštěných emisí tak klesne ze současných více než 50 miligramů na metr krychlový na méně než deset. Zakázka zahrnuje také dodávku ventilátorů nebo kouřovodů.

„Místní trh byl dosud poměrně uzavřený, a proto jsme do země vstoupili i kapitálově, abychom zde přímo působili. Polsko čekají po přijetí nových emisních předpisů v Evropské unii velké investice do energetiky, aby zdejší zdroje spalující hlavně uhlí splňovaly přísné limity,“ vysvětlil Michal Wdowyczyn.

Jihočeský strojírenský holding má kromě Polska zahraniční dceřiné společnosti ještě v Rusku a na Ukrajině. Firma v roce 2018 zaznamenala konsolidované tržby ve výši 1,233 miliardy korun.

„Je to návrat na pozice, kde firma byla. Získat nové zakázky a naplnit kapacity je jedním z cílů probíhající restrukturalizace,“ doplnil Emil Buřič, předseda představenstva ZVVZ Group. Ve skupině pracuje přibližně 670 lidí a tvoří ji celkem jedenáct firem.

Autor: