Kde v Česku můžete zaplatit Bitcoinem?

Kde v Česku můžete zaplatit Bitcoinem?

SDÍLEJTE

Doba se rychle mění a hotovost nebo kreditní karty nejsou jedinou možnou volbou, jak zaplatit za nákup nebo kávu v kavárně. Jak víte, tak se již dá platit mobilem, hodinkami, nebo kryptoměnami.

Některé obchody v naší republice akceptují platby v kryptoměnách, a to především v bitcoinech.Kde všude jím můžete platit? A co vlastně Bitcoin je?

Co je to Bitcoin?

Na úplný začátek je na místě vysvětlit si, co to vůbec ten Bitcoin je. Zjednodušeně se dá říct, že jde o virtuální měnu, kterou nevlastní žádná země a není tak nějak regulována.

Zároveň jde o úplně první kryptoměnu, která kdy na světě úspěšně existovala a existuje. Před Bitcoinem byly i jiné kryptoměny, ty však nepřežily.

Za Bitcoinem navíc stojí velké tajemství. Nikdo totiž do dnes neví, kdo ho vytvořil. Jediné, co víme je pseudonym Satoshi Nakamoto, pod kterým se vydává jeho tvůrce a který může představovat jednu osobu, ale i skupinu osob.

Jak a proč začít investovat do kryptoměn si můžete přečíst zde. Možná budete překvapeni, čeho všeho jsou kryptoměny schopné.

Nejvíce míst najdete v Praze

I když se to zdá velmi nepravděpodobné Česká republika patří mezi země s největší hustotou obchodů akceptující Bitcoin. V žebříčku jsme předběhli i takové velikány jako je například Švýcarsko nebo Lucembursko. Ale kde je možné jím platit? Jak už to u nás bývá, v Praze najdete nejvíce obchodů z různých odvětví, kde můžete platit pomocí kryptoměn.

Největší podíl jako ve většině zemí mají v Praze kavárny a restaurace, ale najdete zde i například kadeřnictví, trafiky nebo jiné menší obchody, u kterých je možné platit v kryptoměnách.

V ostatních městech není prozatím placení pomocí kryptoměn až tak rozšířené, ale najdete zde i výjimky. Jestli si chcete ověřit, zda někde poblíž vás jde platit Bitcoinem můžete k tomu využít Coinmap.org. V této mapě jsou zapsány všechny obchody, které ho akceptují.

Bitcoinem můžete platit i online

Kamenné prodejny nejsou jediným místem, kde můžete platit Bitcoinem. Jedním z obchodníků, který se rozhodl podporovat kryptoměny je v našich končinách Alza. Pokud si zde koupíte online zboží můžete poté využít platbu Bitcoinem pomocí brány BitcoinPay. Alza však není jediná a můžete narazit na další e-shopy, které nabízí tento typ plateb.

Bankomaty a směna Bitcoinu

V České republice najdete skoro ve všech větších městech alespoň jeden bankomat na směnu Bitcoinů za hotovost. V Praze se jich nachází opravdu velké množství. Pokud však žádný bankomat nemáte nadosah můžete využít i služeb prodejce tabákových výrobků GECO, kde je možné Bitcoiny směnit i nakoupit. Abyste mohli kryptoměnami platit, musíte nějaké mít. Jak a kde kryptoměny bezpečně nakoupit?

 

SDÍLEJTE