Bezlepkové vánoční cukroví. Tři skvělé recepty pro ty, kteří mají celiakii

Bezlepkové vánoční cukroví. Tři skvělé recepty pro ty, kteří mají celiakii
Zdroj: Pixabay.com

Bezlepková dieta sice život omezuje, ale existují varianty, jak obiloviny obsahující lepek nahradit. Díky tomu může být i na vánočním stole chutné a voňavé cukroví.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 29. 11. 2019 13:50

Bezlepková dieta dokáže člověku pořádně znepříjemnit život. Bezlepkovou dietu dodržují lidé, kteří trpí celiakií, alergií na lepek, případně Duhringovou nemocí. Tuto dietu musí postižený dodržovat celý život. Proto musí přizpůsobit svou stravu, a to i o Vánocích.

Při bezlepkové dietě se zcela vynechává lepek (gluten), který je obsažen v obilovinách jako pšenice, žito, ječmen, kamut, mnoho odrůd ovsa, špalda a výrobcích tyto obiloviny obsahující. Nahrazuje se jáhly, pohankou, rýží celozrnnou nebo bílou, certifikovaným bezlepkovým ovsem, kukuřičnou krupicí, kukuřičnou polentou a kukuřičným kuskusem, quinoou, dále čirokem, amarantem nebo slzovkou hato mugi.

Vanilkové bezlepkové rohlíčky

Ingredience: 100 g hladké kukuřičné mouky, 100 g hladké rýžové mouky, 100 g pohankové mouky, 100 g mletých vlašských ořechů (nebo lískových ořechů či mandlí), 50 g moučkového třtinového cukru, 220 g másla

Postup: Uvedené ingredience zpracujte v hladké těsto. Dejte do lednice odležet do druhého dne. Po vytažení z lednice znovu těsto rukama propracujte a tvarujte rohlíčky. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Upečte v troubě při 170 °C přibližně 15 minut. Ještě teplé obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Čerpáno z webové stránky www.jaktak.cz.

Linecké bez lepku

Ingredience: 170 g bezlepkové mouky (např. NOMIX), 40 g kukuřičné hladké mouky, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, citrónová kůra

Postup: Všechny suroviny spojte v hladké těsto. Nechte minimálně 2 hodiny v lednici odležet. Z těsta vyválejte plát o síle přibližně 3 mm a vykrajujte různé tvary. Upečte v troubě při 150 °C. Je potřeba linecké dostatečně sledovat, aby se nespálilo. Upečené linecké slepujte kvalitní domácí marmeládou.

Bezlepkové bochánky

Ingredience: 100 g rýžové mouky, 80 g jahelných vloček, 80 g mletého kokosu, 80 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 lžíce holandského kakaa, 1 vejce, domácí marmeláda na zdobení

Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujte těsto a dejte do lednice minimálně na dvě hodiny odpočinout. Poté vytvořte z těsta kuličky a položte na plech vyložený pečícím papírem. Následně do každé kuličky vytvořte důlek a ten naplňte marmeládou. Pečte na 150 až 160 °C přibližně 20 minut.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články