Štěně Bambi zabil pohozený jed! Co dělat při otravě pejska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Štěně Bambi zabil pohozený jed! Co dělat při otravě pejska

Fenka border kolie Bambi uhynula 1. listopadu poté, co sežrala návnadu s karbofuranem.
Fenka border kolie Bambi uhynula 1. listopadu poté, co sežrala návnadu s karbofuranem. (Foto Jakub Konečný)

Krásná a hravá fenka border kolie, která měla celý život před sebou, zbytečně zemřela. Stalo se to poté, co na vycházce u Blatnice sežrala vejce pohozené na cestě. To bylo plné jedu.

„Bambi sežrala nějakou smradlavou věc uprostřed cesty vedle vinohradu. Příznaky otravy se u ní projevily zhruba po necelé jedné hodině, do dvou hodin ležela u veterinářky na stole mrtvá,“ uvedl majitel fenky Jakub Konečný. Analýza potvrdila otravu prudkým jedem karbofuran, jehož držení je v celé EU zakázané od roku 2008.

Místo prohledali
Na místo vyjela psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká, která se specializuje na vyhledávání otrávených návnad v terénu. „Žádnou další návnadu jsme nenašli, ale v místech, kde došlo k otravě, jsme objevili mnoho mrtvých much a brouků, kteří bývají známkou otravy, pokud jsou nalezení na oběti nebo v její blízkosti. Podle pitevní zprávy se štěně s největší pravděpodobností otrávilo pozřením otráveného vejce, nic jiného v žaludku podle pitevní zprávy nemělo,“ vysvětlila Hlubocká. Případ vyšetřuje policie.

Smrt dravců
Co se týče výskytu jedů, patří oblast podle psovodky k nejnebezpečnějším v republice. „Případy otrav karbofuranem jsou tu zaznamenány každý rok. V loňském roce se tu otrávili dva kriticky ohrožení dravci luňáci červení, v roce 2017 to byly čtyři káňata lesní a dvě lišky,“ říká Hlubocká. Ornitologové upozorňují, že karbofuran je smrtelný i při malé dávce a život může zachránit pouze okamžité podání protilátky.

Jak postupovat při otravě
„První pomoc majitele by měla zahrnovat vyvolání zvracení pozřené návnady (1,5% peroxid vodíku v dostatečném množství), podání aktivního uhlí, omytí zasažené kůže a co nejrychlejší přeprava k veterinárnímu lékaři a zde podání antidota – injekce atropinu,“ popisuje MVDr. Ludmila Růžková z Veterinární nemocnice AESCULAP s tím, že karbofuran patří mezi nejtoxičtější používané pesticidy.

Klinické příznaky
Veteřinářka Ludmila Růžičková popisuje i průběh otravy. „Její nástup se pohybuje od 30 sekund do několika hodin. První příznaky zahrnují neklid, nevolnost, zvracení, úzkost, nahrbený postoj a záškuby a třes končetin. Vzácněji se může objevit i krvácení z nosu,“ vysvětluje. Poté většinou dochází k tzv. SLUD (salivace, lacrimace, urinace, defekace ), tedy k výraznému slinění, slzení, častému močení a kálení. „Počáteční mírný svalový třes zesiluje a prohlubuje se a vede ke generalizovaným křečím a poruchám koordinace pohybů. Zároveň se přidává obtížné dýchání a postupně u zvířete následuje kóma až smrt,“ popisuje.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.