Členové olomoucké opozice pokreslením chodníku nespáchali trestný čin

  16:05
V Olomouci skončilo vyšetřování srpnové akce členů místní opozice, kteří v ulici 8. května křídovou barvou vyznačili chystané zúžení chodníku při plánované rekonstrukci. Město tehdy nařídilo okamžité odstranění barvy a účastníky obvinilo z vandalismu. Podle policie ale nespáchali trestný čin.

Členové opozičních stran ProOlomouc, Piráti a STAN vyznačili v olomoucké ulici 8. května křídovou barvou plánované zúžení chodníku při chystané rekonstrukci (na snímku). | foto: Facebook Petra Daňka

„Na základě důkladného prověření všech skutečností byl spisový materiál předán k dalšímu opatření na Magistrát města Olomouce,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Irena Urbánková.

Srpnový happening opozice

Převzetí záležitosti potvrdil mluvčí magistrátu Michal Folta. „Zabývá se jí odbor životního prostředí, jehož pracovník rozhodne, zda došlo ke spáchání přestupku a zda případně vznikla škoda, kterou by bylo nutné vymáhat,“ shrnul.

Akci, která měla podle organizátorů ukázat chybnou koncepci plánované přeměny ulice v centru města, uspořádali členové opozičních stran ProOlomouc, Piráti a STAN.

Na zemi vyznačili červené linie znázorňující nová parkovací místa a zúžený chodník tak, jak to bylo zakresleno v prvotním projektu.

Primátor Miroslav Žbánek (ANO) happening tvrdě zkritizoval. „Vandalismus je vandalismus, i když jeho aktéři mají stranické průkazky a používají křídový sprej. To není argument,“ uvedl v srpnu.

Město navíc obratem najalo za deset tisíc korun specializovanou firmu a nechalo barvu odstranit. Podle zástupců magistrátu nebylo možné čáry smýt ručně, což však aktéři happeningu odmítli.

„Podali jsme na policii vysvětlení a předali jsme jí i technický list od použitých sprejů. I na základě toho pak došli policisté k závěru, že to nebyl trestný čin. Mimo jiné proto, že šlo o veřejnou akci, jejímž cílem nebylo chodníky poškodit. Policie také ve spisu uvedla, že stejné spreje sama používá třeba při vyšetřování nehod,“ nastínil jeden z účastníků Petr Daněk.

Opozice prosazovala při rekonstrukci ulice co nejvíc se přiblížit pěší zóně, radnice s tím ale nepočítá. Projekt nicméně zčásti upravila. Podle Daňka ale i nová podoba dál upřednostňuje zájmy automobilové dopravy před chodci.

„Na severní straně ubyla parkovací místa a rozšíří se tam chodník, což je dobře. Ale na jižní budou chodníky nakonec stejně zúženy tak, jak jsme to vyznačili červenými čárami, takže chodci budou mít mnohem méně prostoru,“ shrnul.

9. srpna 2019

Autor: