Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Obyvatelé České Lípy ani příští rok za odpad platit nebudou

Zatímco v Liberci nebo Semilech už zastupitelé schválili zvýšení poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu, obyvatelé České Lípy za něj ani v příštím roce platit nebudou. Radnice třetího největšího města v Libereckém kraji ho zrušila před deseti lety a s jeho opětovným zavedením zatím nepočítá. Město čeká na novelu zákona o odpadech, který nastaví pravidla, řekl místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa).

Zastupitelé České Lípy rozhodli o zrušení poplatku v listopadu 2009 v souvislosti s takzvaným úsporným balíčkem tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty. Ten v období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu vedle daně z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí. Na Českolipsku byla ale tehdy téměř 13procentní nezaměstnanost a město nechtělo obyvatele finančně zatěžovat, proto poplatek za odpad zrušilo. Zpátky už ho nezavedlo.

V letošním rozpočtu České Lípy je na likvidaci odpadu vyčleněno 44,5 milionu korun, v přepočtu tak radnice platí zhruba 1200 korun na obyvatele. Do budoucna se podle místostarosty město zřejmě obnovení poplatku nevyhne. „Děláme velkou informační kampaň, aby si lidé uvědomili, že odpady nejsou zadarmo, že nás stojí hodně peněz a budou nás stát čím dál tím víc," řekl. Radnice si podle Turnhöfera zároveň mapuje náklady, které má na jednotlivé druhy odpadu. Radnice chce podle něj hlavně lidi motivovat k třídění.

Třeba ve stotisícovém Liberci vzroste v příštím roce poplatek za odpad téměř o polovinu na 720 korun ročně. Dosud lidé platili 492 korun, poplatek se naposledy zvýšil v roce 2005. O pětinu víc zaplatí v příštím roce obyvatelé Semil. Zastupitelé schválili zvýšení poplatku z 500 na 600 korun za rok. I tam se poplatek zvyšoval naposledy v roce 2005. Podle semilské starostky Leny Mlejnkové (Starostové pro Liberecký kraj) je třeba být připraven na růst nákladů na skládkování, s nímž počítá připravovaný zákon.

Autoři | Foto www.dum-zahrada.okhelp.cz

Štítky odpady, popelnice, poplatky, Česká Lípa, odpad, poplatek, Liberec, Semily, Liberecký kraj, Eduard Janota, Lena Mlejnková, Starostové pro Liberecký kraj, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé České Lípy ani příští rok za odpad platit nebudou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.