Už vás nebaví malá klávesnice v Android telefonu? Řekněte: „OK Google“

Už vás nebaví malá klávesnice v Android telefonu? Řekněte: „OK Google“

Patříte k těm, co si s klávesnicí moc nerozumějí nebo mají většinu času plné ruce práce a na ťukání do telefonu nezbývá prostor? Možná jste se už zajímali o hlasové ovládání telefonů, tabletů či notebooků. V češtině dlouho nebylo dostupné, ale postupem času se i české povely rozšiřují a Google Asistent rozumí česky čím dál lépe. Plné hlasové ovládání je dostupné jen v angličtině a dalších velkých jazycích, to české se však už dá uspokojivě používat také.

Klávesnice nebo hlasivky?

Hlasové ovládání telefonu, tabletu, notebooku nebo počítače se stává stále oblíbenějším. A není divu, protože vyťukávání zejména na malých virtuálních klávesnicích mobilních telefonů, to je často dost o nervy a zdržuje to.

Obrazovky mobilů se sice v poslední době zvětšují, jak jde vysledovat i z Alza letáků1, dají se dokonce koupit skládací telefony, co mají ohebný displej, takže se pak klávesnice příjemně zvětší. Ovšem možnosti hlasového ovládání se to stále nevyrovná (za předpokladu, že jste v místě, kde můžete ke svému zařízení promlouvat nahlas).

Pojďme se podívat na několik nejpoužívanějších hlasových povelů v češtině, které Google Asistent zvládne splnit. A začněme tím, že si řekneme, jak vůbec hlasové ovládání zapnout a jak jej aktivovat, když chcete s telefonem mluvit. Odezva pak bude u otázek (Jaké bude zítra počasí v Brně?) také hlasová, v češtině. Podrobný návod a seznam povelů v češtině najdete samozřejmě i na oficiálních stránkách podpory společnosti Google2.

Jak zapnout hlasové ovládání Android zařízení?

Zapnutí hlasového ovládání je snadné, ale v češtině je možné pouze v poloviční verzi. Co to znamená? Hned ukážeme právě na procesu zapínání:

  1. Na telefonu nebo tabletu Android otevřete aplikaci Google Vyhledávání Google.

  2. Vpravo dole klepněte na ikonu možností Možnosti a pak Nastavení a pak Hlas.

Až sem to jde i v češtině. Další dva kroky jsou možné, pouze když máte telefon spuštěný v anglickém jazyce nebo když máte povoleny oba jazyky, přičemž angličtina je na prvním místě. Pokud ano, můžete dodělat i další dva kroky. Pokud ne, telefon vám sdělí, že ve vašem jazyce nejsou další kroky možné.

  1. V sekci „Ok Google“ klepněte na Voice Match.

  2. Zapněte Přístup pomocí funkce Voice Match.

Jak aktivovat hlasové ovládání?

Vzhledem k tomu, že v telefonech běžících v češtině nelze spustit Voice Match, tedy rozpoznávání hlasu, kdy telefon sám sebe aktivuje, jakmile vás uslyší říct „OK Google“, musíte nejprve ručně spustit aplikaci Google. Ale jestliže běží váš mobil v angličtině (máte ji nastavenu jako výchozí jazyk), podívejte se, jak se Voice Match nastaví a používá3.

Pro uživatele v češtině tedy platí, že hlasové ovládání aktivují spuštěním aplikace Google, která má všem známou ikonu: A pak už stačí jen říct „OK Google“ nebo klepnout na ikonu mikrofonu:Tím je hlasové ovládání aktivováno v češtině. Snadno se aktivuje hlasové ovládání, pokud máte mobil odložený ve stojánku. Poohlédnout se po nějakém můžete v online katalogu Ikea4 , stojánky na tablet či mobil jsou po této stránce praktickou vychytávkou a najdete různé modely.

Aplikaci Google necháme v telefonu stále spuštěnou, protože z ní bude telefon sám odcházet tam, kam budete pomocí hlasového ovládání požadovat. Už žádné bloudění mezi aplikacemi na tapetě, telefon se v nich bude pohybovat sám.

Jaké povely zvládne Google asistent česky?

Českých povelů už je programátory zvládnutých poměrně hodně, pro běžné využití mobilu nebo tabletu už je situace celkem uspokojující. Podívejme se na ně po skupinách podle toho, čeho se týkají.

Psaní zpráv a emailů

Už nemusíme aktivovat psaní SMS, stačí říct jen: „napsat SMS“. Otevře se interaktivní prostředí pro SMS. Vy si jen vyberete kontakt a pak klepnete do textu zprávy a nadiktujete ji. Stejné je to v případě emailů, přičemž si pomocí průvodce nadefinujete, z kterého emailového účtu chcete posílat. Ani v emailových kontaktech není diktování podporováno, v samotném textu emailu už ano.

Vyhledávání na internetu

Nejčastěji chodíme s mobilem na internet. A hledáme kde co. Opět můžeme jen říct „OK Google“ a pak sdělit, co si přejeme najít. Například: „Jaké bude zítra počasí v Plzni?“ „Kdy zemřel Jan Ámos Komenský?“ či „Kdo vyhrál poslední Golf Masters?“ Hlasově můžete zadávat i početní úkony. „Kolik je třetí odmocnina z 81?“ Ani překlad nezůstane pozadu, klidně můžete přikázat: „Přelož ‚děkuji' do mongolštiny“

Kalendář, budíky a různá připomenutí

Skvělé je hlasové ovládání u nastavování událostí v kalendáři nebo budíků na následující dny. Stačí říct jen „Připomeň mi“a k tomu samozřejmě dodat zbytek. Například „Připomeň mi 20. 12. v 18 hodin podnikový večírek.“ Událost se uloží do kalendáře.

Pokud chcete nastavit nový budík, řeknete jen: „Nastav budík na šest ráno.“ A bude nastaveno. Můžete říct také jen „Vzbuď mě za osm hodin“ (když je tou dobou deset večer a chcete vstávat v šest), nebo „Vzbuď mě zítra v šest.“

Navigace

U hledání tras nebo nejbližších restaurací, čerpaček, bankomatů, kam se chcete dostat, se dá také snadno ovládat hlasem. Třeba „Navigovat do IQ parku“ nebo „Kde je nejbližší veřejné WC?“ Ještě lze předat povel pro zobrazení trasy, třeba: „Trasa do Ostravy“.

To bylo jen několik ukázek, co český Google Asistent už zvládá. Dál už pátrejte a zkoušejte sami, postupně se totiž rozšiřují možnosti, co nám asistent rozumí. Anebo přepněte mobil do angličtiny a budete mít možnosti hlasového ovládání značně rozšířeny. Jen se vyhněte angličtině britské, a sáhněte spíše po nějaké regionální. Proč?

Důvod je celkem prozaický. Britský přízvuk totiž vykouzlí jen málo těch, co nejsou rodilými mluvčími. Google Asistent nastavený do britské angličtiny cizincům nerozumí. Kdežto regionální angličtina už zohledňuje odchylky od správné výslovnosti. Osobně si to ověřili třeba při recenzování novinky Lenovo Yoga Smart Tab5, tento tablet právě již má integrovaného plnohodnotného Google asistenta. Teprve v regionální angličtině ovládání fungovalo.

 

Zdroje:

1. Alza leták, dostupné na Letákomat.cz, URL: https://www.letakomat.cz/alza/

2. Používání hlasového vyhledávání a příkazů aktivovaných pomocí „Ok Google“, dostupné na Support.google­.com

3. Link your voice to your Google Assistant device with Voice Match, dostupné na Support.google­.com

4. katalog Ikea, dostupné na Letákomat.cz, URL: https://www.letakomat.cz/ikea/

5. Recenze – Lenovo Yoga Smart Tab 10 má fakt povedený zvuk, ale i hlasové ovládání, dostupné na Geeklife.cz

Článek Už vás nebaví malá klávesnice v Android telefonu? Řekněte: „OK Google“ byl publikován 28. listopadu 2019 v 22.15 v rubrice Mobilní aplikace. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...