KRISTÝNA BERNÁ: Bikina, trénující pod kulturistou, jde reprezentovat ČR

Kristýno, předem děkuji za tvůj čas. Představ se prosím naším čtenářům.

Kristýna Berná

Ahoj zdravím všechny čtenáře MUSCLE&FITNESS. Jmenuji se Kristýna Berná , je mi 22 let a pocházím z Prahy. Již 2,5 roku závodím v nejvyšší výškové kategorii Bikini Fitness pod vedením Elite Pro kulturisty Honzou Turkem. Do cvičení jsem naprostý blázen a dle přátel nezastavitelný stroj.

Máš za sebou velký úspěch z juniorského mistrovství světa. Jaký je to pocit být na světové mistrovské soutěži tak vysoko?

Být v TOP5 nejlepších juniorských bikin na Mistrovství světa je pro mě jak sen, který jsem si ještě minulý týden nedokázala ani představit. Zároveň jsem se opět ujistila v tom, že to má smysl. Pocity asi ani nedokážu vyjádřit jelikož pro ně neexistuje to správné slovo.

Já tě registruji nejvíc přes Honzu Turka, českého profi kulturistu. Jak dobrou bikini fitnesskou jsi byla, než jste začali spolupráci?

Myšlenku závodit jsem měla v hlavě už strašně dlouho. Ale najít to správné vedení a člověka, kterému se nebudete bát svěřit své tělo a zdraví do rukou je v dnešní době rádoby trenérů docela složité.
S Honzou jsem navázala spolupráci v květnu 2017. A závodím tedy pod jeho vedením od samého začátku již 4 závodní sezónu.

Může z tebe trenér, chlap, udělat světovou závodnici? Zvažovala si, jestli by žena trenérka nebyla vhodnější variantou?

Kristýna Berná

Myslím si že se správným přístupem může i trenér chlap udělat z ženy světovou závodnici. Samozřejmě je to věc názoru a nemusí semnou každý souhlasit. Já osobně věděla od samého začátku, že chci být pod vedením muže a nad ženou jsem ani nepřemýšlela. Žena jako trenérka by mi určitě mohla nabídnout více, co se týče prezentace na stagy ale i v tom se ráda posunuji a zdokonaluji sama, tak aby mi to bylo přirozené a vlastní. A tréninky s Honzou jsou prostě JEDINEČNÉ a naprosto mi vyhovují.

Po MS juniorů tě čeká i velké, ženské, mistrovství světa. Jsi ready? Na co věříš?

MS žen je pro mě velká výzva. Tento závod co se týče konkurence určitě nebude jednoduchý. Věřím ale že bude pro mě jako závodníci velkou zkušeností a přínosem. V juniorkách mi zbývá už jen rok a kategorie žen pro mě začíná být čím dál tím víc aktuálnější. Takže na MS žen chci především zjistit jak moc konkurenceschopná v ženách jsem a kde mám oproti nim největší nedostatky.
Na tento závod určitě jsem připravena a hodlám na stagi předvést své nejlepší JÁ. Zároveň chci samozřejmě vybojovat co nejlepší výsledek.

Máš nějaký cíl mimo soutěž v Bratislavě? Setkání s někým, fotka s jinou závodnicí apod. ?

Hlavním cílem je pro mě soutěž v Bratislavě. Samozřejmě asi každý závodník má i své vedlejší cíle, jako porazit některou z konkurentek. Ale důležitým vedlejším cílem pro mě osobně je, přijít opět lepší než minulý týden!

Rok 2019 pro tebe znamenal hodně závodních startů. Kolik jich bylo a jak se to projeví na sezóně 2020?

Závodní sezóna 2019 byla opravdu dlouhá ale nádherná. Celkem jsem absolvovala 8 závodů. Na jaře jsem se zúčastnila mistrovských soutěží jak juniorů tak žen. Dále jsem pokračovala na Diamond Cupu v Ostravě. Podzim jsem odstartovala na GRAND PRIX PEPA Opava, po které už jsem se soustředila čistě jenom na Mistrovství světa.
Co se týče sezóny pro rok 2020 hodláme s trenérem jarní sezónu vynechat a dát tělu trocha odpočinku od závodění. Což pro mě neznamená ale upustit od dodržování stravy nebo tvrdých tréninků. Jsem zastáncem 100% disciplíny po celý rok. Startovat tedy plánuji na podzim 2020.

Měníš se jako člověk v dietě a mimo ni? Zajímá mě sebevědomí, cílevědomost, lenost. Kdy jsi nejvíc šťastná?

Jako člověk se určitě měním sezónu od sezóny. Tenhle sport je nádherný v tom jak se člověk vyvíjí a roste a to nemluvím jen o fyzické stránce ale i té psychické.
Samozřejmě nálady v dietě jsou různé a ne vždy je člověku do řeči. Někdy bývám nepříjemná a je lepší na mě nemluvit, někdy zase rozdávám úsměvy na všechny strany.
Co se týče nějakých vlastností, tak mi závodění a hlavně Honzovo vedení určitě posílilo moje sebevědomí, vytrvalost, disciplínu, tvrdohlavost a cílevědomost.
Šťastná jsem vlastně furt jelikož tenhle životní styl mě doslova pohltil a já se v něm našla jako v ničem jiném doposud.

Kristýna Berná