Klaus mladší lže? Kvůli muslimům a teroristům je zle

Václav Klaus mladší je pobouřen krokem Německa, které se snaží chránit návštěvníky Vánočních trhů. Podle něj se totiž města raději vyhýbají všemu křesťanskému, a tak klasické trhy přejmenovávají například na oslavy zimy. Jak se ale záhy ukázalo, možná to není tak úplně pravda.

Německá města kvůli obavám z terorismu posilují bezpečnost před blížícími se vánočními trhy. Do akce byli povoláni policisté a výjimkou nejsou ani zábrany proti vozidlům.

Na to zareagoval Klaus mladší, který dodal, že se města odvrací od křesťanských hodnot. "Hodně měst v Německu i jinde už raději ani nehovoří o Vánočních trzích, čemukoli křesťanskému se vyhýbají obloukem. Jmenuje se to Winterfest (Oslava zimy) a podobně. Vše přesto připomíná válečnou zónu," napsal, pravděpodobně s odkazem na teroristy muslimského vyznání.

Jedna z prozíravých uživatelek sociální sítě ale politika požádala, aby napsal o která města jde. "Pane Klausi, mohl byste prosím uvést jmenovitě, která města či obce v Německu či jiných zemích organizují vánoční trhy pod názvem Winterfest? Pod tímto názvem se totiž koná pouze akce v Salzburgu, která ovšem s vánočními trhy nemá nic společného. Je to totiž festival kreativní kultury, kde vystupují akrobaté atd. Pro vánoční trh se v německy hovořícím prostředí samozřejmě stále používá výraz Weihnachtsmarkt. Jste původně pedagog, tak uvádějte pravdu, nebo svůj výrok dokažte," uvedla.

Na to Klaus odpověděl: "Zimní trh v Kreuzbergu, Amsterdamská Zimní přehlídka, bruselské Zimní radovánky, londýnský Winterville, mnichovský Zimní festival … a najdete desítky dalších."

Do celé věci se vložil bývalý asistent několika europoslanců Martin Pánek. Ten tvrdí, že Klaus je lhář, protože skutečnost je úplně jiná. Svá slova doložil řadou odkazů na webové stránky německých měst, na kterých lze nalézt klasické názvosloví jako Weihnachtsmarkt či De Amsterdamsche Kerstmarkt a podobně.

Aktivní diskutující ale začali pro změnu vyvracet slova Pánka. Upozornili například na to, že kreuzbergský trh se v minulosti opravdu jmenoval Wintermarkt. Další diskutující ale celou věc zamotal ještě více. Upozornil totiž na to, že Wintermarkt není přejmenovaný vánoční trh, ale zcela nový trh, který před lety vzniknul.

Do diskuze se vložili například také známý programátor a tvůrce jednoho z programovacích jazyků Co David Grudl. "Co je na to špatného přejmenovat svátek tak, aby v něm nebyla symbolika něčeho tak nechutného, jako je náboženství? Nebo pojďme tomu říkat Křesťanský zimní pedofest," napsal.

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Německo

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy