Sociální sítě
Nahoru

Jan Albrecht radí, jaké kombinace kvalitních rumů a jídla vás učarují

Nejrozšířenější a hlavní orientace, podle které můžeme rumy rozdělit, je dle výrobních tradic. Povídali jsme si s jedním z největších odborníků na rumy, který je zároveň českým ambasadorem pro prémiový rum Zacapa, Janem Albrechtem.

Co se týče párování rumů s jídlem, je to podobné jako u vína. Jemnější pokrmy doprovodí spíše mladší, lehčí a květnatější rumy. Naopak starší, intenzivnější a plné rumy musejí doplňovat nebo navázat na intenzivní jídlo. Rumy, které zrály v hodně do hloubky vypálených sudech, se pak hodí i k více kořeněnému a pálivému jídlu typu mexické, thajské či maďarské kuchyně.

Důležitou roli má míra sladkosti. Na tu může navázat slanost. U poslední limitované edice rumů Zacapa Limitada 2019, která dozrává v sudech po víně Moscatel, je mé doporučení doprovodit tuto jemnou květinovou chuť např. toustem s modrým sýrem typu gorgonzola.

Níže najdete nejen informace o jednotlivých druzích rumu, ale také tipy, které jídlo se k nim nejlépe hodí.

Rumy francouzského typu

Jsou označovány slovem „rhum“ (Martinik, Guadeloupe, Marie Galante). Jedná se o květnaté, jemné a spíše mladší rumy. Nazýváme je agricole rumy – tedy rumy vyrobené ze 100% šťávy cukrové třtiny. Jsou malosériové, unikátní a vyráběné pouze v období zafry, tedy sklizně cukrové třtiny.

Mám je rád v kombinaci s jemným jídlem, jemným doutníkem, samotné a v míšených drincích T-Punch a Sour. Ideální jsou k darům moře a rybám. A to hlavně ty v nestařené podobě, tedy bílé. Tuto krásnou zkušenost ale nemám, díky mé alergii právě na tyto pokrmy. Mám rád například rumy od společností Trois Rivieres a Neisson.

Rumy britského typu

Označené jako „rum“ (Jamajka, Barbados, Trinidad). Jsou plné, dřevité, intenzivní, nikdy sladké a tzv. tradiční, tedy vyrobené z melasy. Často mají vyšší procenta alkoholu.

Ideální jsou k intenzivnějším doutníkům, výrazněji kořeněné kuchyni či kávě, ale mohou mezi nimi být i velké chuťové rozdíly. Mám je rád v podobě koktejlů Old Fashioned, Dark and Stormy, Manhattan, Punch. Tuto kategorii pro mne reprezentují rumy z destilerií Appleton Estate, Worthy Park, Foursguere nebo Demerara Destillers.

Rumy španělského typu

Označovány jako „ron“ (Guatemala, Nikaragua, Panama, Venezuela). Jsou jemné, blendované, často nasládlé až sladké, většinou vyrobené z melasy či panenského medu z cukrové třtiny.

Jejich krása vynikne klidně se silnými doutníky, kterým snižují intenzitu svojí sladkostí. Hodí se též k pálivým a kořeněným pokrmům, ale zároveň i k jemným jídlům či steakům. Kombinovat je můžete i s kávou nebo dezerty. Jejich silná stránka se však projeví samostatným popíjením. Mám rád rumy Zacapa, Diplomatico, Millonario nebo Botran.

Další zajímavé tipy Jana Albrechta najdete také v novém vydání magazínu Top Class, které si od tohoto týdne můžete pořídit na stáncích, případně objednat přes e-shop.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.