Vědci zjistili, co se s naším mozkem děje po smrti: Stále ještě vnímá

Vědci zjistili, co se s naším mozkem děje po smrti: Stále ještě vnímá
Zdroj: Pixabay.com

Žijeme v době, ve které dokážeme odpovědět na většinu otázek. Nikdo ale dosud neví, co se s námi bude dít poté, až se jednou vydáme na cestu z tohoto světa. Můžeme jen doufat, že nás čeká něco dalšího, číst různé studie a věřit, že snad jednou budeme odpovědi na tuto otázku blíž. A ta chvíle možná nastává právě teď, vědci totiž zjistili, co se s naším mozkem děje po smrti: nějakou dobu ještě vnímá!

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 29. 11. 2019 12:45

Vypadá to neskutečné, ale člověk podle výzkumu dokáže vnímat ještě několik okamžiků poté, co se jeho srdce zastaví a pohyb těla je tak znemožněn. Jedná se však jen o krátkou dobu a člověk se tak cítí uvězněn ve svém vlastním těle.

Pro jedince, kteří už tuto situaci zažili na vlastní kůži, bylo velmi těžké, když během okamžiků, co byli „mrtví“, slyšeli, že někdo konstatuje jejich vlastní smrt. Jedním z lékařů, který se tomuto odvětví věnuje, je doktor Sam Parnia. Spolu se svými kolegy zkoumá všudypřítomnost vědomí po smrti a díky tomu vytvořili jednu z největších studií svého druhu. V té zkoumali velké množství lidí z Evropy a Spojených států, kteří utrpěli srdeční zástavu.

Mají podobné zážitky

Tyto osoby spojovaly podobné zážitky. „Popisují pozorující lékaře a pracující sestry, slyší celé rozhovory a pamatují si i vizuální věci, které se děly. To by jim přece jinak nebylo vůbec známo,“ uvedl doktor Sam Parnia pro web Livescience.

Vědci se snaží podrobně studovat, co se s mozkem děje během zástavy srdce. Také se snaží nalézt nejpřesnější metody monitorování mozku od momentu na prahu smrti až k okamžiku, kdy dochází k resuscitaci. „Současně také studujeme lidskou mysl a vědomí v souvislosti se smrtí, abychom pochopili, zda se vědomí zničí nebo jestli pokračuje i poté, co jste na nějakou dobu zemřeli, a jak to souvisí s tím, co se děje uvnitř mozku v reálném čase,“ dodal Parnia.

Více pomáhají druhým

Tomuto tématu se věnoval také film Hráči se smrtí. „Ve filmovém světě lidé díky této zkušenosti získají superhrdinské dovednosti, v tom reálném ale často „jen“ poskytují nový pohled na život,“ zdůraznil Parnia. Lidé, kteří si tyto okamžiky prožili, se zároveň chtějí více angažovat a také pomáhají druhým. „Zkrátka poté, co se setkali se smrtí, najdou nový smysl života,“ uzavřel britský vědec Parnia.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články